Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima li to smisla?

Real izjednačen s Barcom, a doživio fijasko: Je li Rakitić zaslužio više?

FIFA-in izbor najbolje momčadi godine izazvao je brojne polemike, a možda se najbolje zrcali u prikazanim igrama dvojice najboljih hrvatskih nogometaša, Luke Modrića i Ivana Rakitića.

Najbolja momčad 2015. u izboru FiFA-e izazvala je burne polemike ljubitelje nogometa širom Europe. Društvene mreže naprosto bruje. U prvih 11 po jednog igrača imaju Juventus, PSG i Bayern, a po četiri Barcelona i pazite sad – Real Madrid!?

Manuel Neuer (Bayern) - Dani Alves (Barcelona), Thiago Silva (PSG), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid) - Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Paul Pogba (Juventus) - Lionel Messi (Barcelona), Neymar (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Fotka o kojoj se priča: Neymarov pogled kod pozdrava Ronalda i Messijeve drage

Zašto Barcelona ima četiri igrača prilično je jasno, jer osvojila je sve najvažnije trofeje, ali zašto Real doista je teško odgonetnuti? Real je imao jednu od najgorih sezona posljednjih godina, a kakva mu je bila 2015. najbolje govori podatak da je otpustio dva trenera, Carla Ancelottija po isteku prošle sezone i Rafaela Beniteza na početku ove godine. Florentino Perez im je uručio otkaze, valjda je to logično, zato što nisu imali zadovoljavajuće rezultate.

Real prošle sezone ništa nije osvojio, a ni prvi dio nove sezone nije mu ništa bolji, no, one koji su birali najbolju momčad, a to su sami igrači, taj podatak očito nije nimalo obeshrabrio. Mnogi se pitaju po kakvim se kriterijima bira najbolja momčad i imaju li uopće ovakvi izbori ikakvog smisla?

Real 'počašćen' za fijasko godine

Što se tu zapravo gleda i znaju li oni koji biraju što biraju? I u konačnici je li izbor četvorice igrača Reala FIFA-ino hipokrizijsko „vidanje rana“ Madriđanima zbog rezultatski katastrofalne godine, s obzirom na očekivanja, ugled kluba i ulaganja u momčad?

Kod izbora za najbolju momčad godine najvažniji je učinak u dijelu godine kada se dijele trofeji. To je valjda logično. Da nije tako Messi ne bi ni dobio Zlatnu loptu, jer je najveći dio jesenskog dijela nove sezone bio ozlijeđen. Možda se cijela priča najbolje zrcali u primjerima dvojice najboljih hrvatskih nogometaša.

Luka Modrić je izabran u najbolju momčad, iako je najveći dio prvog dijela godine bio ozlijeđen, dok Ivan Rakitić nije, iako je bio među najboljim igračima Barcelone po svim ocjenama, a šlag na tortu bila mu je odlična partija u finalu Lige prvaka, gdje je bio među tri-četiri najbolja igrača utakmice i strijelac prvog gola, uvijek najvažnijeg u nogometu, posebice u velikim finalima.

Čudni kriteriji igrača koji biraju

Modrić je u proljetnom dijelu prošle sezone odigrao šest utakmica u Primeri i dvije u Ligi prvaka, a Rakitić 17 u Primeri i sedam u Ligi prvaka te još tri u Kupu kralja. Barcelona je otišla do kraja u sva tri natjecanja, a Real nije osvojio baš ništa. I zašto onda Modrić, a ne Rakitić?

U godini kada je Real osvojio Ligu prvaka, Modrić je prikazanim igrama i rezultatima kluba zaslužio biti izabran u najbolju postavu godine, međutim, tada ga nisu izabrali, a sada mu, čini se, vraćaju „oduzeto“. Ili je posrijedi nešto drugo. Možda oni koji su birali uopće ne vode račune tko je što odigrao u dotičnoj godini, a ni je li uopće igrao, već biraju po dojmu koji im se igrači više sviđaju i figuriraju kao najbolji na pojedinim mjestima.

Modrić bi po tome, naše je mišljenje, zaslužio naći se u idealnoj momčadi, ali to onda nije izbor godine nego, recimo, „petoljetke“. Međutim, zašto onda Marcelo, a ne, recimo, David Alaba, koji je za mnoge pa i za nas bolji igrač? Talijani najviše negoduju jer Juventus ima samo jednog igrača u idealnoj postavi, a osvojio je talijansko prvenstvo i Kup te igrao u finalu Lige prvaka, a još je k tome u polufinalu izbacio Real, koji, eto, ima četiri igrača. Talijani su najviše „poludjeli“ zbog Gigija Buffona.

Je li Buffon zaslužio više od Neuera?

Legendarnom talijanskom vrataru ovu je možda bila posljednja prilika za veliko priznanje, a imao je doista sjajnu prošlu sezonu i godinu. Manuel Neuer jest najbolji vratar današnjice, ali birala se, ponavljamo, najbolja momčad godine 2015., a ne općenito najbolji vratar.

Slična je priča i sa Sergijom Ramos te Giorgijem Chiellinijem ili Leonardom Bonuccijem. Ramos je, vjerujemo da će se mnogi složiti, bolji igrač, ali tko je imao bolju sezonu? Nije li Juve bio uspješan u prvom redu zbog sjajne igre obrane, nije li baš obranom izbacio Real u polufinalu Lige prvaka?

Jasno, Modrić i ostali igrači Reala nisu sami sebe izabrali, oni nisu nizašto krivi. Modrić je u izjavi za Novu TV iskazao oduševljenje, što je sasvim razumljivo i očekivano. Vjerujemo da je svima u Hrvatskoj drago da je jedan hrvatski nogometaš dobio golemu čast biti u FIFA-inoj postavi godine, ali mi se bavimo novinarskim poslom i pokušavamo biti objektivni. Naša je skromno mišljenje da je Modrić trebao biti izabran prošle, a Rakitić ove godine.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider