Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mora biti bolji ili otići

Predstavljamo: Tko je čovjek s kojim Hajduk kreće po rezultatski iskorak?

Na klupu Hajduka ponovno je sjeo stranac, prvi nakon Krasimira Balakova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U novu sezonu Hajduk će povesti Marijan Pušnik, 56-godišnji slovenski stručnjak koji mijenja Damira Burića.

I prije službene potvrde novog trenera Hajduka, kad se vijest o odlasku/smjeni Burića proširila internetom i na površinu isplivalo ime Marijana Pušnika, mnogi su se zapitali: "Tko je sad taj?"

Pušnik je rođen 1960. na sjeveru Slovenije, u gradiću Slovenj Gradec u Štajerskoj. Trenersku karijeru započeo je 2000. u Celju u kojem je ostao četiri godine (najbolji rezultat bilo mu je drugo mjesto 2003.) prije nego se po prvi put okušao u inozemstvu, u iranskom klubu Pasargad.

Uslijedio je povratak u Deželu, u Maribor s kojim u sezoni 2006./2007. osvaja treće mjesto. Poslije toga odlazi u Rudar Velenje s kojim 2009. također stiže do trećeg mjesta. Nakon toga je imao kratku epizodu u Celju koje napušta nakon ponude iz Japana, iz kluba Avispa Fukuoka, gdje je promovirao nekoliko mladih igrača, ali mu ugovor nije produžen nakon što je bio tek 16. u drugoj sezoni (u prvoj su bili 14.).

Olimpiji utabao put prema dugo očekivanoj tituli

Prave stvari Pušnik je napravio proteklog ljeta i jeseni - on je jedan od najzaslužnijih što je Olimpija Ljubljana nakon 21 godine čekanja osvojila naslov prvaka. Prvo su protutnjali kroz Ljudski vrt u velikom derbiju (0:3), potom u Stožicama demolirali Celje (6:0) za preuzimanje prvog mjesta koje nisu ispustili do kraja sezone. S Pušnikom na klupi Olimpija je konstantno bila vodeća ispred najvećeg rivala Maribora, ali je u prosincu jednostavno puklo između njega i predsjednika kluba Milana Mandarića. Nekoliko je verzija zbog čega je do toga došlo.

Prema jednoj, Pušnik i Mandarić su se posvađali oko prodaje Andraža Šporara u Basel (najbolji igrač i strijelac Zmajčeka transferiran je nakon polusezone u kojoj je zabio nevjerojatnih 17 golova u prvenstvu). Druga teorija kaže kako je pravi uzrok sukoba bio sportski direktor kluba Ranko Stojić koji je (često nepotrebno) kritizirao Pušnika.

Što god da je pravi razlog, Olimpija je stvar prošlosti, a Hajduk Pušnikova budućnost.

Kvalitetan rad s mladim igračima Pušnikova ulaznica za Poljud?

Od kolega iz Slovenije doznajemo da Pušnik preferira napadački nogomet i formaciju 4-3-3, a ono što će navijače Hajduka najviše zanimati jest rad i promocija mladih igrača, u čemu je Slovenac navodno jako dobar. Takvih je na Poljudu pregršt i bit će zanimljivo pratiti njihov razvoj pod vodstvom Pušnika.

Veliku ulogu u samim treninzima, ali i taktičkoj analizi i pripremi utakmica, ima Dejan Kopasić, vrhunski mladi stručnjak i profesionalac.

Hajduk s pripremama počinje u srijedu 8. lipnja i vrlo brzo će se, na prijateljskim dvobojima, moći vidjeti u kojem smjeru Pušnik razmišlja i kako će Bijeli izgledati u idućoj sezoni. Naravno, na prave odgovore morat ćemo pričekati do sredine srpnja kada počinju kvalifikacije za Europa ligu i HNL.

Mora biti bolji od Burića ili otići/biti smijenjen

Damir Burić je prošlog ljeta prošao tri prepreke i u play-offu ispao od Slovana iz Libereca, a u HNL-u je 1. studenog Hajduk bio vodeći, ispred Rijeke i Dinama. Zbog raznih okolnosti (nedovoljna širina igračkog kadra, prodaja ključnih igrača u zimskog prijelaznom roku) Splićani su na proljeće izgledali dosta lošije i zauzeli su treće mjesto, daleko iza Rijeke, a ispred Lokomotive. U polufinalu Kupa Dinamo je pregazio Hajduk s ukupnih 6:0.

Od Pušnika će se na Poljudu očekivati bolji rezultati i bolja igra. U suprotnom, Burićeva smjena šest dana prije početka priprema bit će potpuno promašeni potez novog predsjednika Ivana Kosa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider