Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pratite na GOL.hr-u

Dva razloga zbog kojih je ovo povijesni derbi: Ništa više neće biti isto...

Hajduk dočekuje Dinamo (15.00) na Poljudu u 20. kolu Prve HNL. Na portalu GOL.hr pratite tekstualni prijenos utakmice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najveći hrvatski derbi u posljednjem kolu prije zimske stanke. Na Poljudu bi se lako mogla prelomiti utrka za prvaka. Prvoplasirana Rijeka bježi Dinamu šest bodova i na Rujevici dočekuje Istru, što znači da će najvjerojatnije upisati nova tri boda. Ako Dinamo remizira ili izgubi od Hajduka, Rijeka će probiti „psihološku granicu“ od šest bodova i pobjeći na osam ili devet bodova razlike.

Nije teško zaključiti da je to prednost koju bi Dinamo jako teško mogao stići u proljetnom dijelu sezone. Podjednako je značajna i psihološka strana cijele priče. Rijeka bi na zimski raspust otišla prepuna samopouzdanja, u njezinom taboru vladala bi sjajna atmosfera, dodatno bi bila učvršćena kohezija između igrača, stručnog stožera, uprave i navijača, dok bi u Dinamu sve bilo dijametralno suprotno.

Gotovo da nema sumnje kako bi na Maksimiru uslijedili nemirni dani, da bi se počelo spekulirati o budućnosti trenera Ivajla Peteva i mnogih igrača u trenutačnom rosteru „modrih“.

Stigla bogata ponuda na Poljud: Težak udarac za Hajduk uoči derbija s Dinamom

O utakmici na Poljudu zacijelo ovisi i Dinamov zimski „mercato“, odnosno kako će „modri“ trgovati i hoće li se odlučiti na neke lukrativne kupovine. Logično je zaključiti da bi se Dinamo teško odlučio za skupa pojačanja ako Rijeka „podeblja“ prednost. Jer, nema tih pojačanja koji bi jamčili da će Dinamo dostići tu razliku. Vjerojatnije je da bi se „modri“ odlučili riješiti nekih skupih igrača te se orijentirali na domaće mlade snage i spremali se za sljedeću sezonu.

S druge strane, možda se na prvu čini da Hajduk i nema neki posebni rezultatski imperativ, no derbi je uvijek derbi, a još k tome u mnogome odlučuje o naslovu prvaka. Koliki god rivalstvo bilo između Hajduka i Rijeke i njihovih navijača, ipak je to ništa spram odnosa između Dinama i Hajduka. Hajduk ima šansu zadati možda i konačan udarac Dinamu u ovoj sezoni i na neki način okončati njegovu desetljetnu vladavinu hrvatskom ligom. Treba li pojašnjavati koliki je to motiv za „bijele“.

Osim toga, pobjedom Hajduka u derbiju vratilo bi se dobro raspoloženje na Poljud. Hajdukova uprava barem bi nakratko odahnula, a novi trener dobio bi snažan vjetar u leđa. S pobjedom ili barem remijem u derbiju Joan Carillo zaradio bi kredit kod navijača i mirne zimske pripreme. Dakle, kako god okrenuli, ulog je velik, čeka nas možda i povijesna utakmica koja bi mogla na duže staze promijeniti odnos snaga u HNL-u. Jer, ništa neće biti isto ako Rijeka osvoji titulu i plasira se u Ligu prvaka/Europsku ligu, a Dinamo ostane bez značajnog financijskog kolača koji donosi Europa.

Vjerojatne postave:

Hajduk: Stipica – Juranović, Nižić, Šimić, Kvesić – Kožulj, T. Bašić – Tudor, Vlašić, Erceg – Said.

Dinamo: Livaković – Šitum, Sigali, Benković, Pivarić – Gojak, Jonas, Knežević – Soudani, Ćorić, Fernandes.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider