Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
To bi bilo pretjerivanje

HNS će prvi saznati kaznu danas poslijepodne: UEFA nas NEĆE izbaciti s Eura 2016!

Disciplinska komisija UEFA-e danas bi trebala odlučiti o kazni HNS-u zbog svastike na Poljudu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U široj se javnosti današnji dan očekuje poput neke nogometne kataklizme, ali se ništa (pre)drastično neće dogoditi u Nyonu. UEFA će službeno prvo obavijestiti HNS, a onda će saznati i hrvatska javnost u kasnim poslijepodnevnim satima.

'Hrvatski nogomet ne bi trebao ispaštati zbog dvojice koja su preskočila ogradu'

UEFA neće izbaciti Hrvatsku iz kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj. Takve medijske 'bombe' koje su padale posljednjih dana i tjedana nemaju ama baš nikakvog realnog uporišta. Ta teza je dobila više medijskog prostora nego što je smjela, a šteta je što su je neki, poput Šukera, i potencirali.

Bacanje baklji huligana u teren u Milanu, potom povici 'Za dom spremni' dobrog dijela maksimirskog stadiona gdje su sjedili tzv. normalni navijači, a na kraju akcija 'svastika na Poljudu' zasad nepoznatih počinitelja. Sve su to sramotni ispadi grupa ili pojedinaca, ali zar stvarno netko misli da će nas zbog svega toga, uključujući i brojne sramotne ispade hrvatskih huligana (na utakmicama reprezentacije), izbaciti iz natjecanja? Naravno da neće, bilo bi to prestrogo i nepravedno.

Nikad nitko nije izbačen, nismo to zaslužili ni mi

U Europi su se događale puno gore stvari, daleko gore nego gore nabrojane pa UEFA nikoga nije izbacila. Dogodilo se to samo 1992. godine kada je zbog rata u Hrvatskoj izbačena tadašnja Jugoslavija.

Da je UEFA planirala nekoga izbaciti i pokazati Europi da više nema šale, učinila bi to sa Srbijom. Podsjetimo, tamošnji su huligani radili nemjerljivo gore incidente posljednjih godina. Čak nisu dopustili odigravanje dvije utakmice, Italija – Srbija 2010. i Srbija – Albanija 2014. Naša reprezentacija dosad se nije, srećom, morala susretati s takvim suludim događajima.

Dakle, izbacivanje Hrvatske bila bi posve šokantna i nevjerojatna odluka Disciplinske komisije. I zato se ona neće dogoditi. Barem ne još.

Nasilje i nacistički simboli ne smiju biti sredstvo borbe protiv HNS-a

No, da Hrvatski nogometni savez ima veliki problem, to uopće nije sporno. Rasizam (u koji UEFA uključuje i koketiranje s nacizmom) i huliganizam velik su problem našeg saveza. DA UEFA izbaci Hrvatsku, bila bi to velika pobjeda onih koji se na potpuno krivi i suludi način bore protiv aktualnog vodstva saveza. Nasilje i nacistički simboli (i uzvici povezani s nacističkim režimom) nisu nikad bili razumno rješenje pa nisu ni sada.

Šteta što HNS uzvike 'Za dom spremni' nije ranije prepoznao kao nešto što u Europi izgrađenoj na antifašizmu prepoznaju kao skandiranje iz doba kvislinških režima 2. svjetskog rata. Kada je to vikao Joe Šimunić čudili su se jer su to bili 'neki tamo povici', a kada smo dobili utakmicu pred praznim tribinama na Poljudu, onda su ekspresno shvatili da s time nema i ne smije biti šale. Da stvar bude gora, sam šef HNS-a je hvalio atmosferu s Maksimira.

Sramotna svastika na Poljudu bila je pak nastavak baklji iz Milana. Suludo i sramotno oružje protiv HNS-a. I to znaju i u UEFA-i u kojoj je Davor Šuker član Izvršnog odbora odnosno 'Vlade'. Dio se navijača na radikalan način i s opravdanom stigmom huligana bori protiv Mamića i Šukera, ali patit će jedino reprezentacija koja bi trebala biti svetinja.

Ono što je realno u ovoj priči je da će Hrvatska, potpuno zasluženo, dobiti dosad najveću kaznu u povijesti – oduzimanje bodova. Pitanje je hoće li to biti jedan, tri ili možda šest, a bit će tu i lupanja po financijskom džepu te vjerojatno još jedna utakmica pred praznim tribinama.

Ukoliko naša reprezentacija izgubi do tri boda štete veće neće biti, no šest oduzetih bodova moglo bi nam zakomplicirati stvari u borbi za prve dvije pozicije koje sigurno vode na Euro. Tih šest bodova bit će također jako drastična kazna, možda i pretjerana, ali sigurno je da će Hrvatska nastaviti kvalifikacije.

TABLICA skupine H:

1. HRVATSKA           6  4 2 0 16-3    14
2. Italija                     6  3 3 0 9-5       12
3. Norveška             6  3 1 2 7-8       10
4. Bugarska             6  2 2 2 7-7        8
5. Azerbajdžan        6  1 1 4 4-11       4
6. Malta                    6  0 1 5 1-10      1

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider