Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA kreće u akciju

Barca zahtijeva, a Boban i Van Basten pokreću revoluciju: Ovo će uzdrmati svijet!

Na pomolu je novo revolucionarno klupsko nogometno natjecanje...

Četveročlana delegacija Barcelone na čelu s predsjednikom Josepom Mariom Bartomeuom u četvrtak je posjetila sjedište FIFA-e u Zürichu.

Ovo je daleko najveći problem Reala: Skrivaju ga kao zmija noge, ali stiže na naplatu

Tamo se sastala s predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom i Zvonimirom Bobanom, bivšim hrvatskim kapetanom koji je odnedavno postao glavni Infantinov savjetnik za nogometna pitanja, odnosno za razvoj nogometa i organizaciju natjecanja.

Na meniju su bile dvije glavne teme: poboljšanje odnosa između jednog od najvećih svjetskih klubova Barcelone i krovne nogometne organizacije. Barca i FIFA praktički „ne razgovaraju“ od kazne koju je FIFA odrezala Kataloncima zbog nepravilnosti kod dovođenja maloljetnih nogometaša. To je sam jedan od razloga sukoba Barce i FIFA-e. No, u međuvremenu je tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter otišao u ropotarnicu povijesti pa su se opet stekli uvjeti za poboljšanje suradnje.

Druga glavna tema sastanka bio je novi format Svjetskog klupskog prvenstva, koji podržava Barcelona i još neki veliki europski klubovi. Radi se o ideji koja se rodila u okviru Udruženja europskih klubova (ECA). Nakon što su najveći europski klubovi postigli dogovor s UEFA-om oko reorganizacije Lige prvaka, sada „napadaju“ FIFA-u i pokušavaju napraviti nešto slično sa Svjetskim klupskim prvenstvom.

Razlog je uvijek isti: povećanje gledanosti, zanimljivosti i najvažnije zarade. Ideja je da se Svjetsko klupsko prvenstvo pretvori u turnirsko natjecanje, nalik svjetskim i europskim prvenstvima, na kojem bi sudjelovalo 16 ili 24 kluba. Europa i Južna Amerika bi imale po osam mjesta, a ostalima što ostane.

Prijedlog je da se turnir održava svake druge neparne godine u terminu današnjeg Kupa konfederacija. Prvo izdanje turnira trebalo bi se dogoditi 2019., jer je Kup konfederacija 2017. u Rusiji već zakazan i ne može se otkazati. Turnir bi se održavao u ljetnom terminu, dakle na kraju europske sezone, a ne kao do sada u prosincu. Glavni problem je kako turnir uskladiti s Copa Americom, Južnoameričkim prvenstvom koje će se od 2019. ponovno održavati u četverogodišnjim ciklusima.

Pozivnicu za nastup na turniru sigurno bi dobivala posljednja dva prvaka Europe i Južne Amerike, dok bi se ostala mjesta popunila po za sada nepoznatom kriteriju.

Operacionalizacija projekta, koji bi mogao imati revolucionarni učinak na nogomet, povjerena je nogometnim legendama, Zvonimiru Bobanu i njegovom prvom pomoćniku Marcu van Bastenu, a više riječi o tome će biti sredinom listopada na sastanku FIFA-ina Savjetodavnog odbora, na kojem bi trebala biti donesena odluka i o proširenju Svjetskog prvenstva na 40 sudionika.

Kako god, čini se da sve ide prema tome da ćemo uskoro imati još jedno klupsko natjecanja pod ingerencijom FIFA-e, koje bi moglo biti opasna konkurencija Ligi prvaka u smislu prestiža, zanimljivosti i zarade.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider