Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čekamo već 44 godine

'Modra tragikomedija' u 35 činova: Ni prokleti ni ukleti, već samo LOŠI

Dinamo večeras na Maksimiru protiv rumunjske Astre u 1. kolu Europske lige otvara još jedan lov na 'europsko proljeće'.

U očekivanju prezimljavanja Dinama u Europi prošle su skoro 44 godine. Od ožujka 1970. i poraza od Schalkea u četvrtfinalu Kupa kupova traje „modra tragikomedija u 35 činova“. Upravo toliko puta je Dinamo od tada nastupao u nekom od europskih kupova i isto toliko puta nije uspio dočekati proljeće. Hoće li biti bolje sreće u 36. pokušaju, pitanje je za milijun dolara?

Mamić uoči Astre: Atmosfera na stadionu nije onakva kakvu ovaj klub zaslužuje

Tko bi to mogao znati i tko bi se uopće usudio to prognozirati nakon svega što smo se nagledali u zadnja tri-četiri desetljeća? Kakvih glupih poraza, kakvih nesreća, kakvih nespretnosti i kakvog nogometnog neznanja… Cijela jedna generacija već sredovječnih Dinamovih navijača još nije dočekala „taj dan“, mnogi su digli ruke od svega i više se niti ne nadaju da bi se to moglo skoro dogoditi. Posjeta na tribinima sve govori.

Kakav je to klub koji sebe smatra velikim u europskim okvirima a koji nije u stanju u 44 godine i u 35 pokušaja barem jednom dočekati Božić kao „europski građanin“? Proklet, uklet, nesretan ili samo godinama nedovoljno dobar, odnosno LOŠ, s jednako lošim ili nedovoljno dobrima "igračima", kako u kancelarijama tako i na klupi i na travnjaku?

Nedostatak samopouzdanja

Ima tu svega pomalo, ali ovo zadnje je najbliže istini, iako ima nešto i u sreći, odnosno nesreći. Gledamo Dinamo desetljećima i ne možemo se sjetiti kada ga je Fortuna počastila s golom kakav je sinoć Maribor zabio Sportingu u zadnjim trenucima utakmice… Ali, može nesreća jednom, može i dvaput, triput, ali ne može 35 puta.
Dinamo je ove sezone dobio dobru skupinu, baš po mjeri, doista ne pretešku, ali nije li slična bila i ona prošle sezone kada je Dinamo uz PSV bio favorit u kladionicama, a na kraju su Ludogorec i Čornomorec prvi presjekli ciljnu vrpcu, dok „modri“ nisu upisali niti jednu pobjedu, odnosno osvojili su samo jedan bod i završili su debelo na začelju skupine.

Kada je Dinamo u pitanju, bilo kakve prognoze potpuno su nezahvalne, ali prilično je izvjesno da će puno toga ovisiti o ishodu prve utakmice. Najveći problem „modrih“ posljednjih godina, uz kvalitetu momčadi i stručnost trenera, bio je i nedostatak samopouzdanja. Ako Dinamo „kihne“ već na prvom koraku, piši kući propalo. „Modri“ trebaju pobjedu protiv Astre kao suho zlato, iako ni to nije nikakva garancija.

Četiri godine bez pobjede

Dinamo pune četiri godine nikoga nije pobijedio u skupinama Europske lige i Lige prvaka, odnosno 22 utakmice zaredom. Zadnji koga je pobijedio bio je Brugge, a na Maksimiru Villarreal 2010. u 1. kolu skupine D Europske lige. Ni to nije pomoglo, zna se kako je taj slučaj na kraju završio. Da, jednom će se i to dogoditi, jednom će Dinamo proći, no tko se usuđuje staviti neke ozbiljnije novce da će to biti baš ove sezone?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider