Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U slučaju zabrane

Ako se i kod nas budu zatvarali stadioni tko će biti pogođen, a kome je praktički svejedno?

Talijani su se odlučili na radikalni potez, vidjet ćemo hoće li i kakve mjere uskoro poduzeti Hrvatska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Hrvatskoj situacija u vezi sa zaraženošću nije toliko alarmantna kao u Italiji, ali u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći da neće biti utjecaja koronavirusa i na naš nogomet.

Talijani, kod kojih je zaraženo više od 9000 ljudi i koji imaju više od 450 preminulih, tijekom vikenda odigrali su sve utakmice bez gledatelja, a na koncu su se odlučili na najradikalniju moguću mjeru: prekid nogometnog prvenstva sve do 3. travnja, a onda će vidjeti kako dalje.

Za takvim potezima u Hrvatskoj nema potrebe, međutim ipak se razmišljalo o zatvaranju svih stadiona kao mjeri koja bi trebala pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa.

Odluka je na državi

Takvu odluku neće donijeti Hrvatski nogometni savez, koji je dao upute da se s prvenstvom nastavi, to je nešto što je u domeni države i ona ima posljednju riječ u ovom slučaju.

Ako se zbilja dogodi da se nogometne utakmice igraju bez gledatelja, to neće imati identične reperkusije na sve uključene klubove.

Nogomet je sport koji se igra zbog navijača, ali kad pogledamo posjećenost prvoligaških utakmica u Hrvatskoj u recentnom razdoblju, s pravom se možemo zapitati: "Kojih navijača?"

Iz godine u godinu posjećenost na hrvatskim prvoligaškim travnjacima ili pada ili stagnira na nekoj mizernoj razini, nedostojnoj najvišeg ranga loptaškog nadmetanja u zemlji reprezentacija koja je finalist Svjetskog prvenstva.

Hajduk daleko ispred svih ostalih

Iznimka je Hajduk, koji je već godinama najgledaniji hrvatski klub. Iako su sezonu započeli šokantnim ispadanjem od malteške Gzire u prvom pretkolu Europske lige, Splićane je nakon toga, u 13 dosadašnjih prvenstvenih utakmica, na Poljudu gledalo 167.483 gledatelja, što daje prosjek od 12.883 po utakmici.

Astronomske su to brojke za hrvatske prilike i prava je šteta što im se drugi klubovi približavaju rijetko ili gotovo nikako.

Takvi podaci ne postoje na službenoj stranici nijednog drugog hrvatskog prvoligaša, što u jednu ruku i ne čudi s obzirom na to da se nemaju baš čime pohvaliti.

Troznamenkasti broj gledatelja = hrvatska realnost

Kolo iza nas (26.) na pet prvoligaških stadiona privuklo je sveukupno tek 13.008 gledatelja, od čega ih je više od polovice bilo na Rujevici na Jadranskom derbiju između Rijeke i Hajduka (7326). Pobjedu Dinama nad Istrom 1961 na Maksimiru gledalo je 2474 ljudi, na utakmici Osijek - Varaždin bilo ih je 1715, na Gorica - Lokomotiva 1357, a apsolutni pobjednik je utakmica između Intera i Slaven Belupa. U Zaprešiću se igralo u subotu u 15:00, vrijeme je bilo prekrasno, sunčan dan, a na tribinama se skupilo 136 gledatelja.

Pretprošlo kolo igralo se preko tjedna, tu je najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama spasio stvar jer se na Poljudu okupilo 22.436 gledatelja. Ako hrvatskim nogometnim kibicima i damo neki popust zbog činjenice da se igralo na radne dane (utorak i srijeda), onda ih malo što može "amnestirati" od loše posjećenosti na utakmicama 24. kola koje su odigrane pretprošlog vikenda.

Na čak tri susreta broj prisutnih gledatelja mjerio se troznamenkastom cifrom - u Zaprešiću je sraz Intera i Lokomotive gledalo 669 gledatelja, u Koprivnici su 873 navijača svjedočila derbiju sjevera između Slaven Belupa i Varaždina, dok je u Velikoj Gorici sraz između Gorice i Istre 1961 promatrao 791 gledatelj.

Mogli bismo ovako nabrajati unedogled i izvlačiti podatke o niskoj posjećenosti...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider