Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nisu igrali po pravilima

Kvare bajku o kojoj bruji cijeli svijet: Leicester City pod istragom!

Ugledni Guardian donosi vijest o istrazi koja se vodi protiv Leicestera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Leicester City pet kola prije kraja prvenstva ima velikih sedam bodova prednosti pred Tottenhamom. Da bilo koji od ova dva kluba osvoji naslov, bila bi to prava bajka, ali posebno se to odnosi na Leicester, klub o kojem priča baš cijeli nogometni svijet i za kojeg navijaju čak i neki koji već imaju svog favorita u Premierligi.

Osvojiti naslov pored superbogatih Manchester Cityja, Chelseaja, Manchester Uniteda, Arsenala Liverpoola i ostalih uspjeh je ravan čudu. Mislili smo da je Atletico Madrid prije par sezona to napravio kada je uzeo naslov ispred Barce i Reala, ali mogući uspjeh Lisica ne može se usporediti s ničim u eri modernog nogometa.

Nažalost, s Otoka stižu vijesti koji bacaju malu mrlju na cijelu bajku kluba iz istoimenog grada. Ugledni Guardian piše kako se vodeća momčad Premierlige nalazi pod istragom Football Leaguea, organizacije koja vodi drugi, treći i četvrti razred engleskog nogometa.

U čemu je stvar? U sezoni 2013./2014. Leicester se u Championshipu (druga liga) borio za ulazak u englesku elitu. U toj sezoni navodno su sklopljeni neki ugovori koji ne odgovaraju pravilima financijskog fair-playa koje klubovima iz Championshipa ne dozvoljava poslovanje s gubitkom većim od 8 milijuna funti.

Prije nešto više od dvije godine klub je napravio ugovor s tvrtkom Trestellar koja mu je zbog prava na ime isplatila nešto manje od 14 milijuna eura (11 milijuna funti). No, odmah je Trestellar to sponzorstvo prodao natrag kompaniji King Power, koja je u vlasništvu tajlandskog milijardera Vichaija Srivaddhanaprabhe, vlasnika Leicester Cityja od 2010. godine.

Radilo se, špekuliraju engleski mediji, o lažnom sponzorstvu zbog kojeg je u financijskom izvještaju za tu godinu klub imao veliki prihod. Taj posao rezultirao je smanjivanjem klupskog duga i automatski spasio klub od kazne zbog kršenja financijskog fair-playja. No, to nije odigrano po pravilima jer se klupski dug ne smije smanjivati na način da vlasnik ubrizgava svježi kapital preko neke treće strane ili putem sponzorstva preko neke druge tvrtke.

Zbog ovog slučaj pobunili su se klubovi Championshipa koji su prije dvije sezone morali smanjivati plaće igračima kako ne bi prekršili pravila financijskog fair-playa. U isto vrijeme Leicester je povećao budžet iako je prethodne sezone imao gubitak od čak 34 milijuna funti, a još je na pola sezone u kojoj je ostvario Premierligu doveo i Riyada Mahreza za oko pola milijuna funti.

Mutne igre vlasnika kluba

Čini se kako vlasnici Lisica nisu odigrali pošteno igru oko financiranja. Trošili su na plaće igrača i nove dolaske više nego što je klub zarađivao, a kasnije se otkrilo kako je novoosnovana tvrtka Trestellar u vlasništu Engleza usko povezanih sa Srivaddhanaprabhom. Štoviše, radi se o Sir Daveu Richardsu - bivšem predsjedniku Premierlige. Bila je to, kako stvari stoje, fiktivna kompanija koja nije imala niti svoju web stranicu niti telefonski broj, otkriva Guardian, kojem su iz te kompanije poručili da im ne treba broj telefona.

Navijači i svi oni svježi simpatizeri Leicestera ipak ne trebaju brinuti. Klub juri po titulu, prvu u svojoj povijesti dugoj čak 132 godine. U najgorem slučaju, što se čak ni ne treba dogoditi, izbacit će ih sljedeće sezone iz Europe. No, i to bi bilo zbilja nepravedno prema Claudiju Ranieriju i njegovim igračima koji su mnogima u modernom nogometu vratili nadu.

Kaznite klub i njegov superbogatog tajlandskog gazdu koji helikopterom dolazi na utakmice i slijeće na centru igrališta, kaznite ih koliko hoćete, ali nemojte uzimati ništa Vardyju, Mahrezu, Drinkwateru, Huthu, Fuchsu, Kanteu i ekipi koja nas oduševljava svakog vikenda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider