Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stižu novi bili tići

Hajdukova Akademija radi punom parom: Gojun sve posložio, prvi plodovi su već tu

Ante Palaversa, Domagoj Bradarić i Darko Nejašmić - najistaknutiji su produkti Hajdukove Akademije koji ove sezone igraju značajnu ulogu u prvoj momčadi kluba s Poljuda. Neki su već ostvarili, a neki odbili unosne transfere, pa smo odlučili provjeriti kako radi žila kucavica splitskog kluba, koja odnedavno nosi ime velikog Luke Kaliterne.

Krešimir Gojun (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Iza ovih vrata u utrobi Poljuda ne prestaje se razmišljati o razvoju bilih tića. Krešimir Gojun na čelu Hajdukove Akademije posljednje je dvije i pol godine, a u tom razdoblju najbolje obavljenim poslom smatra jasno posložene razvojne stepenice za mlade igrače.

"Uspjeli smo posložiti jedan jedinstveni stil igre i način na koji treniramo to u Akademiji - od starijih pionira pa sve do praktički prve momčadi", istaknuo je voditelj Hajdukove Akademije Krešimir Gojun.

Kvalitetan rad unatoč lošoj infrastrukturi

Puno više u puno kraćem vremenu dalo bi se napraviti, kaže, da im najveći problem ne stvara - infrastruktura.

"U ovom trenutku imamo oko 350 dječaka koji svakodnevno treniraju ovdje u klubu, međutim nažalost imamo na raspolaganju i dalje jedan teren pravih dimenzija i dva manja terena manjih dimenzija. Organizacijski je to jako teško sve posložiti."

No, u organizaciji omladinskih kategorija Gojunu iskustva ne nedostaje. Gotovo puno desetljeće vodio je mlade uzraste najvećeg Hajdukova rivala - Dinama, među njima i generaciju Modrih koja se na Old Trafordu okitila titulom neslužbenog kadetskog prvaka svijeta.

Neporaženi u svim utakmicama s Dinamom

Baš zbog toga, puno je bure izazvala njegova nedavna izjava da Hajdukova Akademija nudi bolju šansu za razvoj od Dinamove.

"Ja mogu misliti da smo mi bolji, oni misle da su oni bolji. Ja kad sam došao 2016. rekao sam da mi je nekakva misija da budemo najbolja Akademija u Hrvatskoj i šire. Mislim da smo na dobrom putu. Čisto, primjera radi - mi smo ove godine u svim srazovima sa Dinamom neporaženi u svim kategorijama u omladinskom pogonu."

Hajdukov pogon kroz povijest se naosvajao trofeja toliko da je u trofejnu stao tek manji dio njih. No, titule u mlađim uzrastima nisu prioritet, naglašava Gojun.

Velika pažnja i na razvoj djece izvan terena

"Ne živimo mi od trofeja, živimo prvenstveno od razvoja, od transfera mladih igrača poniklih u akademiji, prema tome ako mene pitate rezultat ili razvoj - uvijek ću reći razvoj prvo."

A u Akademiji Bijelih, koja odnedavno nosi ime legendarnog barba Luke Kaliterne, velika se pažnja obraća i razvoju djece van terena. Hajdučke vrijednosti na svakom su koraku, o dječacima brinu i dva sportska psihologa, a ne uči ih se samo da je škola na prvom mjestu, već se s njima i doslovno - uči!

"Uveli smo dodatne repeticije za djecu koja imaju poteškoća u učenju i isto tako radimo s njima dodatno učenje stranog jezika - opredjelili smo se na engleski."

Brbić ponudio ugovor do ljeta 2021.

Zadovoljstvo posloženošću Akademije, novi stari predsjednik Marin Brbić demonstrirao je ponudivši Gojunu i svim trenerima u omladinskom pogonu nove ugovore do ljeta 2021.

Veliko je to priznanje za ovog Zagrepčanina, koji je ponosan i na činjenicu da je akademija dala i trenera prve momčadi Bijelih - Sinišu Oreščanina.

"Siniša i ja se znamo praktički cijeli život i nekad smo kao djeca zajedno i trenirali i igrali i maksimalno se poštujemo i imamo povjerenja jedan u drugog."

Nedavni unosni transfer Ante Palaverse u Manchester City, kao i šest milijuna eura teška ponuda Lillea za Domagoja Bradarića koju je Hajduk odbio, jasan su pokazatelj da Akademija već daje prve plodove. A Gojun uvjerava - to je samo početak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider