Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hoće li HDZ izgubiti izbore zbog postavljanja Ante Čačića za novog izbornika?

Kako će izbori po svemu sudeći biti prilično napeti i bit će bitan svaki glas, je li moguće da HDZ izgubi izbore zbog postavljanja Čačića na mjesto izbornika? Hoće li to biti odlučujući razlog da jedan dio navijačke vojske Hajduka pa i najžešće pristalice Dinama svoj glas daju nekoj drugoj opciji?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako Izvršni odbor HNS-a u ponedjeljak doista postavi Antu Čačića za novog izbornika hrvatske reprezentacije, nema sumnje da će reakcija javnost biti još žešća no prije dva tjedna, kada su čelnici HNS-a u „pet do 12“ odustali Čačićeva imenovanja, tako se isprva mislilo, a čini se da su zapravo samo prolongirali svoju odluku.

Čačić ili Vulić? HNS u ponedjeljak imenuje novog izbornika

U tom trenutku bilo je logično zaključiti da je HNS odustao od Čačića, možda po nečijem nalogu, jer reakcija većeg dijela javnosti bila je toliko negativna da je morala ili trebala zabrinuti političke sile u pozadini cijele priče, ali na kraju krajeva čak i poslovično benevolentne čelnike HNS-a. Rezonirali smo logično: ako ga nisu tada postavili, zašto bi ga za dva tjedna kada će reakcije diljem Hrvatske biti još barem dvostruko negativnije, u Dalmaciji možda čak i peterostruko nakon subotnjeg derbija i suđenja Brune Marića.

Zašto je HNS prolongirao odluku?

Neki će možda reći kakve veze ima izbor novog izbornika i suđenje na derbiju, ali te dvije stvari su itekako povezane, posebice ako pitate navijače Hajduka. Njihov rezon je jasan: onako kako se Bruno Marić šalje da sudi na derbiju u Splitu, tako se bira i novi izbornik – po nečijem nalogu. Među brojnim spekulacijama zašto je HNS odustao u prvom navratu od Čačića sumnjalo se i na pritisak HDZ-a, koji u Izvršnom odboru HNS-a drži dvije trećine glasova preko svojih istaknutih članova i dužnosnika. Naravno da će u HNS-u opovrgnuti kako HDZ nema nikakav utjecaj na njih, ali to im ne bi povjerovala ni predškolska djeca. Svi znamo gdje živimo i što se događa oko nas. Na trebaju nam dodatna pojašnjenja.

Kako je i maloj djeci jasno da se politika miješa u nogomet, odnosno da oduvijek postoji utjecaj politike na sport poglavito nogomet te da političke stranke preko nogometa pokušavaju izvući poene za sebe, lako je moguće da je nekome u HDZ-u palo na pamet da bi Čačićev izbor mogao imati negativne konzekvence po HDZ na predstojećim parlamentarnim izborima.

Mnogi su protiv postavljanja Čačića za izbornika

Ako je, primjerice, cijela Dalmacija žestoko protiv postavljanja Čačića za novog izbornika, koji je, uzgred rečeno, član HDZ-a, a već smo rekli da većinu IO-a HNS-a sačinjavaju dužnosnici HDZ-a, zaključak se nameće sam po sebi. Kako će izbori po svemu sudeći biti prilično napeti i bit će bitan svaki glas, je li moguće da HDZ izgubi izbore zbog postavljanja Čačića na mjesto izbornika? Hoće li to biti odlučujući razlog da jedan dio navijačke vojske Hajduka pa i najžešće pristalice Dinama svoj glas daju nekoj drugoj opciji? Ne znamo, ali čini se lako mogućim, ako čitate komentare po razno-raznim forumima, pa i one na našem portalu. Možda to i neće imati utjecaja na izbore, ali postavlja se pitanje zašto bi HDZ riskirao ili oni o tome uopće ne razmišljaju? Zar im nije bolje lobirati na izboru izbornika kojeg će cijela Hrvatska ili barem najveći dio Hrvatske prihvatiti bez većeg protivljenja, ako već ne jedinstveno?

Zato nam i je bilo logično da je HNS definitivno odustao od Čačića i da doista traži novo, bolje rješenje, no čini se kako je to bio samo igrokaz za široke mase. Medijska priprema za Čačićevo ustoličenje odavno je počela, sve izgleda da će on biti novi izbornik, ali ostavljamo mogućnost da se nešto promijeni u zadnji trenutak.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider