Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
30 godina čekaju

Klub koji je pisao povijest Cityja ima sezonu kao iz bajke: Torcida slavi!

Pravi "povratak iz mrtvih", tako bi se najbolje mogla okarakterizirati 2017. godina kad je u pitanju klub s juga Poljske.

Torcida Zabrze (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Kad netko tko je rekorder u svojoj državi po broju osvojenih naslova prvaka ispadne među drugoligaše, onda je to u očima javnosti senzacija, a u samom klubu katastrofa neslućenih razmjera. Ali ako se odmah bacite na posao i dobro selekcionirate momčad, onda se ekspresno vratite u najviši rang i ponovno budete konkurentni za sam vrh.

Priča je to kroz koju u posljednjih godinu i pol prolazi Gornik Zabrze, klub koji je 14 puta bio prvak Poljske i šest puta osvajač Kupa, a najveći uspjeh na europskoj sceni postigao je 1970. godine kada je izgubio finale Kupa pobjednika kupova od Manchester Cityja, što je do danas ostao jedini europski trofej ovog engleskog bogataša, ali i jedino finale nekog poljskog kluba.

Tog 14. svibnja 2016. u zadnjem kolu Gornik nije uspio na gostovanju pobijediti Niecieczu, završilo je 1:1, čime su završili na pretposljednjem (sedmom) mjestu tamošnje Lige za ostanak.

Uslijedila je velika čistka (pregršt i odlazaka i dolazaka igrača) od koje nije bio izuzet niti trener Jan Žurek. Odmah idući dan angažiran je Marcin Brosz i to se pokazalo kao pun pogodak.

Vratili se ludom serijom pobjeda 

U uzbudljivoj završnici u drugoligaškoj konkurenciji Gornik je pod Broszovim vodstvom nanizao šest uzastopnih pobjeda, završio na drugom mjestu i izborio povratak među najbolje (u Poljskoj se prvoligaško natjecanje zove Ekstraklasa).

Koliko je nekad tanka granica između neuspjeha i uspjeha, najbolje svjedoči podatak da su se iza Gornika na ljestvici četiri kluba ugurala unutar jednog jedinog (!) boda. Da u samoj jednoj od tih posljednjih šest utakmica igrači Gornika nisu slavili, ne bi se vratili među prvoligaše. Ali izdržali su pritisak i plasirali se tamo gdje im je i mjesto.

Iako se radi o klubu s 14 titula, u povratničkoj prvoligaškoj sezoni glavni im je cilj bio izbjeći da se ne dogodi novo ispadanje. A oni ne samo da su već sad to uspjeli već na sveopće iznenađenje marširaju prema naslovu prvaka, prvom još od 1988. godine.

Stiže titula nakon 30 godina čekanja?

Poslije 19 kola su prvi, imaju najviše bodova (36) i najviše postignutih golova (40). Bod su ispred višestruko skuplje Legije iz Varšave koju vodi Romeo Jozak, a još jedan hrvatski trener u Ekstraklasi, Nenad Bjelica, sa svojim je Lechom na četvrtoj poziciji s četiri boda manje u odnosu na Gornik.

Apsolutno najzaslužniji za Gornikovo vodstvo na ljestvici jest Igor Angulo, španjolski napadač koji će u siječnju proslaviti 34. rođendan, vodeći strijelac Ekstraklase sa čak 19 golova. Angulo je kao slobodan igrač stigao iz grčkog Plataniasa u Gornik u ljeto 2016. i sa 17 golova i pet asistencija im pomogao u plasmanu u prvu ligu.

Što se ostalih tiče, upravo je Gornik najbolja potvrda kako Transfermarkt ne treba uzimati zdravo za gotovo kod procjene vrijednosti igrača. Igrački kadar vodeće momčadi poljskog prvenstva težak je 3 milijuna i 480 tisuća eura, pri čemu je Damian Kadzior najskuplji, s tržišnom vrijednošću od 300 tisuća eura.

Još jedna posebnost Gornika su navijači - zovu se Torcida Zabrze, osnovani su 1999. godine, a ime su si dali po splitskoj Torcidi s kojom su u prijateljskim odnosima.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider