Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postava iz snova

FOTO Najskuplja momčad na svijetu: 'Šeici' bi za ovo dali milijarde!

Najskuplja idelana momčad po vrijednostima izraženim na Transfermarktu stajala bi 810 milijuna eura.

Svaki ljubitelj nogometa zacijelo u glavi ima svoju idealnu nogometnu momčad. Lako ju je zamisliti, ali jako teško sprovesti u djelo. Kako vidimo to ne uspijeva ni arapskim vlasnicima Manchester Cityja ili Paris SG-a koji imaju na raspolaganju gotovo neograničene svote novca.

„Šeici“ su već uložili jako puno u svoje „igračke“, ali one ne izgledaju ni približno kako bi oni htjeli. Nije preteško zaključiti da bi rado sastavili udarnu jedanaestoricu od najskupljih nogometaša na svijetu. Kako bi izgledala ta superzvjezdana momčad po pozicijama na travnjaku?

Uzimajući podatke o vrijednosti igrača s Transfermakrta postavljenih u formaciju 3-4-3 sastavili smo momčad u maksimalnoj vrijednosti od 810 milijuna eura, a uvjereni smo da bi "šeici" za nju dali i znatno više. Upozoravamo da momčad nije sastavljena po procjeni kvalitete nego maksimalnih vrijednosti na Transfermarktu.

Vratar:

Manuel Neuer – 45 milijuna eura.
Njemački vratar je najskuplji i prema mnogima najbolji na svijetu. Neuer dominira u gotovo svim aspektima vratarske vještine: sigurnost, samouvjerenost, agilnost, refleks, postavljanje, izlasci s crte, igranje s nogom... Kad imate Neuera na vratima, sve je puno lakše.

Obrana:

David Alaba – 45 milijuna eura
Lijevi bočni Bayerna i austrijske reprezentacije u ovom je trenutku možda i najbolji obrambeni igrač na svijetu, vjerojatno najpolivalentniji, a prema Transfermarktu najskuplji. Može igrati gotovo na svakoj poziciji, od lijevog do desnog beka, veznjaka i krila. Podjednako je fizički i tehnički moćan, zna sve i može sve. Kad se sve uzme u obzir, 45 milijuna i ne čini se tako puno za takvog igrača.

Jerome Boateng – 40 milijuna eura
Na ovoj poziciji mogli smo izabrati Sergija Ramosa ili Gerarda Piquea, koji također imaju istu vrijednost, ali odlučili smo se za još jednog igrača Bayerna. Pretpostavka je da se bolje slaže s Alabom, igraju u istom klubu i dobro se poznaju. Pep Guardiola ima veliku sreću što ima takve igrače u obrani. Boateng je tehnički vrlo dobar za braniča, ali fizički je besprijekoran. Za tako visokog (192 cm) i snažnog igrača iznimno je hitar, što daje mogućnost Bayernu da igra visoki presing i izvlači zadnji red do i preko centra.

Gareth Bale – 80 milijuna eura
Ovdje smo se malo poigrali. Velšanin baš i nije klasični branič, ali tijekom karijere znao je igrati i na mjestu lijevog beka. U Tottenhamu mu nije bilo strano špartati po čitavoj lijevoj strani. Zbog „fizike i moći“ može bez problema igrati na svakoj poziciji. Bogati „šeici“ zacijelo bi ga željeli imati u svojoj momčadi, a kako je u napadu velika gužva, morao bi na alternativnu poziciju.

Vezni red:

Paul Pogba – 55 milijuna eura
Možda nam i nije po guštu, ali drži cijenu. Francuza traže gotovo svi veliki klubovi pa će ga Juventus zasigurno „utopiti“ za znatno veću svotu od procijenjenih 55 milijuna eura. Još uvijek je prilično mlad, a već sada je kompletan nogometaš. Iako nam se čini da mu nešto nedostaje, ne može se poreći da ima tehniku, trku, fizičku moć, hitrinu, solidnu realizaciju i taktički je prilično zreo.

Kevin De Bruyne – 60 milijuna eura
Sve što smo rekli za Pogbu, slično vrijedi i za De Bruynea. Chelsea ga je imao u rukama, no Jose Mourinho ga nije prepoznao. Eksplodirao je u Wolfsburgu i za velike novce prešao u Manchester City. Najskuplji je belgijski nogometaš u povijesti.

James Rodriguez – 80 milijuna eura
Kolumbijac baš i ne briljira u Real Madridu, ali cijena mu ne pada. Prilično je mlad i očekuje se da će eksplodirati u narednom razdoblju. Nije pretjerano hitar, ali ima odličnu tehniku, pregled igre, posebice šut i općenito odlične realizatorske sposobnosti.

Thomas Müller – 75 milijuna eura
Klasični dokaz da se nogomet igra prije svega „glavom“. Ništa nema posebno, a opet ima sve i sve zna. Tehnika, pamet, čitanje igre, ulasci iz drugog plana i realizacija glavne su mu osobine, a kad tomu dodate iznimnu srčanost, onda dobijete „Bayernova Messija“, kako to kaže Karl-Heinz Rummenigge.

Napad:

Lionel Messi – 120 milijuna eura
To je procjena vrijednosti Transfermarkta, iako bi Barcelona dobila znatno više da ga odluči prodati. O Messiju nema smisla trošiti riječi. Jedan jedini.

Neymar – 100 milijuna eura
Slično kao i kod Messija, Barcelona bi za njega u ovom trenutku mogla dobiti možda i dvostruko više. Ove sezone je baš eksplodirao. Konačno je sazrio i racionalizirao igru, no potez i brazilsku maštu nije izgubio. Kao pravi nasljednik velikih brazilskih nogometaša, uz efikasnost nudi i „sambu“, potez, vic, jednom riječju spektakl. To je i ključna razlika između Argentinaca i Brazilaca.

Cristiano Ronaldo – 110 milijuna eura
Vrijeme i biologija polako čine svoje, ali Portugalac još drži cijenu. Ove sezone nije na svojoj najvišoj razini, ali čini se da još ima dinamita u njegovim nogama. Teško da je zaboravio zabijati, mogao bi to pokazati u drugom dijelu sezone, kada se bude odlučivalo o trofejima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider