Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odgovor sindikatu

HNS komentirao katastrofalnu situaciju u Splitu i Vinkovcima

Nakon što ih je prozvala udruga koja vodi brigu o pravima nogometaša, oglasili su se iz Hrvatskog nogometnog saveza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povodom priopćenja udruge Nogometni sindikat koja je upozorila na alarmantno stanje u dva hrvatska prvoligaša, oglasio se i Hrvatski nogometni savez.

Podsjećamo, Nogometni sindikat je javnost obavijestio o teškoj situaciju u splitskom Parku mladeži i Vinkovcima gdje se igračima duguje više plaća zbog čega mnogi od njih teško žive jer obveze prema državi (mirovinsko, zdravstveno te porez) moraju uplaćivati prilikom čega se moraju zaduživati jer u dosadašnjoj karijeri nisu zaradili veliki novac.

U takvoj situaciji teško se koncentrirati na nogomet jer to nema veze s profesionalizmom.

Nogometni sindikat poručio je kako je odlučio reagirati nakon brojnih pritužbi od samih igrača, njihovih roditelja te članova obitelji.

HNS: Nitko nema mehanizme zaštite kao nogometaši

HNS-ov odgovor njima prenosimo u cijelosti.

"HNS je zabrinut za svaki klub kojem financijska situacija u datom trenutku otežava ili onemogućuje normalno funkcioniranje kluba, uključujući izvršavanje obveza prema igračima, zaposlenicima i drugim vjerovnicima. Nažalost, zbog gospodarske situacije u zemlji te nedostatka podrške državnih i lokalnih vlasti, nemali je broj nogometnih klubova, kao i općenito sportskih organizacija u zemlji, koji su proteklih godina imali ili imaju slične probleme.

HNK Cibalia i RNK Split su kroz postupak licenciranja za aktualnu natjecateljsku godinu ispunili sve kriterije za dobivanje licence, uključujući financijske pokazatelje za buduće poslovanje.

Klubovi su kao samostalne pravne osobe slobodni potpisivati ugovorne obveze s igračima sukladno propisima HNS-a, a te obveze moraju se bespogovorno izvršiti, kao i obveze prema svim vjerovnicima. Hrvatski nogometni savez ima rigorozne propise i efikasni Arbitražni sud kada je u pitanju odnos klubova i igrača odnosno kada se govori o neizvršavanju ugovornih obveza.

Podsjećamo kako igrači mogu napustiti klub nakon neisplate tri uzastopne plaće, s time da i dalje ostaje obveza kluba za izvršavanje financijske obveze. U okviru Saveza postoje jasne upute i mehanizmi kako igrači realiziraju svoja ugovorna prava o čemu su dobro obaviješteni Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) te nogometaši.

Smatramo da niti jedan radnik/posloprimac u Republici Hrvatskoj nema takve mehanizme zaštite u pogledu isplate plaća/naknada, osobito u pogledu brzine i učinkovitosti mehanizma naplate, kao što imaju nogometaši.

Vjerujemo da će navedeni klubovi osigurati odgovarajuća financijska sredstva kako bi nesmetano nastavili natjecanje, a prvenstveno ispunili obveze prema igračima i zaposlenicima. Stoga nam je razumljiva i briga HUNS-a za stanje u Cibaliji i Splitu, a Hrvatski nogometni savez naglašava kako neće dozvoliti da se na bilo koji način ugrozi regularnost natjecanja", stoji u priopćenju HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider