Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliko iznenađenje

Pojavili se "niotkud", a sad su pravi hit: Nokautirali bogataše i sanjaju naslov nakon pola stoljeća

Vikend iza nas donio je nastavak natjecanja u austrijskom nogometnom prvenstvu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Premda im je nogometna infrastruktura na puno višoj razini nego kad je u pitanju HNL, u Austriji su zime ipak puno oštrije negoli u Hrvatskoj, pa je tamošnje nogometno prvenstvo nastavljeno tek proteklog vikenda, poslije točno dva mjeseca stanke.

I odmah je prva utakmica donijela veliki obračun za prvo mjesto, obračun koji je iznjedrio neočekivanog pobjednika – LASK.

Red Bull Salzburg u prvoj utakmici 19. kola ugostio je LASK, ušavši u taj susret s dva boda prednosti. Da su pobijedili, otišli bi na +5 i stvorili lijepu zalihu uoči nastavka sezone.

Osvojili Salzburg u ludoj utakmici

Međutim, gosti iz Linza imali su drukčije planove, konačan rezultat bio je 2:3 i s tim trijumfom izbili su na vrh austrijske Bundeslige, s bodom viška u odnosu na klub iz Salzburga.

Proteklih šest godina Red Bull Salzburg svaki bi se put prošetavao do naslova prvaka, ali čini se kako su ove sezone dobili i više nego dostojnog izazivača u borbi za titulu.

LASK je pak klub koji dugo nije bilo "ni na mapi", a u proteklih godinu i pol započeo je njihov uspon, koji traje i dalje. Natruhe toga da se u Linzu stvara respektabilna europska ekipa dogodile su se u ljeto 2018., kada se LASK prvi put poslije osam godina pojavio u europskim natjecanjima, nakon što je prethodnu sezonu u Austriji završio na četvrtom mjestu. Deklasirali su norveški Lillestrom sa 6:1 u dvije utakmice i onda nesretno ispali od Bešiktaša (ukupan rezultat 2:2, Turci prošli zbog gola u gostima) u trećem pretkolu Europske lige.

Nisu ušli u Ligu prvaka, ali su oduševili u Europskoj ligi

No to ih nije pokolebalo. Štoviše, u istoj toj sezoni (2018./2019.) nastavili su zacrtanim putem i na koncu završili na drugom mjestu te se plasirali u kvalifikacije Lige prvaka za aktualnu sezonu. Tu su u trećem pretkolu iznenađujuće eliminirali Basel (ukupnih 5:2), u playoffu je Club Brugge bio prevelik zalogaj i Austrijanci su doživjeli dva poraza (0:1, 1:2), ali kao i svaki drugi poraženi klub u playoffu Lige prvaka, za utješnu nagradu dobili su nastup u skupini Europske lige.

I tu se zapravo spoznala kvaliteta LASK-a. U respektabilnu društvu (Sporting Lisabon, PSV, Rosenborg) osvojili su impresivnih 13 bodova i završili prvi u grupi, ispred portugalskog velikana. Ždrijeb šesnaestine finala spojio ih je s nizozemskim AZ Alkmaarom, kod kojeg će ovog četvrtka gostovati u prvoj utakmici.

Glavna zvijezda je trener

Što se tiče imena koja stoje iza toga što LASK radi u posljednje dvije godine, najpoznatije je ono koje sjedi na klupi. Njihov je trener, naime, Valerien Ismael, nekadašnji francuski stoper koji je najveći pečat u svojoj igračkoj karijeri ostavio u Njemačkoj, u šampionskim generacijama Werdera (2004.) i Bayerna (2006.), dok ga je u trenerskoj put prije godinu dana doveo u Linz, gdje radi velike stvari.

Zanimljivo, tržišno najvrjedniji igrač LASK-a je vratar, 24-godišnji Austrijanac Alexander Schlager, kojeg Transfermarkt procjenjuje na četiri i pol milijuna eura, a strijelci su toliko dobro raspoređeni da nitko u prvenstvu nije postigao više od pet zgoditaka (na toj su brojci krilni napadači Dominik Frieser i Thomas Goiginger).

Usporedbe radi, čudesni Erling Braut Haaland, kojeg je u zimskom prijelaznom roku Red Bull Salzburg prodao u Borussiju Dortmund, jesenas je sprašio nevjerojatnih 19 golova.

Dvojica Hrvata u momčadi

U redovima LASK-a igraju i dvojica Hrvata, jedan s našom (Petar Filipović) i jedan s austrijskom putovnicom (Marko Raguž). Filipović je stoper (18 nastupa, dva pogotka), a Raguž napadač koji često nije starter, ali je u ovosezonske uspjehe LASK-a uspio ugraditi osam golova i tri asistencije u 30 nastupa u svim natjecanjima.

LASK je nesumnjivo u sjajnom momentu, poslije prošlosezonskog drugog mjesta i sjajnih igara ove sezone i u Europi i na domaćoj sceni, u klubu se svi nadaju da je, poslije više od pola stoljeća čekanja (posljednji naslov osvojili 1965.), napokon došlo vrijeme za titulu.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider