Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Više od 100 tisuća ljudi

VIDEO Najveći derbi Azije: Sve počinje noć prije, spavanjem u šatorima

Možete li zamisliti nogometni derbi na koji navijači stižu dan ranije i spavaju u šatorima pred stadionom, a 100 tisuća ljudi na tribine dolazi od ranog jutra?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Okršaj Persepolisa, našeg Branka Ivankovića, i Esteghlala, najveći je derbi Azije. A kada je u igri i naslov prvaka, euforija poprima nevjerojatne razmjere. Na teheranskom derbiju bio je reporter Nove TV Saša Lugonjić.

Crvena i plava najprepoznatljivije su nogometne boje Teherana. Boje Persepolisa i Esteghlala, iranskih velikana čiji derbiji izazivaju nevjerojatnu euforiju u jednoj od najvećih zemalja Bliskog Istoka.

Čak 100 tisuća navijača Azadi stadion za vrijeme derbija pretvara u vulkansko grotlo koje lavu izbacuje u ritmu događaja na terenu.

Navijači u Teheran stižu iz svih krajeva Irana

A, uvertira za najveći derbi Azije počinje dan ranije. Kada brojni navijači stižu u Teheran iz svih krajeva Irana, ali i susjednih država.

"Dolazim iz luke Genave, blizu perzijskog zaljeva i očekujem odličnu utakmicu", poželio je jedan navijač, a nadovezao se drugi:

"Stigao sam iz Kuzestana, iz grada Iza i navijam za Esteghlal."

Svi oni noć pred utakmicu proveli su u šatorima. Navijači ljutih rivala jedni pored drugih. Nema alkohola, kao ni usijanih glava kojima je nogomet paravan za nasilje.

Dan uoči derbija poseban odbor za doček i na treningu Persepolisa. Branka Ivankovića i njegove igrače dočekuju najvjerniji navijači kako bi im pružili dodatnu podršku uoči "utakmice svih utakmica".

Persepolis lovi jubilarnu 10. titulu

"Ovo se već dugo nije dogodilo u Iranu da Persepolis i Esteghlal su poravnati, da se bore za prvo mjesto. Utakmica koja izaziva jedan ogroman interes, vjerojatno da ima 300, 400 tisuća slobodnih mjesta vjerojatno bi stadion bio pun", ističe Branko Ivanković.

Persepolis je prvak Irana bio rekordnih devet puta, Esteghlal ima jedan naslov manje. Pet kola prije kraja teheranski divovi u bod su izjednačeni, a tko dobije derbi preuzet će vodstvo i ključnu dozu samopouzdanja u borbi za naslov.

Ivankovićeva momčad odlučno je otvorila utakmicu i već u 6. minuti crvena lava proključala je vulkanom Azadija.

Veličanstvena pobjeda za vrh

Mehdi Taremi, strijelac vodećeg pogotka, u završnici prvog poluvremena zabio je i drugi put i utakmicu usmjerio prema sigurnoj pobjedi Persepolisa.

Veličanstvenom pobjedom u najvećem derbiju Azije Persepolis je četiri kola prije kraja prvenstva preuzeo vrh iranske lige. Momčad koja je lani osvojila tek 8. mjesto u prvenstvu u ovoj čudesnoj atmosferi potvrdila je da je spremna nakon dugih devet godina naslov prvaka vratiti u crveni dio Teherana.

"Dobiti na ovakav način, uvjerljivo, sigurno je jedno veliko naše zadovoljstvo i jasno da mi svi sada očekujemo i tražimo od igrača da nastavimo taj niz, jer sve imamo u svojim rukama i da na kraju i osvojimo prvo mjesto."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider