Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gazili sve redom

Juveov povratak iz 'mrtvih': Grandiozna serija za povijest

Kad su se zahuktali, nitko im na Apeninima nije mogao stati na put.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Krajem listopada, u 10. kolu Serie A, Juventus je doživio četvrti prvenstveni poraz. Izgubili su u Reggio Emiliji od Sassuola 1:0 i dotaknuli dno. Ne doslovno, ali 12. mjesto na kojem su pali poslije tog poraza s pravom je označeno katastrofom za četverostrukog uzastopnog prvaka i klub s najboljim igračima i najvećim budžetom na Apeninima.

Iako su u to vrijeme talijanski mediji o tome naveliko pisali, ostavku Massimiliana Allegrija nisu dočekali. Uslijedila je totalna mobilizacija, klub je stao iza trenera čime je skupo plaćenim zvijezdama u svlačionici poslana poruka kako se moraju trgnuti. Naređeno - ispunjeno. I to na kakav način.

Vjerovali su Allegriju

Stara dama u idućih je 25 kola upisala 24 pobjede i jedan remi, napravivši nešto što nitko nikad nije u Serie A. Uragan Juvea, koji još uvijek traje, jedina je uspjela preživjeti Bologna, koja je sredinom veljače na svom terenu izvukla remi bez golova. Juventus je napravio nešto što će dugo ostati nedosanjani san za sve.

Premda to ne umanjuje podvig Juvea, svakako treba naglasiti kako je Allegrijeva squadra zapravo gotovo savršeno iskoristila činjenicu što je Serie A (i) ove sezone kvalitetom daleko od triju najjačih europskih liga. U odnosu na tzv. hijerarhiju konstituiranu desetljećima iskoračio je Napoli i donekle Fiorentina dok Milan, Inter i Lazio nisu ni sjena onog što su bili.

Kad je u ljeto 2014. Allegri imenovan za nasljednika Antonija Contea Juventusovu Facebook stranicu zapljusnuli su komentari razočaranih fanova kako je to korak unatrag. Demantirao ih je već u svojoj debitantskoj sezoni kada je pored duple krune dogurao i do finala Lige prvaka. U istom natjecanju ove sezone nesretno su ispali od Bayerna.

Prvo ime sjajni Dybala

Najvažniji kotačić u Juventusom petom uzastopnom Scudettu bio je fenomenalni Paulo Dybala. Doveden iz Palerma, pokazao je zašto je za njega plaćeno 32 milijuna eura odštete. Zabio je 16 golova i osam asistencija, što je sasvim solidan učinak za prvu sezonu na znatno većoj razini u odnosu na Palermo. Nema sumnje, 22-ogodišnji Argentinac bit će glavna napadačka snaga Stare dame u godinama koje dolaze.

Mandžo ugradio 10 golova

Svoje dovođenje opravdao je i Mario Mandžukić, s 10 golova i četiri asistencije. Mandžo je u dobrom dijelu utakmica istisnuo iz početne postave i Alvara Moratu, ljubimca navijača i najzaslužnijeg za prošlosezonsko finale LP-a. Svojom borbenošću osvojio je fanove i suigrače, njegov status je u ovakvoj momčadi neupitan. U svibnju će proslaviti 30. rođendan i Juventusu može još puno toga dati.

Mogu li zadržati Pogbu?

Ključno pitanje Juventusa za budućnost je što će biti s Paulom Pogbom. Jedan od najboljih centralnih veznjaka na svijetu već je nekoliko prijelaznih rokova u žiži zanimanja Manchester Cityja i PSG-a, a nerijetko su katalonski mediji pisali o njemu kao glavnoj želji Barcelone. Odluči li se Francuz za ostanak, eto Juventusu briljantnog tandema za idućih 10-ak godina (obojica su rođeni 1993.) i nastavak dominacije.

Juventusov šampionski niz (od 11. kola):

Juventus - Torino 2:1
Empoli - Juventus 1:3
Juventus - Milan 1:0
Palermo - Juventus 0:3
Lazio - Juventus 0:2
Juventus - Fiorentina 3:1
Carpi - Juventus 2:3
Juventus - Verona 3:0
Sampdoria - Juventus 1:2
Udinese - Juventus 0:4
Juventus - Roma 1:0
Chievo - Juventus 0:4
Juventus - Genoa 1:0
Frosinone - Juventus 0:2
Juventus - Napoli 1:0
Bologna - Juventus 0:0
Juventus - Inter 2:0
Atalanta - Juventus 0:2
Juventus - Sassuolo 1:0
Torino - Juventus 1:4
Juventus - Empoli 1:0
Milan - Juventus 1:2
Juventus - Palermo 4:0
Juventus - Lazio 3:0
Fiorentina - Juventus 1:2

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider