Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Problem je u...

Katastrofa engleskih klubova: Zašto ih opet nema u četvrtfinalu?

Drugi put u zadnje tri sezone Engleska je bez predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednja nada Englezima da bi ipak mogli imati klub među osam najboljih u Europi bio je Manchester City, ali Građani su i u uzvratu izgubili od Barcelone. Štoviše, aktualni prvaci Engleske bili su toliko inferiorni da moraju biti sretni što nisu primili najmanje pet komada i upravo je to ono što je poražavajuće za milijunaše s Otoka.

Nije im ovo prvi put jer ne tako davno, u sezoni 2012./2013., Engleska u četvrtfinalu također nije imala svog predstavnika, ali dojam je da u međuvremenu njihovi klubovi još više kaskaju za najboljim europskim momčadima. Krenimo redom...

Za divove s Otoka prejaki Basel...

Prvi se od Lige prvaka ove sezone oprostio Liverpool koji nije uspio niti proći skupinu. Oko 150 milijuna eura spiskali su na nove igrače, a za prolaz im je trebalo "samo" pobijediti Basel na Anfieldu u zadnjem kolu. Nisu uspjeli, Švicarci su ih izgurali u Europa ligu gdje su također neslavno završili (na prvoj prepreci nokaut faze eliminirao ih je Bilićev Bešiktaš).

Tri kluba su prošla grupnu fazu, a dva su se već u prvim dvobojima dovela u "nemoguću misiju" uoči uzvrata.

Turbobogati Manchester City je izgubio u prvoj utakmici na svom terenu od Barcelone (1:2), a kakva-takva nada Građanima za revanš ostala je prvenstveno zbog Messijeva promašenog jedanaesterca u zadnjim sekundama utakmice. Kako je sve završilo, već ste imali priliku pročitati.

...i Monaco...

Što tek reći za Arsenal? Klub koji u zadnjih 11 godina ima osvojen jedan (lanjski) FA kup i stotine milijuna eura potrošenih na dovođenje igrača koji su daleko od top-klase u prvoj je utakmici protiv Monaca umjesto rezultatskog kapitala za Kneževinu ponio, kako se pokazalo, nenadoknadivi gubitak.

Chelsea, koji će gotovo sigurno biti novi prvak Engleske, dobio je ono što je zaslužio za kukavički pristup u uzvratu s PSG-om gdje je imao rezultat koji ga vodi dalje nakon prvog dvoboja i igrača više (nepravedno isključen Ibrahimović) 90 minuta. Nije bilo dovoljno, jer trebalo je napasti i dokrajčiti inferiornog suparnika, a to je ono gdje Mourinho baš i nije najbolji.

Nešto je trulo u najbogatijoj ligi svijeta

Englezi u svojoj Premierligi uživaju i smatraju je najboljom na svijetu, a njihovi klubovi najzadovoljniji su raspodjelom novca pa je tako Cardiff, koji je prošlu sezonu završio na posljednjem 20. mjestu i ispao u Championship, više novca dobio na račun tv-prava nego francuski četvrtfinalisti PSG i Monaco - zajedno. Kad se pogleda ova tablica, nije teško zaključiti kako se korijen problema krije u pogrešno investiranom novcu odnosno promašenim pojačanjima.

Lova se okreće, između drugoplasiranog Citya i petog Liverpoola je samo četiri boda razlike što jamči žestoku bitku za mjesta u Ligi prvaka iduće sezone. Ali, što onda? Forma engleskih velikana i europski rezultati iz ove sezone sugeriraju samo jedno - Englezi će u ljetnom prijelaznom roku trošiti više nego ikad prije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider