Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Sveti dres" i prikolice novca

Ovo je "bolesno": Evo na što je Barca pristala i zašto je Ronaldo "poludio"

Barcelona i Lionel Messi dogovorili su sve detalje novog ugovora prema kojem će Argentinac postati najplaćeniji nogometaš svijeta.

Barcelona će službeno objaviti novi petogodišnji ugovor s Lionelom Messijom 1. srpnja, dan nakon Messijeva crkvenog vjenčanja s Antonellom Roccuzzo u argentinskom Rosariju, rodnom gradu najveće zvijezde katalonskog kluba. Bit će to Messijev najljepši svadbeni dar.

To su pretpostavke katalonskih medija, koji tvrde da su Messi i njegovi predstavnici te Barcelona na čelu s predsjednikom Josepom Marijom Bartomeuom dogovorili sve detalje ugovora još prije mjesec dana.

Barca i Messi se dogovorili: 80 milijuna eura po godini

Međutim, dogovorili su se da službena objava bude 1. srpnja, a razlog je taj da novi ugovor sa svim bonusima službeno uđe u novu sezonu. Na taj način Bartomeu će dobiti priliku da izbalansira troškove za tekuću sezonu prije zasjedanja skupštine kluba.

Pregovori su trajali dugo, više od godinu dana, a Barcelona je navodno pristala na sve Messijeve uvjete. Argentinac će produžiti ugovor do 2022., a Barcelona će mu u tom razdoblju obročno isplatiti 50 milijuna eura specijalnih bonusa s kojima će bez problema poravnati sve porezne dugove. Uz to će Messi imati neto plaću od oko 25 milijuna eura plus dodatne bonuse koje je imao i do sada, ali vjerojatno u još većom iznosu. Kada se sve zbroji i oduzme, Messi će godišnje zarađivati oko 40 milijuna eura neto, možda i više, što će Barcelonu u bruto iznosu stajati oko 80 milijuna eura godišnje!!!

Messi kao cijeli HNL

Toliki proračun nemaju ni neki ozbiljni europski klubovi, pa ni cijele lige. Primjerice, proračuni svih deset klubova Prve HNL debelo su ispod Messijeve godišnje plaće u bruto iznosu. Neki španjolski analitičari navode da je upravo novi Messijev ugovor s Barcelonom glavni razlog prijetnje Cristiana Ronalda da će napustiti Real Madrid, a ne problemi s poreznim vlastima.

Ronaldo je nedavno produžio ugovor s Realom, Portugalac je dobio visoku povišicu, ali i dalje će zarađivati bitno manje od Messija, što je ozbiljan udarac Portugalčevu nadaleko poznatom superegu i taštini. Pretpostavlja se da će Ronaldo godišnje zarađivati oko 25 milijuna eura neto i navodno traži od Reala da mu osigura specijalni bonus, kao i Barcelona Messiju, kojim će poplaćati porezna dugovanja, a možda mu od toga ostane nešto i za crne dane.

Spekulira se da Messi bez novog ugovora na godišnjoj razini ukupno zarađuje oko 80 milijuna eura. U to je uključena plaća u Barceloni, prihodi od „image rightsa“ i svi sponzorski ugovori. Procjenjuje se da je Messi težak oko 300 milijuna eura. Pretpostavlja se da Ronaldo od sponzora zarađuje čak nešto više od Messija te da mu je ukupno bogatstvo veće od Argentinčeva.

Ronaldo traži iste uvjete od Reala

Kako god okrenuli, obojica zarađuju silne milijune, svake godine zarađuju sve više i čini se da tomu nema kraja. Otkako je u Barceloni, Messi produljuje ugovore i dobiva ogromne povišice u prosjeku svake druge godine. I s Ronaldom je slična situacija, zapravo još izraženija, jer njegovo dramatiziranje i javne izljeve nezadovoljstva malo tko može pratiti. Uglavnom, obojica se služe prokušanom taktikom: platite ili odlazim!

Kada se vidi koliko zarađuju Messi i Ronaldo, mnogi će reći „bolesno“ ili svijet je otišao k vragu. No možemo i drugačije postaviti tezu: nisu li danas klubovi, ponajviše engleski, prepuni sasvim prosječnih igrača, da ne kažemo „letvi“ koje zarađuju milijune? Ako takvi imaju višemilijunske ugovore, onda Messijeva ili Ronaldova plaća postaju relativno pitanje.

"Sveti dres" i prikolice novca

Profesionalni nogomet još je pravičan što se tiče valoriziranja vrijednosti u usporedbi s nekim totalno neegzaktnim profesijama gdje je teško ili nemoguće izmjeriti tko je koliko dobar i zašto bi trebao biti tisuću ili milijun puta plaćeniji nego netko drugi, kao recimo u glumačkoj profesiji gdje neki zarađuju stotine milijuna, a drugi, realno bolji glumci, ni tisuće.

Ne želimo moralizirati jer nogomet je samo refleksija društva, a ono je takvo kakvo jest posvuda u svijetu, živi smo svjedoci u povijesti nedoživljene koncentracije kapitala kod malog broja ljudi, za koje su najbolji svjetski nogometaši tek male bebe, no malo je već iritantno slušati otrcane pa i licemjerne priče zvijezda i zvjezdica o ljubavi prema „svetom dresu“ i lojalnosti prema klubu i navijačima.

Ako ćemo iskreno, to je priča u pluskvamperfektu. Stvari treba nazvati pravim imenom. Golemoj većini običnih ljubitelja nogometa neće biti ništa bolje u egzistencijalnom smislu, ali barem će biti manje živciranja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider