Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sumnjivi transfer

Neymar i Barca ipak idu na sud zbog korupcije

Neymar je izgubio i posljednju šansu da izbjegne suđenje zbog utaje poreza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski visoki sud u svom je priopćenju poručio kako je odbačena žalba zbog optužbi za prevaru i korupciju, a za koju se sumnjiče brazilski nogometaš Neymar, njegovi roditelji, nogometni klub Santos i Barcelona.

Podsjetimo, prije tri mjeseca španjolski javni tužitelj zatražio je dvogodišnju zatvorsku kaznu za napadača Barcelone zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu vezanom uz njegov prelazak iz Santosa u Barcelonu 2013. godine, poznatijem kao slučaj DIS.

Osim zatvorske kazne za Neymara, tužitelj Jose Perals je zatražio i dvogodišnju kaznu zatvora za Neymara starijeg, ali i godinu dana za njegovu majku! Također, tužiteljstvo traži petogodišnju zatvorsku kaznu za bivšeg predsjednika Barcelone Sandra Rosella, dok je optužnica protiv sadašnjeg čelnika Barcelone Josepa Marije Bartomeua odbačena.

Barcelona bi mogla biti kažnjena s 8,4 milijuna eura, a Santos sa 7 milijuna eura. U lipnju ove godine Barcelona se u drugom slučaju vezanom za ovaj transfer nagodila s javnim tužiteljstvom da plati 5,5 milijuna eura kako bi izbjegla tužbu zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Spomenuti DIS je brazilska grupacija koja je polagala 40% prava na najveću brazilsku nogometnu zvijezdu. Oni optužuju navedene strane kako su ih izostavili iz cijelog posla i sada pravdu traže na sudu.

Podsjetimo, transfer Neymara navodno je koštao 57 milijuna eura od čega je čak 40 navodno otišli kompaniji u vlasništvu njegova oca, dok je 17 milijuna dobio Santos. No španjolske vlasti su ovoj vrijednosti dodale i sve moguće bonuse s kojima je transfer ukupno vrijedio 83 milijuna eura.

DIS je na kraju dobio 40 % od svote koju je dobio Santos što je tek oko 7 milijuna. Brazilci optužuju i da su izgubili novac prilikom potpisivanja predugovora Santosa i Barcelone jer bi na tržištu Neymar vrijedio puno više nego što je dogovorena cijena s Barcelonom.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider