Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Danas slavi jubilej

Messi potukao Real do nogu: Madriđanima je za ovo trebalo 30 godina

Barcelona u 17. kolu Primere dočekuje Betis, a Lionel Messi će upisati jubilarni 500. nastup za katalonski klub.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlo je nešto više od jedanaest godina od ligaškog debija Lionela Messija u dresu Barcelone. Frank Rijkaard odlučio je u gradskom derbiju s Espanyolom na Montjuicu predstaviti svijetu jednog od najvećih talenta svjetskog nogometa.

4092 dana kasnije Messi će protiv Betisa na Camp Nouu upisati 500. nastup za Barcelonu u svim natjecanjima. Od aktivnih igrača u Španjolskoj više nastupa ima samo Messijev klupski kolega Andres Iniesta koji je stigao do brojke 567.

Argentinac je u 499 utakmica zabio 424 gola i upisao 160 asistencija. U postotku: 0.85 golova i 0.32 asistencije po utakmici. Najbolji je strijelac Primere u povijesti sa 291 golom u 325 nastupa. Najviše golova je postigao u jednoj sezoni Primere 2011/12. kada je čak pedeset puta tresao protivničke mreže.

Samo ove godine zabio je 43 ligaška gola, što je sjajan učinak s obzirom da je dva mjeseca izbivao s terena zbog ozljede. Messi je tijekom karijere imao podosta lakših i težih ozljeda. Pedantni španjolski statističari nabrojali s 463 teža prekršaja koja je pretrpio.

S Barcelonom je osvojio ukupno 26 momčadskih titula te četiri Zlatne lopte za najboljeg igrača svijeta, a peta mu se smiješi. U tih 11 godina i tri mjeseca osvojio je 12 internacionalnih titula, jednako koliko i Real Madrid u posljednjih 30 godina, što dovoljno govori o kakvom se rezultatu radi; deset s Barcelonom, četiri Lige prvaka, tri Europska superkupa i tri svjetska klupska prvenstva, te dvije s Argentinom, Svjetsko prvenstvo U-20 2005. i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Messi je najzaslužniji što je Barcelona u posljednjih 11-12 godina prestigla Real po ukupnom broju osvojenih trofeja i sada taj skor iznosi 89:85 za Katalonce. Za mnoge je najbolji nogometaš današnjice, za neke i svih vremena, u svakom slučaju radi se o jedinstvenom talentu kojeg bismo, ako ne bude težih ozljeda, mogli gledati na najvišoj razini barem još četiri-pet godina.

Usprkos svim momčadskim i individualnim trofejima te dojmu da mu karijera traje već „desetljećima“, Messi ima tek 28 i pol godina.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider