Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Senzacija na pomolu

Argentinski talent Mateo Bajamich blizu hrvatskog dresa: Klub koji je stvorio Kempesa i Dybalu traži milijune, a on našu putovnicu

U velikom videintervjuu za GOL.hr izbornik mlade hrvatske reprezentacije Igor Bišćan najavio je da bi uskoro mogao pozvati talentiranog Argentinca hrvatskih korijena Matea Bajamicha...

U drugom dijelu velikog videointervjua za GOL.hr, koji ćemo objaviti sutra, izbornik mlade hrvatske reprezentacije Igor Bišćan otkrio nam je jednu ekskluzivnu informaciju.

Sigurno pozorno pratite razvoj mladih hrvatskih nogometaša. Ima dosta Hrvata u inozemstvu, posebice u Njemačkoj. Svako malo netko iskoči.

„Pratim dosta, gdje god se tko pojavi. Ili ja naiđem prateći te platforme ili mi netko dojavi ili se ljudi sami jave. Savez isto tako dobro skuplja informacije. Ima naših dosta u inozemstvu. Konkretno u mojem godištu sad smo našli jednog u Argentini, kojeg pratimo, koji je vrlo zanimljiv“, kazao je Bišćan za GOL.hr.

Mateo Bajamich na radaru Igora Bišćana

Možete li otkriti o kome se točno radi?

„Dečko se preziva Bajamić. Dosta je zanimljiv, pratit ćemo ga i dalje. Igra u klubu iz Druge argentinske lige. Igra na mjestu napadača ili krilnog napadača. Jako je ofenzivno orijentiran. Pratimo ga i možda ga u jednom trenutku pozovemo“, kazao je Bišćan i dodao:

Igor Bišćan o problemima Reala

„Uvijek je bilo i uvijek ćemo imati talenata. To je nama u genima. Samo treba širiti tu mrežu koja prikuplja informacije. Moramo sve napraviti da nam neki nadareni mladić ne pobjegne.“

Riječ je o Mateu Bajamiću, Argentinci ga pišu Bajamich. Rođen je u 3. kolovoza 1999. u Morrisonu, malom gradiću između Cordobe i Rosarija. Član je Instituto Atletico Central Cordobe, kluba koji je iznjedrio mnoge velike nogometaše. U njemu su karijere započeli čuveni Mario Kempes i Osvaldo Ardiles, svjetski prvaci s Argentinom 1978. Od mlađih izdanaka najpoznatiji je Paulo Dybala, koji trenutačno nastupa u Juventusu.

Na meti europskih klubova

Bajamiću predviđaju veliku karijeru. Ima 20 godina i zasad je u 22 utakmice za svoj klub postigao devet golova. Ove sezone postigao je 8 golova u 17 utakmica, čime je skrenuo pozornost na sebe isprva najvećih argentinskih klubova, a potom i mnogih europskih. Hit je sezone, suigrači ga hvale na sva usta.

„Stvarno je veliki talent. Ako ovako nastavi, ne sumnjam da će za dvije-tri godine igrati u nekom velikom europskom klubu“, predviđa  kolega mu iz momčadi German Estigarribia:

Bišćan o Guardioli i Manchester Cityju

„Svi su svjesni njegova potencijala. Tko ga je samo jednom gledao, nije mogao ne zamijetiti njegov talent“, kaže za argentinski MundoD.

Trener Cesar Zabala biranim riječima govori o napadaču hrvatskih korijena, čije se prezime najviše nalazi u okolici Omiša, a tako se preziva i splitska pjevačica u usponu Maja Bajamić.

„Mi koji ga pratimo od malih nogu jako dobro znamo o kakvom se talentu radi. On je već sada naš možda i najvažniji igrač. Najjači je na mjestu isturenog napadača ili druge špice. Stvarno je sjajan napadač i ima još mjesta za napredak. Radimo na tome da postane još bolji“, kaže trener Instituto Cordobe.

Bajamić traži hrvatsko državljanstvo

Argentinski mediji pišu da je na meti brojnih europskih klubova te da je u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva. Navodno su posljednjih tjedana Instituto pohodili brojni emisari europskih klubova, koji su u stalnoj potrazi za južnoameričkim talentima.

„Mateo trenutačno nije na prodaju. On ima ugovor do ljeta 2022.“, odlučno tvrdi predsjednik Instituta Roberto Castoldi, a na spekulacije da Bajamić namjerava ishoditi hrvatskog državljanstvo, odgovara:

„Naša ideja je da svi naši igrači zadrže argentinsku putovnicu tako da prije moguće prodaje ne bude iznenađenja.“

Igor Bišćan prognoza Liverpool - Atletico

Argentinski mediji otvoreno spekuliraju da će Instituto teško zadržati Bajamića i da će vjerojatno naljeto napustiti klub.

Instituto kao i većina manjih argentinskih klubova ima ovećih problema s financijama, pa je jasno kako je odlučno odbijanje potencijalnih kupaca samo taktički potez u pokušaju ostvarivanja što veće odštete. Bajamić je na Transfermarktu procijenjen na 1,8 milijuna eura, a Instituto navodno traži osjetno više.

Argentinci su očito svjesni da HNS pozorno prati Bajamića i da bi se moglo dogoditi da uskoro zaigra u U-21 hrvatskoj reprezentaciji. Bajamić do sada nije igrao u mladoj selekciji Argentine. Vidjet ćemo hoće li možda uslijediti iznenadni poziv sada kada je jasno da je na Bišćanovu radaru.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider