Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Hajduk za trenera treba Boba Graditelja

Dok ovo pišem još nije poznato je li Hajduk ključeve struke dao u ruke Edoardu Reji, ostavio ih na dulje vrijeme Hariju Vukasu, našao neko treće rješenje ili od navedenog nije napravio – ništa. No, jasno je da je odabir trenera u ovom trenutku najvažnije strateško pitanje koje mora riješiti poljudska kancelarija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bez obzira na besparicu i štednju, mišljenja sam da Hajduk mora „odriješiti kesu“ i uložiti u dovođenje trenera od imena i rezultata, nekog starog vuka koji je u karijeri prošao „i sito i rešeto“. Da se ovo ne shvati kao lobiranje za Reju, svejedno je hoće li se taj imaginarni trener zvati Reja, Peja ili Meja. Možemo ga zvati Bob Graditelj, jer bi mu to trebala biti glavna karakteristika: građenje momčadi, građenje i stvaranje igrača.

Suprotna teza ovoj izrečenoj je zašto bi se angažiralo skupog trenera kad ne može biti bolji od trećeg mjesta? Istina, ni Jose Mourinho s ovom momčadi ne bi preskočio Rijeku ni Dinamo (ne samo ove, nego vrlo vjerojatno ni sljedeće sezone), a bilo kakav trener vjerojatno neće na kraju sezone biti slabiji od četvrtog mjesta. No, to nije bit problema.

Hajduku bi u ovom trenutku trebalo biti posve svejedno je li treći ili peti. Čak ni plasman u europretkola nije „pod mus“, momčad je u europskom smislu posve nekonkurenta, vrijedilo bi jedino zbog par utakmica u kojima bi eksponati za prodaju bili u europskom izlogu.

Hajduk može eksperimentirati sa svim: sustavom igre, sastavom momčadi, rotacijama... Može štedjeti na plaćama za poluigrače koji nemaju mjesta u poljudskoj svlačionici, pa kako god i koliko god besplatan bio njihov transfer. Ali, ne može, ne smije štedjeti na šefu struke koji bi trebao biti garancija da će od Balića, Vlašića, Bašića, Malokua... na kraju ispasti pristojan igrač. Igrač vrijedan nekoliko milijuna jer to je očito način na koji će se Hajduk dugoročno financirati.

Nema svrhe dati ovu prilično nedefiniranu momčad u ruke nekome tko će se na njoj učiti i školovati. Mladi treneri iz Hajdukove obitelji mogu još malo pričekati, njihovo vrijeme će doći. Ali sada Hajduk treba vuka da ga vodi, a ne šegrta da se na njemu vježba. I ako se može, izbjegavati „deja vu“ priče, vraćanje istog čovjeka treći, četvrti ili peti put na poljudsko kormilo.

I ako danas nema kvalitetnog rješenja, rješenja za koje će uprava staviti ruku u vatru, onda neka se odluka prolongira dok se ne pronađe pravi čovjek. Jer kako naš narod kaže, bolje je triput mjeriti, nego jednom krivo odrezati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider