Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rat priopćenjima

Josipović poručio HNS-u: Pljesak Modriću i Rakitiću da, ali Šukeru i Mamiću ne

Prepucavanje priopćenjima na relaciji Ivo Josipović - Hrvatski nogometni savez se nastavlja. Prvo je hrvatski predsjednik rekao da je "ponašanje navijača u skladu politikom HNS-a" na što ga je Davor Šuker priopćenjem upitao "bi li dopustio takvo divljaštvo pred Pantovčakom"...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U četvrtak navečer se Josipović oglasio priopćenjem u kojem je poručio da je politika HNS-a dovela do toga da "dobivaju nerijetko i simpatije" te da savez vode "gotovo isključivo pripadnici jedne političke stranke".

Evo što stoji u priopćenju predsjednika Josipovića:

"Naravno da ne podržavam nasilje ni huliganstvo, to sam i jučer jasno rekao, ali nasilje kao iskazivanje nezadovoljstva je vrlo često bila reakcija na probleme koje sustav nije znao ili želio riješiti. Nasilje nikad nije pravi put.

Na čelu sustava, kad je nogomet u pitanju, stoji HNS. Upravo politika HNS-a je dovela do toga da huligani, koji zaslužuju isključivo osudu i sankcije, dobivaju nerijetko i simpatije djela javnosti jer su percipirani kao jedini koji se bore protiv nogometne močvare. To zapravo i jest najveći krimen vodstva hrvatskog nogometa, to da je antagonizam publike prema njima uzrokovao nedovoljnu osudu javnosti prema huliganima.

Umjesto da nam nogomet bude na ponos, kao što su to naši reprezentativci, huligani s jedne i vodstvo saveza s druge strane, dovode nas do toga da strepimo od svake iduće nogometne utakmice. Uefa je vrlo strogo dala do znanja da je protiv toga da se politika miješa u nogomet. Ja sam osobno s tim suglasan, jer pokazalo se da nogomet puno bolje funkcionira kad se politika izmakne u stranu te pruži potporu kad je to potrebno. Na žalost HNS od lokalnih saveza, pa do samog upravnog odbora i dalje prije svega vode političari. I to, u velikom broju, gotovo isključivo pripadnici jedne političke stranke.

Nisu samo huligani ti koji pokazuju nezadovoljstvo radom saveza. Publika je napustila nogometne travnjake u Hrvatskoj. Doživjeli smo to da se utakmice reprezentacije u kojoj igraju možda i najbolji nogometaši u povijesti hrvatskog nogometa bojkotiraju. Imamo prazan Maksimir, negodovanje Poljuda, Kantride, Osijeka. Jasna je to poruka onima koji ju žele čuti. To su problemi s kojima se savez ne želi nositi. Uvođenje demokracije u izbor čelnih ljudi u nogometnim strukturama, kreiranje zakona o sportu i zakona o navijačima koje će biti moguće neselektivno provoditi. To je pravi put.

Građanima je izrazito stalo do stanja u hrvatskom nogometu, no na nikakav način ne mogu utjecati da se to stanje promijeni. Vodstvo HNS-a ne traži suradnju, ni od mene niti od građana RH. Oni traže da ih bespogovorno podržimo i plješćemo im. Pljesak Modriću i Rakitiću da, Šukeru i Mamiću, nažalost, ne."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider