Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Je li Halilović sebičan i hoće li igrati protiv Malte samo zbog BiH?

Alen Halilović trebao bi protiv Malte upisati natjecateljski debi u dresu hrvatske reprezentacije…

Čini se da je kucnuo taj čas, Halilović će gotovo sigurno protiv Malte debitirati za Hrvatsku u natjecateljskoj utakmici, pitanje je samo hoće li krenuti od prve minute ili će ući u igru tijekom utakmice. Time će definitivno biti skinuto s dnevnog reda pitanje mogućeg Halilovićeva „bijega“ u redove BiH reprezentacije, ako je ono ikada bilo realno, jer od Halilovića nikada izrijekom nisu stigle takve prijetnje, o tomu su uglavnom javno spekulirali vodeći ljudi HNS-a.

Velika nada Barcelone

Kako god, sigurno je puno važnije pitanje je li Halilović zaslužio biti hrvatski reprezentativac odnosno zaslužuje li zaigrati na otvorenju kvalifikacija za Europsko prvenstvo? Činjenica jest da je Halilović postao član Barcelone, jednog od najvećih svjetskih klubova, te da su španjolski mediji pohvalno pisali o njegovim partijama u prijateljskim utakmicama uoči početka sezone. Halilović je označen kao jedna od najvećih nada Barcelone, očekuje se da vrlo brzo prijeđe iz Barcelone B u prvu momčad. Da na njega ozbiljno računaju na Camp Nou već ove sezone, govori i podatak da su ga prijavili za utakmice Lige prvaka.

Međutim, jedina koliko toliko ozbiljna utakmica gdje smo se mogli uvjeriti u Halilovićevu formu bila je ona protiv Cipra u Puli. Odigrao je, prema našem mišljenju, dosta dobro, donio je živost i okomitost, još jednom je pokazao da je jak u igri „jedan na jedan“, kao i u „trokutu“, završavao je solo prodore udarcima, pucao je i s distance, što je sve skupa dosta nedostajalo reprezentaciji posljednjih godina.

Etiketa sebičnjaka

Kritičari će reći da je previše solirao, da je u nekim slučajevima propustio proigrati suigrače koji su bili u boljim pozicijama, jednom riječju da je pokazao previše sebičnosti. Ima istine u ovim recenzijama, no može se shvatiti da se mladac htio pokazati javnosti, da je htio ostaviti što bolji dojam.

Međutim, teško mu se može prigovoriti što se odlučivao za udarce s distance. Koliko često smo slušali da hrvatskim nogometašima nedostaje izravnosti, a sada kada se pojavio igrač koji se bez krzmanja odlučuje za udarac, neki mu lijepe etiketu sebičnjaka. Da bi se odigrao pas iza leđa obrane, treba kombinirati udarce i pasove, jer bez pokušaja udarca suparnički stoperi neće izlaziti na blok, a u tom slučaju teško je odigrati kvalitetan zadnji pas.

Malta idealna prilika

Halilović će s vremenom preboljeti „dječje bolesti“, možda će već protiv Malte pokazati veću sklonost ka suradnji i „podvaliti“ koju loptu Mandžukiću, Kramariću ili nekom trećem. Mišljenja smo da je ta utakmica kao stvorena za debi mladog igrača u natjecateljskoj utakmici. Hrvatska ne smije i neće „kiksati“ u toj utakmici, pitanje je samo s koliko će razlike pobijediti, a Halilovićeva dobra igra i možebitni gol dali bi mu krila i dodatno samopouzdanje za sljedeće utakmice.

Halilović je, dakle, po našem mišljenju zaslužio poziv i ako mu Kovač pruži šansu protiv Malte, to nikako neće biti (samo) zbog opasnosti da prijeđe u BiH redove. Da je samo zbog toga, jasno je da ne bi trebao igrati. Međutim, od Halilovića se ne može očekivati da već sada bude jedan od ključnih igrača Hrvatske, ali to bi trebao postati u skoro vrijeme, možda već do kraja kvalifikacija. Da bi to postao, treba ga pravilno „dozirati“ i ne dopustiti da „izgori“. Još uvijek mu ne treba svaljivati pretežak teret na leđa. U reprezentaciji ima igrača koji mogu uspješno odraditi taj zadatak.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider