Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Može li i smije li uopće Rijeka odrubiti glavu 'zmaju'? Kramarić drži mač!

Dinamo i Rijeka u subotu na Maksimiru igraju možda i presudnu utakmicu u borbi za titulu prvaka Hrvatske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Može li Rijeke pobijediti Dinamo na Maksimiru i do kraja zakomplicirati prvenstvo pa i na kraju ga osvojiti? Ironičniji promatrači zbivanja u HNL-u, a takvih nije malo, posebice u južnim dijelovima Hrvatske, možda bi malo preformulirali pitanje i upitali smije li uopće „filijala“ srušiti dominaciju „središnjice“ hrvatskim nogometom?

Ako zanemarimo ove pomalo čangrizave opaske, ostaje pitanje može li doista Rijeka srušiti Dinamo? Naš je odgovor – može, ne tako lako, ali može, bez obzira na svu igračku, financijsku i svekoliku logističku moć zagrebačkog kluba. Jedan od preduvjeta je da u subotnjem derbiju dođe do tri boda na Maksimiru. Četiri boda razlike nije puno, ali ako Dinamo zadrži tu prednost do zimske stranke, teško će je ispustiti u nastavku sezone. A ako Dinamo pobijedi, prvenstvo će praktički biti riješeno. Dakle, ulog je golem, najveći mogući.

Rijeka ima idealnu šansu, rekli bismo sad ili nikad. Jer, „modri“ su, prije svega mentalno, na „klocnama“ nakon još jedne havarije u Europi, a „bijeli“ u euforiji i velikom zanosu. Dakle, psihološki gledano Rijeka je u prednosti, tu nema sumnje, u prednosti je i što se tiče razine forme, no te prednosti treba pretočiti u konkretan rezultat na stadionu na kojem su često padali bez ispaljenog metka, čak i u eri Matjaža Keka. Međutim, Rijeka je prošle sezone u finalu Kupa pokazala da može preskočiti „blokadu“ Maksimira, no rezultati u Europi sugeriraju da je još uvijek puno goropadnija na svojoj Kantridi nego u gostima.

Rijekina velika prednost je i iskusniji i bjelodano kvalitetniji trener, ali Kek još uvijek nije upisao prvenstvenu pobjedu nad „modrima“ otkada je sjeo na klupu Rijeke. U ligaškim sudarima sa Zoranom Mamićem ima dva poraza i tek jedan remi. Puno će se toga pitati Keka i Mamića, ali još više Rijekina najbolja igrača i prvog topnika lige Andreja Kramarića. Dinamovo dijete moglo bi presuditi svojem razmetnom ocu. Kramarić drži mač u svojim rukama, vidjet ćemo hoće li uspjeti „zmaju“ odsjeći glavu?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider