Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
200 milijuna eura

Povijesni transfer: Barca kleknula, novi svjetski poredak

Manchester United spreman je za zvijezdu Barcelone Neymara iskrcati preko 200 milijuna eura.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jose Mourinho opet „peca“ u Barceloninom bazenu. Menadžer Manchester Uniteda pokušava nagovoriti Neymara da prijeđe na Old Trafford, piše katalonski Sport.

Mourinho je navodno počeo kontaktirati s Neymarom prije nekoliko tjedana gotovo na dnevnoj razini. Portugalski stručnjak je poznat po tome što osobno preuzima stvar u svoje ruke kada pokušava dovesti nekog igrača kojeg žarko želi. Na taj način stvara prisniji kontakt i pokazuje dotičnom koliko je ozbiljan i koliko ga želi, ali i koliko mu vjeruje da se neće negdje izlanuti. To je psihološka igra na čijoj je temi Mourinho odavno „doktorirao“.

Mourinho zove Neymara skoro svaki dan

Iako su razgovori vođeni u tajnosti, katalonski dnevnik ipak je došao do povjerljive informacije, međutim, nije jasno kako, odnosno tko mu je izvor. Možda su obje strane procijenile da je vrijeme da se opipa puls katalonske javnost pa su se poslužili uobičajenim kanalima, jer teško da je tu netko radio na svoju ruku. Neymar je već potpisao novi ugovor s Barcelonom pa je logično zaključiti da njegovom menadžerskom timu nisu potrebni daljnji pritisci na upravu. Možda se radi o udruženoj akciji.

Probni balon je bačen i čekaju se reakcije. Dakako da nije slučajno što je izabran trenutak u kojem Barcelona ne stoji baš najbolje i kada su njezini navijači nezadovoljni igrama svojih ljubimaca.

Odšteta preko 200 milijuna eura

Sve su to signali koji pokazuju da u Barceloni možda razmišljaju o tome da ipak prodaju Neymara. Odštetna klauzula iznosi preko 200 milijuna eura, a Barceloni bi jako dobro došao taj novac, jer nije tajna da se nalazi u financijskoj stisci. S tih dvjestotinjak milijuna Katalonci bi namirili vječno "gladnog" Lionela Messija, koji traži golemo povećanje plaće (40 milijuna eura godišnje), a ostalo bi im i za dovođenje barem jednog ovećeg pojačanja.

S druge strane, Mourinhu je potreban svjetski napadač, igrač Neymarova kalibra. Manchester United u ovom trenutku previše ovisi o golovima Zlatana Ibrahimovića, a na taj način teško da može računati na povratak u sami vrh engleskog i europskog nogometa.

Mourinho očito nije zadovoljan Martialom, Rooneyjem i Rashfordom i stoga je odlučio pokrenuti akciju dovođenja brazilskog velemajstora. Osim u nogometnom Manchester United bi puno dobio i u marketinškom smislu, što je, naravno, bitna stavka u cijeloj operaciji. Podrazumijeva se da bi Neymar dobio još veću plaću nego što je ima po novom ugovoru s Barcelonom, a nije nevažno i što bi u Engleskoj bio pod manjim udarom poreznika. Neymara očekuje suđenje u Španjolskoj zbog optužbi za utaju poreza tako da je lako moguće kako želi promijeniti "zrak".   

Neymar želi izaći iz Messijeve sjene

Neymar navodno još uvijek nije donio konačnu odluku, ali lako bi se moglo dogoditi da odluči prihvatiti Mourinhov poziv. Financijski bi profitirao, a možda i igrački, jer bi konačno izašao iz Messijeve sjene. Brazilac bi na Old Traffordu bio glavna zvijezda, oko njega bi se sve vrtjelo, dok u Barceloni ne može računati na takav status.

Čini se da će biti ključna Neymarova procjena je li Barcelona u nezaustavljivom padu. Pitanje je isplati li se biti druga violina u klubu i momčadi koju nagrizaju razno-razni problemi?

Neymaru je možda doista bolje prijeći u Manchester United koji trenutačno jest u krizi, ali je spreman jako puno ulagati kako bi se vratio u sami vrh, a ako bi se tamo vrati na čelu s Neymarom, Brazilac bi mogao računati na najviše individualne počasti. Čini se da je to jedini način da preskoči Messija i Cristiana Ronalda i službeno postane najbolji igrač na svijetu, što je zacijelo Neymarova najveća osobna ambicija. Dakle, motiva za odlazak iz Barcelone ima podosta.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider