Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izbacili Deportivo

Zaboravljeni asovi: Brojna poznata imena igrala su za povratnika na veliku scenu

Uz pomoć hrvatskog napadača svladali su Deportivo i vratili se u najviši rang španjolskog nogometa.

Samuel Eto\'o u dresu Mallorce (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U napetom dvostrukom obračunu s Deportivom, povratak u Primeru nakon šest godina izbivanja izborila je Mallorca.

Ponovno će se prvoligaški nogomet igrati na Balearskim Otocima, gdje su nekoć u dresu Mallorce žarili i palile brojni odlični igrači, neki u razdoblju prije nego li će postati zvijezde, a neki u trenutku kad je vrhunac njihove karijere već bio prošao.

Duboki trag dvojice kamerunskih igračina

Svakako najpoznatiji je Samuel Eto'o, sjajni kamerunski napadač, jedan od najubojitijih golgetera u novijoj povijesti nogometa. Njegov talent je prvi uočio Real Madrid, koji ga je iz Kameruna u svoju omladinsku školu doveo 1996., kad je imao 15 godina. Na početku seniorske karijere slali su ga na posudbe u Leganes, Espanyol te na koncu u Mallorcu koja je prvog dana 2000. otkupila njegov ugovor od Kraljevskog kluba za četiri i pol milijuna eura odštete.

Ispostavilo se to kao fenomenalan potez Mallorce, ujedno i velika pogreška Reala. U četiri godine za Mallorcu je zabio 66 golova i priskrbio si transfer u Barcelonu u čijem je dresu nastavio terozizirati suparničke obrane, između ostalih i onu Realovu. Ostalo je povijest, a Eto'o je bio i ostao jedini igrač koji je s dva različita kluba dvije sezone zaredom uspio osvojiti Ligu prvaka (2009. s Barcom, 2010. s Interom).

Eto'o nije bio jedini Kamerunac koji je ostavio veliki tragu Mallorci. Dvije godine tamo je igrao i Lauren, desni bek, koji je nakon Mallorce skoro cijelo desetljeće proveo u Engleskoj prije nego li se vratio u španjolskog niželigaša Cordobu završiti karijeru. Lauren je bio dio one generacije Mallorce koja je 1999. igrala finale posljednjeg izdanja Kupa pobjednika kupova gdje je poražena od Lazija.

"Brat" Marouanea Fellainija

U sezoni 1997./1998. Mallorca se poslije pet godina vratila u Primeru i odmah osvojila peto mjesto, a važan kotačić u tom velikom uspjehu bio je Ivan Campo, čovjek ne tako velikog nogometnog znanja kao Eto'o, koji je poznatiji ostao kao preteča Marouanea Fellainija po frizuri. Bila mu je to i jedina sezona u Mallorci jer je prešao u Real Madrid nakon samo godine dana.

Današnji argentinski izbornik Lionel Scaloni proveo je godinu i pol, stigavši na posudbu iz Lazija od siječnja 2008. do ljeta 2009. Scalonija se svi sjećamo iz one legendarne momčadi Deportiva na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.

Za Mallorcu su igrali i legendarni Nigerijac George Finidi, dio one čudesne Ajaxove generacije iz sredine 90-ih. Svojedobni meksički wonderkid Giovani dos Santos u Mallorci je pokušao oživjeti svoju karijeru nakon što ga je Tottenham slao po posudbama. I brojni, brojni drugi...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider