Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Znalo mu je sjesti, uh...

Kultni likovi HNL-a: Hajdukovac u Dinamu poznat po eurogolčinama

Igor Cvitanović je pogodio malu mrežicu i maleni tračak nade je u sekundu pretvorio prepuni Maksimir u grotlo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zvjezdani Newcastle je bio na koljenima. Ostali su produžeci u koje je Dinamo, tadašnja Croatia, ušao s igračem manje od 45. minute kada je isključen Goran Jurić. Svrake su imale i 12. čovjeka na terenu suca Ursa Meiera, no za Modre je briljirao tada 28-godišnji Srđan Zujo Mladinić. 'Thorsten Frings' frizura Splićanina s tada zagrebačkom adresom režala je na kolumbijsku kobru, tada jednog od najboljih centarfora svijeta – Faustina Asprilliu.

Odigrao je Zujo vjerojatno tada partiju života, no sjećanja su ostala na onoj vratnici s 30 metara i nesretnom pogotku Temuria Ketsbaije.

Dva puta ga Hajduk otpisao

''Škartao'' je Hajduk dva put Mladinića u karijeri. Prvo u pionirima i kasnije u seniorima. Životna epizoda između bila je – na Parku Mladeži. Zujo je seniorski nogomet počeo igrati u Splitu krajem 80–ih. Već na početku seniorske karijere koljeno, koje je kasnije postalo veći protivnik nego napadači, 'otišlo' je prvi put. I nije ga bilo više od godinu dana na terenima.

U Splitu je nakon prve HNL sezone bio blizu ulaska u prvu ligu. Nije se dogodilo, ali zato se dogodio Hajduk. Tada najjači od samostalnosti. U koji je došao zajedno s Nenadom Pralijom. Zujo je odigrao u sezoni 1993/94 dvadesetak utakmica, ali i dva dana prije kraja prijelaznog roka u poljudskom hodniku dobio – papire u ruke.

KULTNI LIKOVI HNL-A

Javio se Primorac iz Stobreča i u ''tampon sezoni'' ispisao pozivnicu za Dinamo. I dan danas priznaje ''ni sam ne znam kako ali dogodio se četverogodišnji ugovor.''

Krenulo je najljepše razdoblje defenzivca koji je bio dovoljno strpljiv čekati prave stvari. Osim one s Newcastleom, posebno je ostao upamćen po dva voleja u najvećem derbiju.

Prvi je pao u ožujku 1996. u uvjerljivom slavlju modrih 4:1, Zujo je primirio na prsa odbijenu loptu na 20–ak metara za uvjerljivo slavlje Dinama.

Mjesec dana kasnije je Hajduk slavio 3:2, na Poljudu padali su možda najljepši pogoci u derbijima. Autori bezvremenskih projektila bili su Niko Čeko i Srđan Mladinić. Zujo je kao Zidane potegao ''svijeću'' i ljevicom je smjestio u sam spoj grede i vratnice dok je Čeko donio bijelima tri boda nakon slaloma i pogotka ljevicom s 30 metara. Nije to najbolje sjelo splitskom varošu. Navodno Srđanovoj majci nakon tih pogodaka nisu htjeli prodati kupus na 'pijaci'.

Otkazala koljena

No, Zujo je u drugoj polovici 90–ih ponovno počeo kucati na vrata poliklinika. Stari prijatelji ligamenti otkazali su poslušnost. Izbrojao je u karijeri kao Nikica Jelavić – četiri operacije koljena. Doduše, zajedno ih još uvijek nemaju kao Ivica Kostelić.

Kalvarija je to koja ih je pratila na nogometnom putu, a pobjeđivali su je karakterom. Inozemni kruh je okušao u njemačkom Karlsruheu i izraelskom Hapoelu Zafririmu. U Karlsruheu nije ostavio trag kao Slaven Bilić, ali je prvu sezonu igrao jako dobro. U drugoj je klub otišao u financijsku propast. S izraelskom pričom završio je profi nogomet, ali i jednu od najpamtljivijih stoperskih priča HNL-a. Voleji i fudbalerka koja se u proljeće 96' 'odvijorila' u bezvremenska sjećanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider