Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
detalj uoči islanda

Ivica Olić Nijemcima otkrio 'tajne' Nike Kovača

Bivši hrvatski reprezentativac upoznao je Nijemce s trenerom Kovačem.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Već sama najava da će Niko Kovač zamijeniti Armina Veha prodrmala je Frankfurt koji je posljednjih tjedana upao u nogometnu apatiju i strah da će Eintracht skliznuti u niži rang. Dolazak hrvatskog trenera vratio je zanimanje publike.

Za Sport Bild je analizu Kovača iznio iznio Ivica Olić, kojemu je Niko bio suigrač, a potom izbornik.

''Niko je odrastao u bitkama za opstanak. Hrvatsku reprezentaciju vodio je u dodatnim kvalifikacijama za SP 2014. Uoči utakmica s Islandom pritisak na Kovača bio je puno veći nego što je sada. No, on je to odlično odradio, imao je jasan plan i plasirali smo se. Niko ima visoke zahtjeve, ali brine se i da je u momčadi pozitivna atmosfera. Utakmica protiv Hannovera igračima Eintrachta značila je jednako kao nama ona protiv Islanda. Hannover je za njih bio finale.''

''Nikina obraćanja igračima uoči utakmica kratka su i emocionalna. A uoči posebnih utakmica pripremi i posebne stvari. Za utakmicu kod kuće protiv Islanda napalio nas je tako što je u svlačionici pustio video s najboljim isječcima iz svih utakmica kvalifikacija, a u podlozi je bila glasna hrvatska glazba i huk navijača. Pobijedili smo s 2:0'', otkriva Olić.

''Kovačevi treninzi ne traju dulje niti su žešći od ostalih trenera. Ali uoči svakog treninga u svlačionici on objašnjava što će se raditi na treningu i što se time želi postići. Pritom ponekad koristi i videomaterijale. Na terenu ekstremno pazi na to da se svaka vježba izvede sto posto koncentrirano. Onaj tko to ne napravi, naći će se u problemu. To je za igrače iscrpljujuće, ali za momčad je dobro. Također, Niko ima i dobar osjećaj. Kad primijeti da su igrači umorni, spontano spusti intenzitet. Najjače oružje za njega je standardizacija u igri i zato će pojedine akcije često trenirati.''

''U Hrvatskoj bi igrači govorili: Niko je Nijemac. On razmišlja njemački, a disciplina mu je jako važna. Na primjer: Kovač jako pazi na to da se njegova pravila poštuju. I sam je kao igrač bio takav. Ako je bilo propisano da se u krevet mora u 23 sata, Niko bi pet do jedanaest odložio karte i otišao bi u sobu. Isto to očekuje i od igrača. Ne tolerira da igrači konzumiraju alkohol dva-tri dana prije utakmice. Puno razgovara s igračima. A one najiskusnije uključit će i u pripremu taktike i postave. Niko voli sustav 4-2-3-1. Osigurači su mu jako važni. U njegovoj momčadi svatko mora raditi u defenzivi'', analizirao je bivši hrvatski reprezentativac.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider