Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Srozavanje 'modrih'

'Najbolji Dinamo u zadnjih 10-ak godina': Mamiću svi krivi osim njega!

Dinamo je protiv Red Bulla upisao drugi najveći europski poraz na Maksimiru. Veći je samo onaj od Lyona 7-1, a oba su se dogodila za vrijeme stolovanja braće Mamić…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Puste priče o europskom Dinamu slušamo već godinama. O europskom proljeću, pak, nakon samo jedne pobjede u Europi, poput one protiv Astre. Zoran Mamić nakon utakmice je rekao da ne zna u čemu je problem, kao da vodi neku drugu momčad, a na Dinamovoj klupi se pojavi za vrijeme utakmice. Ili možda ne shvaća da se i trenera nešto pita u vezi igre i pristupa momčadi.

Može li Dinamo gore od ovog? 'U karijeri nikad nisam dobio pet komada u Zagrebu'

Isti taj Mamić je prije nekoliko mjeseci izjavio da je ovo ''najbolji Dinamo u zadnjih desetak godina'', a kod te tvrdnje stajao je i jučer nakon utakmice.

"I dalje stojim iza svojih riječi. Ne mislim da sam se zaletio s tom izjavom. U klubu sam zadnjih deset godina, bio sam igrač, sportski direktor, sada i trener. Ne mislim da je neka momčad bila snažnija od ove. Ali, svatko ima pravo na svoje mišljenje'', objasnio je Mamić koji je potpisao drugi najveći europski poraz na Maksimiru, dok je kod prvog bio u ulozi sportskog direktora.

O Dinamovim posrtajima u Europi već su napisani romani, a ni jedan trener dosad nije preživio ovakvu kalvariju. Dva katastrofalna izdanja protiv Red Bulla u samo dva tjedna, gdje je Dinamo primio devet pogodaka, jasan su odraz trenutne nemoći 'modrih'. Nakon utakmice u Kupu protiv Opatije, Mamić je krivnju svaljivao na igrače, a poslije blijedog izdanja u Splitu za rezultat je bila kriva destruktivna igra domaćina. Pa kako to onda nije destruktivnom igrom barem spasio Dinamo od blamaže?

Sad, kad su igrači još jednom posramljeni, bez žara, trke i kemije u momčadi, Mamić ne zna o čemu se radi i zbog čega toliki strah kod igrača. ''Manjak samopouzdanja i vjere u vlastite mogućnosti'', vadio se Dinamov strateg nakon utakmice ne shvaćajući ili ne želeći shvatiti da je upravo trener taj koji utječe na gore navedene stvari. Još jedan maksimirski nonsens za anale.

I dok se Dinamo voli hvaliti kako je po uvjetima i financijskim mogućnostima najbolji klub u regiji, oni skromniji i manje bogatiji poput Maribora pišu najljepše stranice klupske povijesti. Primjerice, jedna Legia s triput manjim proračunom ima 12 bodova iz četiri utakmice u skupinama Europske lige.

Da su kojim slučajem na klupi Dinama Jurčić, Ivanković ili Čačić, još u četvrtak navečer svi bi bili bivši. Neki i nakon poraza od Aalborga. A pogotovo nakon što bi krivicu tražili svugdje osim u svom dvorištu. I ne, ne može se dopustiti da Dinamo protiv austrijskog prvaka izgleda poput trećerazredne momčadi koja se skupila prije dva dana, a Red Bull poput svemirskog broda. Osim ako je trener Zoran Mamić.

Međutim, jedan od najvećih poraza Dinama su katastrofalna pojačanja od kojih su neki toliko loši kao da ih je slijepac kupovao. Obrana je posebna priča, imate dojam da su neki igrači na terenu kako bi Mamić poslije utakmice mogao imati alibi u slučaju podbačaja. Jednom je kriv Šimunić, drugi put Sigali pa netko treći. Naravno, ne trener.

Sve je to dokaz da nema vizije, kontinuiranog rada i napretka momčadi. Doduše, Dinamo još ima šanse za prolaz. Mora dobiti preostale dvije utakmice i čekati poraz Celtica kod kuće od Red Bulla. Iz ove perspektive će i bod do kraja natjecanja po skupinama biti velik kao kuća, no poražavajuće loša igra teško će se promijeniti preko noći, a Mamić bi jedino mogao proširiti listu glavnih odgovornih...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider