Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bravo majstore!

Talijani poludjeli za Hrvatom: Prvi nakon legendarnog Tomislava Ivića

Crotone na jugu Italije grad je s najvećom stopom nezaposlenosti u toj zemlji, no ovih dana njegovi stanovnici najsretniji su na svijetu. I to zbog Hrvata.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pod vodstvom Ivana Jurića (40) ovaj mali klub prvi je put u povijesti izborio ulazak u Serie A, a osim splitskog trenera, jako važnu ulogu u ovom podvigu ima i hrvatski napadač Ante Budimir (24), koji je sa 16 golova najbolji strijelac momčadi.

Kakvo je iznenađenje ulazak Crotonea u prvu ligu (to im je uspjelo tri kola prije kraja prvenstva!) najbolje pokazuje činjenica da su najsiromašniji klub lige, sa samo tri milijuna eura budžeta, a uoči početka sezone cilj im je bio osvojiti 17. mjesto, koje je jamčilo ostanak u 2. ligi. I zato ne čudi euforija koju je ovaj uspjeh Crotonea izazvao u istoimenom gradu sa 60.000 stanovnika.

Nakon što su za vikend i matematički osigurali ulazak u Serie A remijem u Modeni (1:1), u subotu je Jurićevu momčad doslovno dočekao cijeli grad Crotone, u špaliru od aerodroma do glavnog trga, na kojem se slavilo do dugo u noć. Temperamentni Talijani najviše su, naravno, skandirali Juriću.

''Toliko je mnogo emocija, pogled na toliko mnogo ljudi sa suzama u očima pobuđuje najljepše osjećaje u mojoj sportskoj karijeri'', rekao je Ivan Jurić za vrijeme slavlja, dok je bivši igrač Lokomotive Ante Budimir dodao:

''U Crotoneu sam dobio obitelj, to je nešto posebno. Od prvog smo dana davali sve od sebe, sretan sam što sam pronašao ovakvu momčad.''

Zanimljivo, Jurić je prvi trener stranac u 106 godina klupske povijesti, a na klupu su ga doveli i zbog zasluga iz igračkih dana, kada je od 2001. do 2006. nosio dres Crotonea.

''Što donosi budućnost? U ovom trenutku osjećam veliku sreću i radost. Napravili smo odličan posao ove sezone, dečki su bili fantastični, u svaku su utakmicu unijeli srce i ljudske vrijednosti. To je napravilo razliku. Zato smo uspjeli biti ispred svih bogatijih klubova'', dodao je nekadašnji hrvatski reprezentativac Jurić.

Inače, trenersku karijeru Jurić je počeo graditi prije četiri godine u velikanu Interu. Tamo je bio pomoćnik Gasperiniju, a za momčad milanskog velikana tada su igrali Zanetti, Stanković, Lucio, Milito, Forlan, Sneijder...

Nije preskakao stepenice kao neki

Nakon Intera bio je i asistent u Palermu, a prije Crotonea glavni je trener bio i u trećeligašu Mantovi. Nije preskakao razine kao neki drugi hrvatski trener, išao je korak po korak, i sada mu se to isplatilo.

Tijekom 2009. Jurić je skupio i pet nastupa u hrvatskoj reprezentaciji, a iz tog razdoblja najviše je ostao zapamćen po izjavi: 'S obzirom na to da je limitiran igrač, Niko Kovač napravio je vrhunsku karijeru'.

Ta je izjava izazvala veliku polemiku, no Jurić je time pokazao da nema dlake na jeziku, da uvijek kaže što misli. Tako je svojedobno i rekao da ne želi raditi u nesređenom hrvatskom nogometu. U svakom slučaju ta beskompromisnost i iskrenost pomogla mu je i u Italiji, gdje su prepoznali njegov veliki trenerski talent, ali i jaku osobnost.

Sportski direktor Crotonea Beppe Ursino jučer je kao glavni cilj za sljedeću sezonu naznačio ostanak Ivana Jurića. No, hrvatskog trenera neće mu biti lako zadržati, jer žele ga i Lazio i Genoa.

Prvi nakon Ivića

No, u kojem god od ta tri kluba nastavi karijeru, sigurno je da će Jurić postati tek drugi Hrvat na čelu nekog talijanskog prvoligaša. Dosad je to uspjelo samo legendi Tomislavu Iviću na klupi Avellina u sezoni 1985./1986.

A od sljedeće sezone Hrvatska bi zahvaljujući Juriću mogla imati tri trenera u ligama petica (Jurić u Crotoneu, Bilić u West Hamu, Kovač u Eintrachtu), jednako koliko ih trenutačno ima i velika Engleska! S time da su sva trojica Engleza treneri u njihovu Premiershipu, dok su naša trojica razmještena u tri različite lige. Trojicu trenera u ligama petice imaju i Argentina i Nizozemska, dok po dvojicu imaju Austrija, Portugal i Wales.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider