Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prijeti im neslavni rekord

Gdje je nestao Leicester? Evo zašto prvaci tonu prema dnu tablice

Iako je momčad ostala gotovo identična, Leicester ove sezone nije ni sjena momčadi koja je senzacionalno osvojila naslov.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Leicester je prošle sezone senzacionalno postao engleski prvak. Simpatična je momčad sastavljena uglavnom od odbačenih igrača, uz svoju dobru igru, iskoristila loše nastupe velikih klubova i slavila s čak 10 bodova prednosti nad drugoplasiranim Arsenalom.

Iako nitko nije očekivao da će Lisice ponoviti prošlosezonski uspjeh, djelomično i zbog toga što se konkurencija pojačala, većina prognoza ih je svrstavala barem u gornji dio tablice. Međutim, oni su nakon 12 kola 14. sa samo dva boda više od 18. Hulla koji trenutno zauzima poziciju koja vodi u drugu ligu. Leicester je u zadnje dvije utakmice poražen od WBA-a i Watforda, klubova koji su zahvaljujući tim pobjedama zauzeli čvrsto mjesto u sredini tablice, dok su prvake gurnuli prema dnu.

U pobjedničkoj Leicesterovoj sezoni jedan je neslavni rekord srušio Chelsea. Oni su postali klub s najgorom obranom naslova u povijesti Premierlige – tada aktualni prvaci su završili deseti nakon što su dobar dio sezone proveli u donjem dijelu ljestvice. Taj rekord bi mogao biti kratkog vijeka jer je upravo Leicester izgledan kandidat za njegovo rušenje. 

Odlazak jednog igrača je bio dovoljan da se sistem raspadne

Leicesterova dobitna formula prošle sezone su bili kontranapadi. Tipična Leicesterova akcija za gol je počinjala oduzetom loptom nakon presinga i brzom tranzicijom do najubojitijih igrača momčadi Jamiea Vardyja i Riyada Mahreza.

Vardy i Mahrez su nominalno dvije najveće zvijezde kluba, a upravo je njihov ostanak unatoč brojnim izdašnim ponudama velikih klubova bio glavni razlog zašto su mnoge prognoze vidjele Leicester u gornjem dijelu ljestvice. Gotovo čitava momčad je ostala na okupu, a od ključnih je igrača prodan „samo“ N'Golo Kante.

Međutim, upravo je N'Golo Kante bio ključni kotačić Leicesterova šampionskog stroja. Njegova sveprisutnost na sredini terena je bila ključna i za obranu i za napad. Neumorni trkač je odlično pokrivao prostor, a njegova je sposobnost čistog oduzimanja lopti bila okidač kontri i istovremeno je davala sigurnost obrani te olakšavala posao stoperima.

Novopridošli Daniel Amartey nije uspio pokrpati rupu, a kolika je razlika između momčadi s Kanteom i bez njega najbolje govore statistike. Leicester u prvih 12 utakmica ove sezone ima 174 presječene lopte, dok je u istom razdoblju prošle imao 267. Broj startova po utakmici je pao s 22.9 na 16.7.

Obrana je prošle sezone po utakmici primala 0.9 golova, dok ove sezone prima 1.6. U napadu je osovina Mahrez – Vardy potpuno razbijena. Mahrez je u zadnjih sedam utakmica Vardyju dodao samo jednom, a ukupno je u sezoni u samo dvije utakmice uspio više od jedanput dodati svom glavnom napadaču.

Mahrez nije ni sjena igrača koji je ponio titulu najboljeg u Premierligi

„Protivnik je jako oprezan kad on primi loptu, uvijek su trojica oko njega,“ rekao je o Mahrezu Claudio Ranieri. Protivničke momčadi prepuštaju igru Leicesteru, a kad lopta dođe do Mahreza, koji je daleko najkreativniji igrač momčadi, nekoliko igrača ga okružuje. Prošle je sezone po utakmici bilježio 0.47 golova i 0.3 asistencija i zasluženo je ponio titulu igrača godine u Premierligi. Ove će sezone teško obraniti titulu budući da u prosjeku zasad ostvaruje 0.18 golova i 0.09 asistencija.

Pozitivna strana dosadašnje Leicesterove sezone je nastup u Ligi prvaka. Lisice su imale sreće sa ždrijebom koji im je dodijelio Porto, Kopenhagen i Club Brugge. Osim toga, europski klubovi ih ne poznaju toliko dobro, a sami igrači priznaju da im je lakše igrati Europu u kojoj protivnici ne znaju njihove navike.

„Da budem iskren mislim da nisu imali toliko prilike vidjeti kako igramo za razliku od Premierligaša, mislim da ih je to šokiralo,“ rekao je Vardy o igrama u Europi. Leicester je suvereno osvojio skupinu osiguravši prvo mjesto kolo prije kraja, a Mahrezove statistike su zasad na „normalnim“ razinama.

Iako je Liga prvaka primarni cilj ove sezone, igre u Premierligi su i dalje ispod očekivanja. Momčad je ostala bez ključnog igrača za svoju koncepciju, a osim toga momčadi ih bolje poznaju. Leicester jednostavno nema igrače kojima bi se od obrambene transformirao u napadačku momčad s dominacijom u posjedu, a takvu situaciju najbolje reflektira stanje na tablici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider