Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Varaju li golmani?

Jeste li primijetili da se penali sve češće promašuju? Razloga je nekoliko

Ove je sezone zabilježen neobično visok postotak neiskorištenih jedanaesteraca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedanaesterac se kolokvijalno naziva "najstrožom kaznom", ali taj bi izraz mogao otići u povijest ako se nastave trendovi koji vladaju ove sezone. Sergio Aguero, Neymar, Kevin De Bruyne i Antoine Griezmann su samo neke od velikih zvijezda koje su ove sezone promašivale jedanaesterce.

Ove je sezone u Premierligi zabijeno 71 posto jedanaesteraca, što je najmanji postotak još od sezone 2001./02. U brojkama, već je devet jedanaesteraca ostalo neiskorišteno. Za usporedbu, u cijeloj sezoni 2013./14. je promašeno samo 14 jedanaesteraca.

Slični trendovi vladaju i u drugim najjačim ligama. Bundesliga, Serie A i La liga imaju još niži postotak zabijenih jedanaesteraca, a posebno je nevjerojatna statistika Lige prvaka. U najelitnijem klupskom natjecanju zabijeno je šest od 14 jedanaesteraca, odnosno samo 43 posto uoči srijede kada smo vidjeli još pet penala od kojih su dva bila promašena (Neymar i Insigne). Sada je omjer 10 promašenih i 9 pogođenih!

Loša forma izvođača, napredak vratara ili oboje?

Po Benu Lyttletonu, autoru knjige o jedanaestercima "12 jardi", igrači češće promašuju jedanaesterce u ranijim fazama sezone. On to objašnjava pritiskom na početku sezone, kao i posljedicama ljetne stanke koja izvođače izbaci iz ritma.

Osim toga, česti su slučajevi u kojima igrači promašuju više jedanaesteraca zaredom. Aguero je, primjerice, promašio u dresu Argentine samo nekoliko dana prije promašaja za City. Slične crne serije zabilježili su igrači poput Lionela Messija i Edena Hazarda.

Možda se izvođači još traže, a s obzirom da je sezona još u ranoj fazi imaju vremena popraviti lošu statistiku. Međutim, nevjerojatno izgleda da vrhunski igrači promašuju jedanaesterce u tolikoj mjeri, zbog čega se mora uzeti u obzir mogućnost da je razlog promašaja napredak vratara.

Diego Alves je u susretu njegove Valencije i Atletico Madrida obranio dva jedanaesterca i srušio rekord lige. Alves je obranio nevjerojatnih 17 od 37 jedanaesteraca, a među njegove žrtve spadaju igrači poput Ronalda, Messija i Diega Coste, a njima se u nedjelju pridružio i Griezmann.

Na listi 50 najuspješnijih vratara Liga petice koji su u karijeri barem 10 puta morali braniti jedanaesterac očekivano vodi Alves s nevjerojatnih 48 posto obrana. Subašić je na visokom četvrtom mjestu sa 40 posto, a zanimljivo je da listu zaključuje vratar Watforda Heurelho Gomes s 27.6 posto obrana. Gomes kao 50. najbolji specijalist za jedanaesterce brani svaki četvrti pokušaj, što je vrlo respektabilan rezultat i upozorenje za sve izvođače.

Varaju li vratari prilikom izlaska s crte prije udarca?

Činjenica je da su vratari teži protivnici nego ikad. Golmani su danas vrhunske atlete – krase ih eksplozivnost i munjevite reakcije, a često i visina od gotovo dva metra. Stereotip da golman postaje najdeblji klinac na igralištu više ne vrijedi, kao ni savjeti Lava Jašina koji je kao tajnu svoga uspjeha naveo cigaretu i "žesticu" prije utakmice.

Današnji nogomet obiluje kvalitetnim vratarima i konkurencija za najboljeg vratara svijeta je vrlo žestoka. Međutim, unatoč napretku vratara, oni bi teško imali šanse za obranu jedanaesterca kada bi se pravila striktno poštovala.

Pravila kažu da se vratar ne smije maknuti se crte dok lopta nije udarena. Često uoči udarca golmani naprave korak ili dva prema naprijed, a suci jako rijetko u tim situacijama ponavljaju izvođenje.

Iako je to formalno protiv pravila, vratar bi teško imao ikakve šanse kada bi čekao udarac, zbog čega im se uglavnom progledava kroz prste. Međutim, postavlja se pitanje gdje je granica. Primjerice, Stekelenburg je na utakmici protiv Cityja obranio dva jedanaesterca, a prilikom izvođenja oba je puta doslovno napravio jedan korak naprijed i smatrati to varanjem bi bilo prestrogo.  

Međutim, situacija s Eura 2016. u kojoj Subašić brani jedanaesterac Ramosu je diskutabilna. On je napravio nekoliko koraka i došao do sredine peterca prije udarca. Sudac je ovdje progledao kroz prste Subašiću, iako ne bi pogriješio da je ponovio izvođenje.

Zasad je nepoznato hoće li o ovakvim situacijama u budućnosti odlučivati slobodno sudačko uvjerenje ili će doći do revidiranja pravila. Teško je očekivati od golmana da se ne pomakne s crte prije udarca, ali zloupotreba tolerancije pomicanja može bitno utjecati na izvođača i smanjiti mu mogućnost postizanja pogotka.

Sezona je praktički tek počela i teško je reći je li ovakva neobična statistika najava promjena u shvaćanju nogometne igre ili samo privremeni fenomen. Kazneni udarac i dalje većina promatrača računa kao gol i prije nego je on izveden, iako statistika trenutno sugerira drugačije. Međutim, nije isključeno da izvođači do kraja sezone uhvate formu i vrate postotke (ne)iskorištenih jedanaesteraca u "normalno" stanje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider