Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
najstariji u italiji

Jurić na čelu devetorostrukog prvaka Italije: Drugi Hrvat u povijesti Serie A!

Ivan Jurić novi je trener talijanskog prvoligaša Genoe…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije 30 godina prvi i jedini put je jedan Hrvat vodio talijanskog prvoligaša. Bio je to legendarni Tomislav Ivić koji je u sezoni 1985/1986 vodio Avellino. Dugu pauzu završio je Ivan Jurić čije je imenovanje na mjesto trenera službeno potvrdio prvoligaš Genoa.

Iako se spominjao i kao želja rimskog Lazija, Splićanin je ipak završio u svom bivšem klubu Genoi, najstarijem talijanskom nogometnom klubu osnovanom 1893. godine. Tamo će zamijeniti svog mentora Gian Piera Gasperinija, s kojim je sjedio na klupi Intera i koji je tamo sjedio na klupi posljednje tri sezone.

Jurić je prošle sezone napravio jednu od najvećih senzacija u talijanskom nogometu posljednjih godina. S malim i siromašnim Crotoneom osvojio je naslov u Serie B i prvi put u povijesti uveo taj klub u prvu ligu. Već tada se špekuliralo kako bi s juga Italije mogao preseliti na sjever, no on je bio suzdržan.

''Nije vrijeme da sada o tome razgovaramo. S njima nisam imao lijep rastanak'', rekao je prije mjesec dana.

Treći trener iz Hrvatske u ligama petice

Trenersku karijeru Jurić je počeo graditi prije četiri godine u velikanu Interu. Tamo je bio pomoćnik Gasperiniju, a nakon toga bio je i asistent u Palermu. Prije Crotonea glavni je trener bio i u trećeligašu Mantovi, a onda je stigao u klub u kojem je igrao pet sezona prije odlaska u Genou.

Upravo je u Genoi, koju je i tada vodio Gasperini, završio igračku karijeru 2010., a šest godina kasnije sjeda na klupu devetorostrukog prvaka Italije koji je istina svoj posljednji naslov osvojio davne 1924. godine. Na klupi će se Juriću pridružiti pomoćnik Stjepan Ostojić.

Jurić je ovim imenovanjem postao tek treći Hrvat koji trenutno vodi jedan klub u ligama 'petice'. Pridružio se Slavenu Biliću (West Ham United) i Niki Kovaču (Eintracht Frankfurt).

I Budimir u gradu, ali u Sampdoriji

Zanimljivo, njegov najbolji strijelac iz prošle sezone Ante Budimir bit će blizu svom dojučerašnjem šefu. Živjet će u istom gradu, ali će zabijati za najvećeg rivala - Sampdoriju, u koju je prešao za 1,8 milijuna eura.

U svlačionici Genoe, 11. momčadi Serie A prošle sezone, zatekao je imena poput Tomasa Rincona iz Venecuele, Gorana Pandeva, Alessija Cercija (posudba iz Atletica),  Darka Lazovića, Blerima Džemailija (posudba iz Galatasarayja) i kapetana Nicolása Burdissa. Na rosteru je velik broj igrača na posudbi - Tim Matavž (Augsburg), Suso (MIlan), Olivier Ntcham (Man City), Gabriel Silva (Udinese) i pitanje je tko će od njih ostati naredne sezone.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider