Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
branio ga svim silama

Izvanredno stanje u FIFA-i: 'Blatter ne pleše od sreće, ali domaćinstva ostaju'

Dramatično jutro u Zurichu nastavljeno je izvanrednom press konferencijom u sjedištu FIFA-e…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uhićenje šestorice dužnosnika FIFA-e, među kojima je i sam potpredsjednik Jeffrey Webb, odjeknulo je svijetom. Švicarska policija upala je rano jutros u hotel gdje su se nalazili uhićeni i na traženje američkog pravosuđa i FBI-a lišila šestorku slobode.

Optužbe su povezane s navodima o raširenoj korupciji u FIFA-i protekla dva desetljeća, a uključuju pranje novca, ucjenjivanje, prijevare i iznudu. Epilog je to trogodišnje istrage FBI-a koji je istraživao sumnjive radnje u posljednjih 20 godina i navodno primanje mita u visini od "nekoliko milijuna dolara".

Nakon 11 sati izvanrednu press konferenciju održao je Fifin direktor za komunikacije Walter De Gregorio. Pokušao je poentirati u kriznoj situaciji, ali malo tko više ima povjerenja u krovnu svjetsku nogometnu organizaciju koja je opterećena korupcijom.

"Upravo smo mi smo inicirali istragu oko dobivanja domaćinstva za Svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine. Htjeli smo očistiti organizaciju'', rekao je De Gregorio te naglasio kako FIFA surađuje sa švicarskim vlastima i pozdravlja istragu.

''Istina, tajming za sve ovo i nije baš najbolji. Blatter ne pleše od sreće.''

No, ista ta istraga završila je potpunim fijaskom i novim sumnjama jer je glavni istražitelj Michael Garcia podnio ostavku nakon što je njegovo iscrpno izvješće kasnije sažeto na svega 30-ak stranica (od 430). Njemački sudac Hans-Joachim Eckert je na veliko iznenađenje mnogih odlučio da se daljnja istraga u tom slučaju obustavi, zbog toga što prema njegovim navodima Garcijino izvješće nije dokazalo da se radilo o zlouporabi položaja te da ništa nije utjecalo na integritet glasanja Izvršnog odbora FIFA-e 2010. godine

U petak će se u sjedištu FIFA-e održati izbori za predsjednika, a među novinarima u Zurichu pojavila se glasina kako Sepp Blatter pokušava nagovoriti dužnosnike da se glasovanje odogdi.

''Izbor za predsjednika normalno će se održati u petak. Zašto bismo to otkazali?'', izjavio je De Gregorio te dodao kako predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i glavni tajnik Jerome Valcke nisu uključeni u istragu iako to mnogi mediji špekuliraju. Podsjetimo, američki su mediji prije nekoliko mjeseci pisali kako je i sam Blatter pod istragom FBI-a.

Walter De Gregorio je bio 'rešetan' pitanjima o spornim dodjelama domaćinstava Rusiji 2018.i Kataru 2022. godine.

''Rusija i Katar organizirat će svjetska prvenstva.''

Branio je još dva dana aktualnog predsjednika Blattera svim silama.

''Ako ga opet izaberu, bit će predsjednik još četiri godine. Ne možete ga osuditi bez istrage.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider