Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika šansa

Liga nacija može biti pun pogodak, ali i teška lakrdija: Gdje će završiti milijuni?

Liga nacija napunit će kasu HNS-a, ali ne smije postati poligon za prodaju igrača...

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Španjolska, Engleska i Hrvatska! Opći je dojam: odličan ždrijeb za Hrvatsku, atraktivna skupina i zvučni protivnici koji će napuniti stadion na domaćim utakmicama, ali i povući navijače na atraktivna gostovanja.

Već po ždrijebu možemo zaključiti da Liga nacija izgleda kao pun pogodak, jer Hrvatska će konačno igrati jake utakmice u terminima prijašnjih prijateljskih utakmica, koje je Hrvatska posljednjih godina u pravilu igrala protiv reprezentacija iz drugog, trećeg, pa čak četvrtog i petog jakosnog ranga. Od toga nije bilo velike koristi, ni financijske, a ni u smislu nekih priprema ili brusenja forme.

Sada je Hrvatska dobila tradicionalne nogometne velesile, velike reprezentacije koje bi trebale biti magnet za publiku i velika motivacija za hrvatske reprezentativce. Osim značajnog financijskog dobitka, Liga nacija ima i vidljiv natjecateljski smisao, što bi trebalo značajno doprinijeti zanimljivosti i kvaliteti utakmica. U prijevodu to znači da se vjerojatno neće igrati samo da se odigra, kao što je bio čest slučaj s prijateljskim utakmicama koje najčešće nisu služile ničemu.

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Financijski i natjecateljski podražaj trebao bi donijeti punu ozbiljnost i odgovornost. U Ligi nacija ne bi trebalo biti šetnje po terenu i brojnih izmjena koje ubijaju utakmicu i volju gledatelja. No, Liga nacija donosi i neke probleme. Veliki klubovi već se bune, nekima se ideja nimalo ne sviđa. U Njemačkoj se, primjerice, vode oštre polemike.

Poslovično čangrizavi čelnici Bayerna digli su glas, smatraju da su njihovi nogometaši ionako preopterećeni, a sada im se na leđa domeću dodatne obveze. Jasno, svatko ima svoju računicu, klubovi štite svoje interese, oni skupo plaćaju igrače i nisu presretni kada moraju igrati za reprezentaciju. Stoga je lako pretpostaviti da će u budućnosti biti problema.

Vidjet ćemo hoće li najveće zvijezde češće izbjegavati nego što će igrati Ligu nacija? Natjecanje će izgubiti smisao ako postane poligon za mlade igrače. U tom slučaju moglo bi se pretvoriti u lakrdiju. Na tom planu morat će se naći neki kompromis, jer rezervne momčadi teško će privući gledatelje i sponzore. Od toga će imati najviše koristi tek razno-razni mešetari i mutikaše na tržištu nogu, a to će navijači lako pročitati i naposljetku zaobići u širokom luku.  

Ipak pretpostavljamo da će s vremenom sve leći na svoje mjesto. Barem se nadamo. Ako Liga nacija donese očekivani financijski dobitak, UEFA će se već nekako dogovoriti s klubovima. Novac liječi sve rane. U suprotnom, neće dugo trajati, to je lako predvidjeti.

Liga nacija trebala bi svima donijeti korist, posebice manjim savezima koji znatno teže dolaze do financijskih sredstava nego savezi iz velikih i bogatih zemalja kao što su Njemačka, Francuska ili Engleska. Nakon što je potvrđen za novog/starog predsjednika HNS-a, Davor Šuker najavio je da bi novo natjecanje trebalo donijeti velike prihode Savezu.

Kada tomu pridodate nagrade za plasman na Euro i Svjetsko prvenstvo, dolazimo do zaključka da bi se s tim novcem moglo štošta učiniti. Tek će vrijeme pokazati hoće li HNS iskoristiti priliku i napraviti nešto opipljivo ili će opet biti sve po onoj staroj: što košta obećati! 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider