Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tako blizu

Pogledi prema Rumunjskoj i Austriji: Povijesna šansa za hrvatski nogomet

Tijekom ljeta i jeseni mogla bi se dogoditi velika stvar za hrvatske klubove.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klupska nogometna sezona počela je utakmicama prvog pretkola Lige prvaka i Europa lige, a ovog četvrtka natjecanje kreće i za Lokomotivu koja gostuje u Andori kod kluba UE Santa Coloma.

Automatski počinje i lov hrvatskih klubova na 15. mjesto na ljestvici nacionalnih koeficijenata jer ono u sezoni 2018./2019. donosi dva predstavnika u pretkolima Lige prvaka i tri u pretkolima Europa lige.

U ovu sezonu Hrvatska ulazi sa 16. pozicije i koeficijentom 20.125, jako blizu Rumunjske (15., 21.050) i lijepom prednošću ispred Austrije (17., 17.975).

Taj koeficijent formira se na temelju rezultata unatrag pet sezona, na način da se za svaku pobjedu u pretkolima dobije bod (remi pola boda), a u natjecanju po skupinama po dva boda (remi 1 bod)  te se konačni zbroj bodova dijeli s onolikim brojem koliko je određena zemlja ima predstavnika.

U tom smislu prednost Hrvatske u odnosu na Rumunjsku je što će u nadolazećoj sezoni imati četiri kluba u europskim natjecanjima dok ih Rumunji imaju jednog više.

Hajdukov prolaz znači dvostruki udarac Rumunjima

S obzirom da su Rumunji prvi iznad crte umnogome će međusobno nadmetanje u poboljšanju koeficijenta odrediti sudar u drugom pretkolu Europa lige, CSMS Iaši - Hajduk. Bilo bi odlično kad bi Hajduk prošao, a fenomenalno kad bi prošli s pobjedama u obje utakmice.

Što se ostalih hrvatskih klubova tiče, u Ligi prvaka Dinamo u drugom pretkolu igra protiv Vardara, a bit će nositelj i u trećem, ako očekivano ga uspije izboriti. U četvrtom (tzv. play-off) Modri će biti nositelji jedino ako prethodno ispadnu tri kluba s boljim koeficijentom.

Rijeka se u natjecanje uključuje u trećem pretkolu gdje će, kao i u četvrtom, imati status nositelja što momčadi Matjaža Keka otvara lijepu perspektivu da se po treći put dokopaju grupne faze.

Lokomotivu smo već spomenuli - od njih očekujemo da s dvije pobjede eliminira amatere iz Andore, a potom i iskoristi povoljan ždrijeb (Irci ili Finci) te se plasira u treće pretkolo. Otada nadalje svaki bod Lokosa bit će fini bonus za hrvatski koeficijent s obzirom da u ždrijebu neće biti nositelji.

Rumunjski prvak Astra Giurgiu i doprvak Steaua u natjecanje se uključuju u trećem pretkolu Lige prvaka gdje ni jedni ni drugi nisu nositelji. Za početak, bilo bi lijepo kad bi oba njihova predstavnika ispala - to bi značilo da će se naći u ždrijebu četvrtog pretkola Europa lige gdje bi Steaua bila nositelj, a Astra Giurgiu (vjerojatno) ne bi.

Već sad je dobra vijest i to što preostala dva rumunjska kluba u Europa ligi, Pandurii Targu Jiu i Viitorul Constanta, neće biti nositelji u ždrijebu trećeg pretkola što je prva faza u kojoj se uključuju. Stoga priželjkujemo rasplet u kojem će prvo Hajduk izbaciti CSMS Iaši, a nakon toga da Pandurii i Viitorul ispadnu odmah.

Austrijanci kaskaju, ali su veća prijetnja

Realno gledano, veću opasnost za hrvatsko hvatanje 15. mjesta predstavlja Austrija iako zaostaje više od dva boda jer Austrijanci, kao i mi, imaju četiri kluba i automatski veće vrednovanje učinka, a uz to su njihovi predstavnici izuzetno kvalitetni.

Red Bull Salzburg će na putu do ulaska u skupine Lige prvaka biti povlašten u ždrijebu svakog od triju pretkola. U drugom su za suparnika izvukli latvijskog prvaka Liepaju koji ne bi trebao predstavljati veliku opasnost za klub iz Mozartova grada.

U trećem pretkolu Europa lige kreće Rapid Beč, a u drugom njegov gradski rival Austria koja čeka pobjednika ogleda albanskog Kukesija i crnogorgskog Rudara iz Pljevlje. Tu je teško očekivati posrtaj, a vidjet ćemo što će se događati kasnije jer oba bečka kluba su nositelji sve do skupina. Naravno, svaka ne-pobjeda je dobrodošla.

I dok još čekamo kako će tri najbolja austrijska kluba proći u kvalifikacijama za skupine, možemo se nadati da će Admira Wacker, četvrtoplasirani klub iz njihove lige, u drugom pretkolu Europa lige ispasti od slovačkog Spartaka Myjave.

Bio bi to lijepi uvod u bodovnu bitku koja će potrajati (barem) do prosinca i završetka grupne faze LP-a i EL-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider