Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čeka se bijeli dim

Hajduk pred velikom odlukom: Tko im zapravo treba i zašto Kos ne smije pogriješiti

Na Poljudu su okrenuti potrazi za novim trenerom nakon što Slovenac nije donio željeni iskorak ni u rezultatu ni u dojmu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ispadanje od Splita u četvrtfinalu Kupa zaokružilo je dvomjesečnu agoniju Hajduka, ne toliko izraženu kroz same rezultate koliko kroz "negledljiv" i loš nogomet, u kojem je u podjednakoj (velikoj) mjeri nedostajalo i suvislih akcija i jasno izraženih linija kretanja igrača.

Posljednjih tjedana igra je bila katastrofalna, ali sve do ove srijede i Kup eliminacije u Parku mladeži Marijan Pušnik bio je u sedlu jer je (uglavnom) pobjeđivao sve one koje je morao, pa makar i s minimalnom razlikom.

Kad se dogodio poraz od momčadi koja je najozbiljniji pretendent za ispadanje među drugoligaše, predsjednik Ivan Kos i sportski direktor Mario Branco više nisu imali što čekati. Predsjednik i sportski direktor odlučili su se smijeniti Pušnika i preuzeli na sebe imperativnu odgovornost, o kojoj ćemo podrobnije nešto kasnije.

Umjesto brzog i atraktivnog Hajduka - stihija

Nakon za Split i Dalmaciju uobičajene ljetne, euforija se u mini-obliku pojavila i u drugoj polovici rujna kada je Hajduk uoči derbija s Dinamom na Maksimiru upisao tri pobjede sa 16 postignutih golova. Međutim, "kvaka" je bila u tome što su protivnici bili Slaven Belupo, Jalžabet (šesnaestina finala Kupa) i Cibalia - sve redom momčadi koji nisu bili dorasli kadru kojeg je na raspolaganju imao Pušnik.

Koliko god je Slovenac periodično davao do znanja da postoji kvalitativna razlika između Hajduka u usporedbi s Dinamom i Rijekom, toliko je još veća distinkcija između Hajdukove svlačionice i, primjerice, Splitove ili Istrine, ali ni u Parku mladeži u Kupu ni na Aldo Drosini u HNL-u Hajduk nije pobijedio iako je naprosto morao. Zašto nije, to je pitanje prvenstveno za Pušnika.

Što sad? Pušnik je prošlost, a budućnost Hajduka obavijena je velikim upitnikom. Tko će biti novi trener - ključno je pitanje ne za ovu već za iduću sezonu jer ova je već izgubljena. Iz Kupa se ispalo, prvak će biti Dinamo ili Rijeka, a ako Kup ne osvoji Split, u Europa ligu će se plasirati i četvrtoplasirani iz HNL-a. Stanje je takvo da će, s obzirom na veliku polariziranost Lige (petoplasirani Inter Zaprešić za Hajdukom zaostaje 16 bodova) i tri-četiri pobjede u preostalih 19 kola Hajduku biti dovoljne da izbori mjesto u kvalifikacijama Europa lige.

Odrednice za novog trenera su sasvim jasne

U takvoj situaciji novi trener, tko god on bio, imat će sasvim dovoljno vremena za bitno unapređivanje igre i građenje temelja posve nove momčadi. To je mač s dvije oštrice - u početku sasvim lijepi kredit, ali ne krenu li stvari u željenom smjeru, nakon nekog vremena sve mu se može obiti o glavu. Za sami start, bit će važno da se izabrani trener ne razbacuje previše izjavama.

"Gledat ćete brz, napadački i atraktivan Hajduk", ispalio je Pušnik po dolasku u Split. Čovjek je bio u pravu, to se znalo i dogoditi, ali previše rijetko da s ove distance na njegove riječi ne bismo gledali nikako drukčije nego s podsmijehom.

Što se njegova nasljednika tiče, to mora biti stručnjak koji će inzistirati na ofenzivnoj igri, ali ne kroz improvizaciju nego kroz jasne načine kako svoje ideje sprovesti u djelo, da to bude jasno vidljivo na terenu. Hoće li to biti Željko Kopić ili kakav španjolski ili portugalski strateg, u ovom je trenutku manje važno.

Od 36 prvenstvenih utakmica u sezoni, u njih otprilike 30 (izuzev gostujućih derbija) od ovog Hajduka se očekuje inicijativa, da što prije pronađe put do mreže zatvorenog suparnika te da istovremeno igra lepršavo i ubojito. Sve to nije lako, ali zato taj posao i nije za svakog.

Kos potjerao Burića, nova greška zabranjena

Posebno poglavlje aktualnog hajdučkog trenutka zaslužuje predsjednik Ivan Kos. Njegova era u Hajduku započela je prije osam mjeseci, a upravo se nalazi u potrazi za trećim trenerom.

Kad je došao u klub, Kos je zatekao Damira Burića kojeg je po završetku sezone smijenio bez nekog konkretnog obrazloženja. Neslužbeno, puklo je tijekom razgovora o daljnjim ambicijama, nakon što je Burić iznio mišljenje kako je maksimalni domet Hajduka u ovoj sezoni treće mjesto u HNL-u. Kosu se kao ambicioznom  i tek izabranom predsjedniku takav stav nije svidio i došlo je do razlaza.

Burić je zamijenjen Pušnikom, a luksuz još jednog promašaja Kos si ne smije priuštiti. Ne zbog sebe samog jer bi se u tom slučaju posve logično potegnulo i pitanje njegove odgovornosti nego zbog Hajduka koji očajnički vapi za pravim rješenjem na klupi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider