Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pred prepunim Maksimirom

Na današnji dan prije 25 godina odigrana je povijesna utakmica

Na današnji dan prije 25 godina hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu utakmicu pobijedivši na stadionu Maksimir pred 30.000 gledatelja Sjedinjene Američke Države 2-1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povijesni prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, a četiri minute kasnije Ivan Cvjetković zabio je za 2-0. Počasni pogodak za Amerikance postigao je Dayak u 80. minuti.

Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je značajan politički, a ne samo sportski značaj, bilo je to svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću za zagrebački središnji trg. Utakmica se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana igrala na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika, 17. listopada 1990.

Momčad koja je tada nastupila nije bila službena hrvatska reprezentacija. Hrvatska je još uvijek bila dio SFRJ i neki od igrača, kao i izbornik, legendarni Dražan Jerković, bili su pod velikim pritiskom, te dobivali sugestije da ipak ne odigraju tu utakmicu jer bi mogli imati problema. Jerković je imao težak posao sastaviti ekipu za taj susret s obzirom na to da je u istom razdoblju igrala i mlada selekcija Jugoslavije s Bobanom, Šukerom, Jarnijem Štimcem, Prosinečkim i Bokšićem, a klubovi nisu bili dužni pustiti igrače na utakmicu sa SAD-om. Ipak, Jerković i dužnosnici HNS-a uspjeli su složiti respektabilnu momčad za koju su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shalla, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.

Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a za najboljeg igrača proglašen je Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske reprezentacije, koji će postati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu. Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova "Petar Zrinski" iz Vrbovca i "Ivo Lozica" iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo "Kumpanija" iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.

Nastavi čitati

Nastavi čitati