Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uvijek se vraćao

Kultni likovi HNL-a: Salpingidis iz Zavidovića nogomet zaigrao kasnije od Giggsa

'Snajper s Bosuta' je isto bio u konkurenciji kao naslov ali kada smo ga stavili na vagu s grčkim bezvremenskim šilom nije bilo dvojbe, on je Dimitris, Dimitris je Mladen...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ljeto 1998. igrale su se kvalifikacije za 1. HNL na igralištu tadašnjeg velikogoričkog Radnika. Pržila se na popodnevnom zvizdanu 'Tricolorka', službena lopta nezaboravnog francuskog Mundijala.

ONI SU KULTNI LIKOVI HNL-A

Najžešće je bilo u okršaju Čakovca i Segeste.

''Došel buš ti u Čakovec'', prijetilo se arbitru, najviše zviždalo tadašnjem predsjedniku Segeste Đuri Brodarcu, a na terenu se najviše, od strane Čakovčana, pribojavalo jednog čovjeka. Malenog, rumenog, okruglastog zvrka u crveno bijelom dresu – Mladena Bartolovića.

Brzo se etablirao na hrvatskim nogometnim meridijanima. Čuveni menadžer Šlapa je doveo Bartola u Vinkovce i krenula je jedna od najvjernijih HNL ljubavi. Rastavljena nekoliko puta, no previše jaka da se ne bi ponovno sastavila. Nekoliko puta.

U prvoj sezoni je doživio vjerojatno najveće razočaranje karijere, kada je Cibalia pokradena u finalu Kupa 1999. protiv Osijeka na Maksimiru. Nije zaigrao u utakmici koja je ostala posebno upamćena u almanasima hrvatskog kupa.

Svugdje je ostavio trag

U gotovo dvadeset godina svoje nogometne priče Bartolović je svugdje ostavio ozbiljan pečat. U dva izleta u inozemstvo (Saarbrucken 2. Bundesliga i iranski Foolad) odradio je u statusu standardnog igrača. Na glasu kao veliki profesionalac nije se izgubio ni na inozemnoj mapi. No, njegova ostavština ipak je ipak na hrvatskoj nogometnoj pozornici.

Saarbrucken je prvi put na godinu dana prekinuo vezu s Cibalijom. Onda su se opet nakon dvije sezone upleli još 'veći igrači'. Dinamo nije ostao imun na bosutskog maestra, no te sezone je ostao bez titule prvaka. Hajduk je prigrlio titulu, ali Dinamo je išao na vinkovački pogon. Uz Eduarda mreže su bušili Ivan ''Superman'' Bošnjak i Bartolović.

Bartolović je ipak sve više bio u drugom planu i postao je 'tramvaj pojačanje'. U Kranjčevićevoj je ponovno igrao na visokoj razini i pozivnicu je poslao Hajduk. Dečko iz Zavidovića, gradića iz središnje Bosne, borio se za Hajdukov grb kao da je odrastao u Marmontovoj ulici. Od tri sezone s Bijelima ostavio je poput Bubalovih lažnjaka u derbiju svoj ''high light''. Prepričao bi ga i Mihal Mikić, ali se ne sjeća.

Prošlo je dugih sedam godina otkako mu vinkovački Ultrasi nisu skandirali ime. Treći i posljednji put se vratio na najdražu adresu, Gencsherova 10b. Za klub osnovan daleke 1919. odigrao je oko 250 utakmica i zabio 60-ak golova. S 35 godina postao je najstariji strijelac za Cibaliju u HNL-u i kažu vinkovački kružoci najveći Cibalijin igrač nakon Sulejmana Halilovića. Lieblinga Otta Barića. O kakvom se sportašu radi govori činjenica da je u Cibalijinom dresu dobio samo jedan crveni karton.

Ima Bartolović nešto slično Ryanu Giggsu. Imaju sličnu poveznicu. Kasno su uopće počeli trenirati nogomet. Giggs sa 14 godina, Bartol tek sa 16! Do tada je igrao košarku u klubu u Zavidovićima, klubu koji se početkom 90-ih raspao. Rat je možda odnio dobrog košarkaškog playmakera, ali je donio velikog HNL majstora.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider