Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Užasan termin

Euro-finale u sjeni skandala, Kovačić se očekuje od prve minute

Od 21:00 po našem vremenu u finalu Europske lige igraju Arsenal i Chelsea. Utakmica se igra u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski dani u finalima europskih kupova počinju u srijedu kada će na Olimpijskom stadionu u Baku Arsenal i Chelsea igrati u finalu Europske lige, a nastavit će se u subotu finalom Lige prvaka u Madridu između Liverpoola i Tottenhama.

Prvi put u finalu Kupa Uefa i Europske lige igrat će dva kluba iz istog grada, Londona. Do sada su devet puta u finalima igrali klubovi iz iste zemlje, ali nikada iz istog grada.

Bit će to i tek treće englesko finale u povijesti europskih kupova, a četvrto slijedi za nekoliko dana. Prvo finale bilo je 1972. godine kada su Tottenham i Wolverhampton igrali prvo finale Kupa UEFA, a drugo 2008. kada su u finalu Lige prvaka igrali Manchester United i Chelsea.

Chelsea jedan od četiri kluba koji ima europski treble

Za Chelsea će dvoboj u Bakuu biti prvo europsko finale nakon što su 2013. slavili u Europskoj ligi protiv Benfice. Chelsea se tada upisao u povijest kao tek četvrti klub koji je osvojio europski treble, sva tri europska kupa. Godinu dana ranije Bluesi su postali europski prvaci, a u dva navrata (1998., 1971.) su osvojili i Kup Kupova. Do sada je to uspjelo jedino Juventusu, Ajaxu i Bayernu.

"Do sada su protiv Arsenala uvijek bile otvorene utakmice. Topnici imaju odličnu momčad, a posebno su opasni Lacazette i Aubameyang," kazao je Maurizio Sarri, dodavši:

"Zadovoljan sam što smo plasman u Ligu prvaka izborili kroz prvenstvo, a sada se borimo za europski trofej."

Chelsea je do finala dogurao bez poraza, sa 11 pobjeda i tri remija, a zanimljivo Bluesi su rekordnih 17 utakmica u nizu bez poraza u ovom natjecanju.

Hazardova zadnja utakmica

"Spremni smo i motivirani, želimo zaključiti sezonu pobjedom", kazao je najbolji igrač Bluesa Eden Hazard. Za belgijskog veznjaka ovo bi mogla biti posljednja utakmica u dresu kluba sa Stamford Bridgea. Nagađa se kako je već potpisao ugovor s Real Madridom.

"Sada razmišljam jedino o finalu, a nakon utakmice ćemo vidjeti što će dalje."

U redovima Chelsea od prve minute bi trebao zaigrati i hrvatski nogometaš Mateo Kovačić. Veznjaku Vatrenih smiješi se četvrta europska titula u nizu, čime se ne može pohvaliti nitko od aktualnih vrhunskih nogometaša. Kovačić je zadnje tri sezone osvajao europski naslov u dresu Real Madrida, a sada može osvojiti i Europsku ligu.

Arsenal ima samo jedan europski trofej

Arsenal je od svog gradskog suparnika daleko uspješniji kod kuće, no u Europi je do sada osvojio samo jedan trofej, Kup kupova 1994. godine, a još četiri puta je poražen u finalima. Posljednji put, 2006. od Barcelone u finalu Lige prvaka. Više europskih trofeja od Topnika ima i njihov trener Unai Emery koji je tri puta slavio u Europskoj ligi kao trener Seville.

"Očekuje nas zanimljiva utakmica. Nema previše tajni između naših klubova", kazao je Emery dodavši kako je svjestan odakle dolazi najveća opasnost.

"Hazard je igrač trenutaka, ali odlučujućih trenutaka. To je ono na što moramo paziti. Sposobnost koju posjeduje Hazard vidim samo u Messiju, Ronaldu, Neymaru i Salahu."

Chelsea i Arsenal su do sada igrali 197 međusobnih utakmica, no u Europi su igrali samo jednom. U četvrtfinalu Lige prvaka 2004. godine, a bili su bolji Bluesi. U prvom susretu Chelsea i Arsenal su igrali 1:1, a potom su Bluesi slavili na gostovanju sa 2:1.

Mhitarjan žrtva političkog sukoba

Oba trener imaju briga oko sastava. Sarri ne može računati na Loftusa-Cheeka, Hudsona-Odoija i Rudigera, a upitan je i nastup N'Gola Kantea, dok s druge strane neće biti Ramseyja, Suareza, Bellerina i Holdinga, dok Mhitarjan neće putovati iz sigurnosnih razloga. Višegodišnji sukob između Armenije i Azerbajdžana oko regije Nagorno-Karabah, ostavio je armenskog veznjaka bez nastupa u finalu.

"Nakon što smo razmotrili sve opcije, morali smo donijeti tešku odluku za mene. Neću putovati zajedno s momčadi na finale Europske lige. To je utakmica koja se ne događa često i moram priznati da me jako boli što ću je propustiti", poručio je Mhitarjan.

Arsenal i UEFA dobili su garancije od azerbajdžanskih vlasti za sigurnost Mhitarjana te je razrađen kompletan sigurnosni plan, međutim donesena je odluka da ipak ne putuje za Baku.

Dio navijača vratio ulaznice

Utakmica se igra u 23:00 po lokalnom vremenu, pa bi uz eventualne produžetke i jedanaesterce utakmica mogla trajati čak do tri ujutro. Stadion prima 68.000 gledatelja, no klubovi su dobili svega po 6.000 ulaznica što je izazvalo bijes navijača oba kluba. Dio navijača zbog toga je odlučio bojkotirati putovanje u Baku, pa UEFA-i prijeti sramota da stadion neće biti rasprodan.

Iako VAR (Video Assistant Referee) do sada nije bio korišten u Europskoj ligi, bit će spreman za finale. Utakmicu će suditi Talijan Gianluca Rocchi, dok će u VAR sobi sve nadgledati njegov sunarodnjak Massimiliano Irrati.

CHELSEA: Arrizabalaga - Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Alonso - Kovačić, Jorginho, Barkley - Pedro, Giroud, Hazard

ARSENAL: Čech - Kolasinač, Koscielny, Papastathopoulos, Mustafi, Maitland-Niles - Xhaka, Torreira - Aubameyang, Özil- Lacazette

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider