Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Agüero ili Salah?

Ključ velikog obračuna: Klopp to nije vidio u životu i toga se najviše boji

U uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka Manchester City na Etihadu lovi Liverpoolovih 3:0 s Anfielda…

Sergio Agüero i Mohamed Salah (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pitanje svih pitanja uoči večerašnjih uzvratnih utakmica četvrtfinala Lige prvaka: Može li Manchester City na svojem stadionu uzvratiti Liverpoolu i nadoknaditi 3:0 s Anfielda?

Što je Guardiola bez Messija? Samo Barca i Real imaju ono što treba!

Ako pitate najveće svjetske kladionice, jako teško. William Hill plaća prolaz Manchester Cityja s koeficijentom 5,00, a Liverpoola s mizernih 1,14. Drugačije stoje prognoze kada je u pitanju klasična pobjeda. Da će Građani pobijediti Redse s bilo kojim rezultatom, koeficijent je 1,50, remi je 5,00, a pobjeda Liverpoola čak 6,00. Zaključak je da „bookmakeri“ ne vjeruju da će Manchester City proći dalje, ali misle da će ipak pobijediti.

Klopp upozorava: "Gledao sam pravu oluju"

Građani su, čini se, psihološki uzdrmani nakon havarije na Anfieldu, a potom i šokantnog poraza u gradskom derbiju s Manchester Unitedom, koji je u drugom poluvremenu uspio preokrenuti utakmicu u svoj korist, nakon što je City vodio 2:0.

Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp upozorava:
„Gledao sam derbi i zaključio sam da je City odigrao možda najbolju partiju u prvom poluvremenu koju sam gledao u životu. Bila je to prava oluja“, kazao je njemački stručnjak u najavi utakmice.

„OK, u drugom poluvremenu dogodio se preokret. Nakon prvog gola, jedna je momčad uhvatila ritam, a druga ga je izgubila. Moja je momčad postigla pet ili šest golova u nekoliko navrata. Dakle, i City je sposoban to napraviti“, prokomentirao je Klopp aludirajući, među ostalim, na debakl Liverpoola na početku ove sezone na Etihadu, kada ga je u ligaškom derbiju City samlio sa 5:0.

Mohamed Salah slavi sa suigračima (Foto: AFP) Mohamed Salah slavi sa suigračima (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogometaši Cityja u nekoliko su navrata ove sezone pobjeđivali zabivši četiri, pet, šest ili čak sedam golova. Međutim, ovo je nova utakmica koja u taktičkom smislu nema prevelike veze s prijašnjim. Jer jedno su ligaške utakmice, a nešto sasvim drugo utakmice u kup sistemu Lige prvaka. Kada u prvenstvu gubite 1:0 ili 2:0, morate se otvoriti i zaigrati riskantnije, dok Liverpool sada ima prednost od tri gola i ne mora se previše otvarati, a ni paničariti ako City čak i povede sa 2:0 u ranoj fazi utakmice.

Taktička prednost

Redsi dobro znaju da jedan njihov gol mijenja sve i stoga su u velikoj prednosti. Osim toga, prepuni su samopouzdanja, jedni su ove sezone u dva navrata pobijedili City, oba puta, doduše, na svome stadionu, ali to ne mijenja puno na stvari. Uz sve to, Klopp se može pohvaliti da je bolji od Pepa Guardiole u međusobnim obračunima kroz karijeru (7-5). Ako Liverpool prođe, moći će se reći da je Klopp penicilin za Katalonca.

Građani su uzdrmani, ali Guardiola ne gubi nadu. A što mu preostaje, neće se valjda predati prije no što je utakmica počela.
„Da bismo prošli dalje, moramo odigrati savršenu utakmicu. Moramo stvoriti puno šansi i zabiti što više golova. U sportu je sve moguće, u nogometu posebice, ovo je izazov kao i cijeli život“, filozofski se izrazio Guardiola, fetivi Katalonac kojem je Barcelona u krvi.

Sergio Agüero (Foto: AFP) Sergio Agüero (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Stoga ne čudi što ga je netko upitao hoće li motivirati igrače Cityja tako što će ih prije utakmice podsjetiti na Barcelonin veliki povratak protiv PSG-a prošle sezone, kada je na Camp Nouu nadoknadila još veću razliku u uzvratnoj utakmici i pobijedila sa 6:1.
„Ne, mi ćemo pričati o rađanju nogometa i kako smo dobro to napravili“, pomalo sarkastično odgovorio je Guardiola, očitu mu nije bilo do razgovara o Barceloni.

Na koga biste uložili, Agüero ili Salah?

„Ne smijemo razmišljati o tome da nam treba najmanje tri razlike, nego kako da postignemo gol, a nakon toga sljedeći. Samo na taj način možemo si stvoriti šansu da prođemo“, naglas razmišlja Guardiola, koji je u prvoj utakmici napravio neke taktičke promjene. Nije se pokazalo dobitnom kombinacijom.
„Možda sam time unio nemir u momčad“, priznao je pogrešku.

Najvažnija stvar za Guardiolu jest ta što se u momčad vraća Sergio Agüero, bez dvojbe najvažniji igrač Manchester Cityja. Da je Argentinac igrao u Liverpoolu, možda bi sve bilo drugačije, ali nije i nikada nećemo saznati. Najlakše je reći da će večeras imati drugu šansu, ali ne kreće se s istih pozicija, Agüero se vraća u trenutku kada je situacija za Građane iznimno teška.

Jurgen Klopp i Pep Guardiola (Foto: AFP) Jurgen Klopp i Pep Guardiola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S druge strane, Liverpoolovo je ključno pitanje hoće li igrati i ako hoće, kako će odigrati Mohamed Salah?
„Ne znam hoće li biti spreman. Prije da nego ne“, kazao je Klopp ostavljajući otvorenim sve mogućnosti, ali prilično je jasno da će Egipćanin biti u sastavu. Najsvježije vijesti kažu da je normalno trenirao i da sve govori kako će biti u postavi, ako ne od prve minute, onda će sigurno ući tijekom utakmice.

Ako City napadne iz svih oružja, a morat će, Liverpool će imati puno prostora. Situacija kao stvorena za brzonogog napadača Liverpoola koji je ove sezone postigao 38 golova u 43 utakmice i daleko je najubojitiji napadač Redsa. Egipćanin će vjerojatno imati dosta prostora i logično je očekivati da bi barem jednom mogao pobjeći, ali zanimljivo je da je koeficijent William Hill na okladu „Salah daje gol“ 2,25, dok je u Willima Hillu na čak trojicu igrača Cityja manji koeficijent – Aguero 1,67, Gabriel Jesus 1,75 i Raheem Sterling 1,95. Na koga biste najradije uložili?

 

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider