Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Volio je taj klub...

Kultni likovi HNL-a: Čakovečki Xavi jedan od najboljih Varteksovih dizajnera

Kad takvi puste suze na rastanku s klubom, onda su one iskrene. Suze fizički omalenog čovjeka i velikog HNL španera..

''Samo ne Šafa, već su nam otišli Pokrivač i Jertec, kaj da nam još on ode!?'', pitali su se navijači Varteksa u ljeto 2007. godine. I dok su Pokrivača i Jerteca, s obzirom na kratak staž, brzo preboljeli,  Šafarić je bio poput Miljenka Mumleka klupska ''bandiera,'' kako bi rekli u Italiji. Stožerni igrač, utkan u klupsku zastavu, koji je već tada brojio deset godina u Varteksu.

ONI SU - KULTNI LIKOVI HNL-A

Nikola Šafarić je bio godinama tihi 'software' Varteksove igre. Unatoč niskom rastu (166 cm) nije imao pretjeranu eksplozivnost koja često krasi niže igrače, no imao je ono što je manjak mnogim drugima - igračku inteligenciju. Miran na lopti, tehnički dotjeran, vrlo dobrog pregleda igre, odličnog prekida. Rijetko ozlijeđen, uvijek spreman za igru na visokom nivou oba smjera.

U Varteks je došao iz Čakovca kao kadet 1997. godine. Prve nogometne korake je napravio u NK Veneri u rodnom Lopatincu.

Prvoj momčadi se priključio u onoj kultnoj sezoni kada je Varteks dohvatio proljeće u Europi 1998/99, kada su Mumlek, Karić, Hrman i društvo zaustavljeni od moćne Mallorce. Prve seniorske korake je tako Šafarić radio u najboljem Varteksu u HNL-u. Iste godine je počeo nastupati i za mlađe hrvatske selekcije.

Ni jedan izbornik čakovečkog Xavija nije zaobilazio na svojim popisima. Ono što je Šafarića krasilo je bio kontinuitet igara. U HNL-u je u prosjeku zabijao svaku petu utakmicu za Varteks.

Legenda Varteksa

Zlatko Kranjčar dao mu je priliku i u A selekciji za koju je debitirao 18. kolovoza 2004. protiv Izraela u Varaždinu u prijateljskom dvoboju. Reprezentativna priča nije dugo trajala, tri puta je zapjevao seniorsku Lijepu našu. Sva tri puta u Cicekovoj eri.

''Teško mi je o tome govoriti, ali ako bi ponuda bila prava naravno da postoji mogućnost odlaska, iako mi niti u Varteksu nije loše. Išao bih ukoliko bi svi bili zadovoljni transferom, a najvažnije mi je da i Varteks, a naravno i ja budemo zadovoljni'', rekao je i nakon više od 200 utakmica za Varteks digao sidro 2007. i otišao prema Rijeci.

Odradio jednu solidnu sezonu na Kantridi i brzo se zaputio prema sjeveru. Poput najveće Varteksove HNL desetke Miljenka Mumleka, u svoj igrački CV upisao je Slaven Belupo. Uz Šafa su stasale neke Belupove perspektive poput Jajala ili Gregurine.

Najtužnija epizoda bio je drugi mandat u Varaždinu.

''Na Varaždinu ste našli trenirati strogoću'', grmio je Davor Vugrinec prema HNS-u kada je potonuo jedan od najvećih brandova HNL-a u županijsku ligu. Šafarić je bolje dane potražio u Mađarskoj, a danas sa 33 godine na leđima predvodi slovensko ''galsko selo'' u prvoj ligi - Zavrč.

Galsko selo i čakovečki Asterix. Dobra kombinacija. Šaf je igrač koji sigurno ulazi u Varteksovu najbolju HNL jedanaestoricu. Nešto više - sam možda nije ni tražio. Odanost je platio vjerojatno nekim nerealiziranim transferom, ali s njom je ionako zaradio nogometni respekt.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider