Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što se to događa?

Sve je teže zabiti s bijele točke: Je li to doista najstroža kazna?

Je li jedanaesterac doista najstroža kazna? Statistika u zadnjih godinu dana nije na strani izvođača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čak dvije trećine jedanaesteraca u posljednjih godinu dana u nokaut fazi Lige prvaka nije realizirano. Točnije, od 13 kaznenih udaraca samo četiri su realizirana što je skromnih 30 posto realizacije.

Ove sezone u prvim susretima osmine finala Lige prvaka suci su dosudili pet kaznenih udaraca, pri čemu četiri nisu realizirana.

Impresivan popis imena koja su promašila jedanaesterce 

Vratar Benfice Ederson je obranio kazneni udarac napadaču Borussije Dortmund Pierru-Emericku Aubameyangu. Portugalci su utakmicu dobili 1-0. Manuel Neuer je obranio udarac Alexisu Sanchezu, ali je napadač Arsenala u nastavku akcije zabio pogodak. Međutim, Bayern je slavio 5-1 i praktički osigurao plasman u četvrtfinale.

Neprecizan je bio i napadač Monaca Radamel Falcao čiji je udarac zaustavio vratar Manchester Cityja Willy Caballero. Falcao je promašio udarac s bijele točke pri vodstvu Monaca 2-1, a momčad iz Kneževine je na koncu izgubila 3-5.

 

Veznjak Seville Joaquin Correa nije uspio s bijele točke svladati vratara Leicester Cityja Kaspera Schmeichela. Correa se u nastavku utakmice iskupio za promašaj postigavši pogodak, a Sevilla je na koncu slavila 2-1.

Jedini koji je realizirao jedanaesterac bio je napadač Atletico Madrida Kevin Gameiro u gostujućoj pobjedi protiv Bayer Leverkusena 4-2.

Prošle sezone u fazi na ispadanje Lige prvaka jedanaesterce su promašili Antoine Griezmann, Zlatan Ibrahimovic, Sergio Aguero, Thomas Muller i Fernadno Torres.

Griezmann je bio neprecizan s "kreča" u finalu Lige prvaka protiv Real Madrida i tko zna kako bi se finale rasplelo da je zabio gol. Kraljevski klub je na koncu osvojio europski naslov boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Postaje li privremeni trend pravilo? 

Loša forma izvođača nije novost – ona traje čitavu sezonu, a pogotovo je naglašena u Ligi prvaka. Ben Lyttleton, autor knjige o jedanaestercima „12 jardi“, je proučavajući penale otkrio kako igrači lošije pucaju u ranim fazama sezone.

Međutim, niska efikasnost u posljednje dvije sezone se protegnula i na proljeće zbog čega se mora u obzir uzeti i mogućnost da su vratari jednostavno napredovali do te mjere da im obrana penala više nije toliko težak zadatak.

Jedanaesterac se kolokvijalno naziva najstrožom kaznom i većina i dalje udarac s bijele točke vidi kao gotovo siguran gol. Ovaj zabrinjavajući trend bi mogao promijeniti tu paradigmu, a mogao bi dovesti i do promjena nogometnih pravila.

Vratar se formalno ne smije maknuti s crte prije nego igrač udari loptu, ali kada bi se suci striktno držali tog pravila šansa za obranu bila bi minimalna. Zbog toga im se progledava kroz prste i dopušta jedan korak. Međutim, vratari često naprave i više i dođu gotovo do peterca, a hoće li se izvođenje ponoviti ovisi o takozvanom slobodnom sudačkom uvjerenju. Vratarsko istrčavanje prije udarca se tako nalazi u „sivoj zoni“, a dodatna regulacija bi zasigurno dovela do ponavljanja određenog postotka obranjenih penala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider