Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Selektivno privođenje

Licemjerna hajka policije i sudstva na navijače Hajduka

Prije tjedan dana Hajdukovi navijači slavili su 105. rođendan voljenog kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U čast 105. rođendana Hajduka diljem Hrvatske su se fanovi Bijelih organizirali i napravili bakljade.

U Dubrovniku (na Stradunu), Đakovu, Sinju, Prološcu, na Lošinju... To su tek neka od mjesta u kojima su gorjele baklje u sklopu rođendanske čestitke Hajduku.

U Prološcu, malom mjestu u Imotskoj krajini, navijači su bakljadu priredili dosta ranije od rođendana Hajduka, 31. siječnja, jer su na taj način proslavili osnivanje Društva prijatelja Hajduka Proložac.

Ovog tjedna su - privedeni! U PP Imotski došla je naredba iz Zagreba da se privedu članovi DPH Proložac. Kad su imotski policajci to i učinili, nikom od privedenih nije bilo jasno zašto su završili u postaji, a onda im je i objašnjeno - paljenjem baklji na mostu u centru mjesta počinili su prekršaj iz članka 30. stavka 5 Zakona o eksplozivnim tvarima što je kažnjivo po članku 54. Stavka 1.

Osmorica navijača kažnjeni su s po 1.000 kuna.

Vijest o njihovu privođenju i određivanju kazne vrlo brzo se proširila među Hajdukovom navijačkom vojskom pa su se osmorci iz Prološca ponudili navijači iz Stuttgarta i Mainza da plate njihove kazne. Ovi su to odbili i platit će iz svojih džepova.

Selektivna primjena Zakona

Navijači iz Prološca ne vide ništa sporno u tome što moraju platiti kaznu zbog kršenja Zakona. Ali...

Ogorčeni su zbog selektivne primjene Zakona jer zbog paljenja baklji bi se kazne, naročito u Dalmaciji, mogle pisati svaki vikend na svadbama, kao i na raznoraznim proslavama i obljetnicama.

Također, frapirani su revnošću koju policija i pravosudni organi pokazuju kad su u pitanju navijači, a istovremeno se amnestiraju ratni profiteri dok brojni kriminalci u odijelima nesmetano obavljaju svoje "djelatnosti". Zamjeraju državi što ni približno sličan entuzijazam ne pokazuje kad se treba obračunati s velikim ribama.

'Navijači jedini problem u državi kojim se bave pravne institucije'

"Koliko god da smo ogorčeni nastalom situacijom vezano za privođenje naših članova, toliko smo danas ponosni na nas i naše malo mjesto za Proložac je u ovih par dana čula cijela Europa, imamo podršku sa svih strana, što nas jako veseli. Izgleda kako su jedini problem u državi navijači s kojima se bave pravne institucije iz zbog toga smo ogorčeni. Nas ništa ne može omesti u naše daljnjem radu, pa tako ni kazna od 8.000 kuna, mi živimo za Hajduk. U ponedjeljak imamo sastanak te ćemo vidjeti na koji način ćemo platiti kaznu", rekli su nam u DPH Proložac.

Da su navijači i baklje zaista glavni problem, što se nerijetko može iščitati iz policijskog i pravosudnog postupanja, bio bi to znak da živimo u uređenoj i prosperiretnoj zemlji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider