Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Hrvatska najveća sila istočne Europe i veliki problem: Kompromis ili uništenje

Hrvatska se plasirala na Euro 2016., ali ostali su problemi koji poput sjene prate HNS i reprezentaciju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slobodan udarac Malte u zadnjim sekundama utakmice mnogi nisu mogli ni gledati. Bilo je prilično napeto i dramatično, na kraju je ipak završilo sretno. „Vatreni“ su nekako slavili na Malti, ali prvo moraju zahvaliti Italiji. Drhtala je cijela Hrvatska, ili barem najveći dio Hrvatske, do 73. minute i izjednačenja, odnosno do drugog gola Italije u 82. minuti, kada je bilo jasno da Norvežani neće slaviti u Rimu.

VIDEO: Pogledajte ludo slavlje hrvatskih nogometaša u svlačionici!

Čačić nakon pobjede hvalio igrače i - poželio novi stadion!

Hrvatska uz bok velesilama

Nakon puno peripetija i problema, kako na travnjaku tako i izvan njega, Hrvatska se plasirala izravno na Euro 2016., svoj peti Euro i deveto veliko natjecanje od mogućih jedanaest otkada je neovisna. Slobodno možemo reći da je Hrvatska po broju i postotku nastupa na velikim natjecanjima uz bok najvećim nogometnim velesilama, a najuspješnija je u cijeloj istočnoj Europi.

Primjerice, jedna velika Nizozemska u istom razdoblju ima isti broj plasmana na velika natjecanja kao i Hrvatska, a bolje rezultate imaju samo Njemačka, Italija, Francuska i Španjolska koje su stopostotne, te Engleska i Portugal koji su propustili po jedno veliko natjecanje. Istočno od Njemačke i Italije nitko nije ravan Hrvatskoj.

Čačić opravdao povjerenje

Ante Čačić opravdao je povjerenje čelnika HNS-a, ali i status „srećkovića“ koji ga prati posljednjih godina. Ukupnu ocjenu o Čačiću kao izborniku moći ćemo dati tek nakon Eura, no mora se reći da se u ove dvije utakmice pokazao kao smiren i iskusan stručnjak. Barem jedan dio zasluga za plasman na Euro ide na njegov brk. Znao je iskoristiti situaciju, motivirati hrvatske zvijezde i navesti ih da ga slijede u stopu.

Hrvatska je osigurala Euro i nekoliko milijuna eura koji će donijeti financijsku stabilnost HNS-u u sljedećem razdoblju. Cinici će reći da je ovo drugo daleko najvažnije čelnicima Saveza. Kako god, problemi koji prate Savez i napetosti u odnosima s jednim dijelom navijača neće nestati sami od sebe. Teško je reći što nam na tom planu donese sljedeći tjedni i mjeseci. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa i proteste i javno izražavanje nezadovoljstva, ali nitko nema pravo na nasilje. Nadajmo se da neće biti incidenata, da će sve ostati na mirnim i legalnim načinima borbe.

Potrebni su dijalog i kompromis

Sasvim je jasno da dodatna eskalacija sukoba i tjeranje inata s obje strane neće donijeti ništa dobroga hrvatskoj reprezentaciji. Iako se razlike u stavovima i mišljenjima čine nepremostivima, jedini način rješavanja problema je uspostavljanje kakvog takvog dijaloga.

Izbornik je pozvao na jedinstvo, svjestan je da će hrvatskoj momčadi biti puno teže u Francuskoj ako oko reprezentacije i dalje bude mučna atmosfera. Može li se u sljedećih nekoliko mjeseci vratiti entuzijazam i pozitivna euforija koja je pratila Hrvatsku svaki put do sada kada se plasirala na veliko natjecanje?

Može ako postoji istinska volja za rješavanjem problema. Prvo se moraju „zakopati ratne sjekire“, a onda pristupiti razgovorima i „pušenju lule mira“. Iskustvo nas uči da je kompromis obično najefikasniji način, ako ne za istinsko pomirenje, onda barem za približavanje stavova. U svakom slučaju, teško da će samo jedna strana totalno popustiti. Ostaje ili put kompromisa ili put ka (samo)uništenju.

Što može Hrvatska na Euru u Francuskoj?

Nastavi čitati

Nastavi čitati