Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pucaju po šavovima

Evo zašto Neymar nije prešao u PSG: Barca prisiljena razbiti MSN

Barcelona će možda morati prodati barem jednu od najveće tri zvijezde kako bi održala uravnoteženi proračun i ostala u granicama održivog razvoja kuba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada potpiše novi ugovor, a to će se dogoditi uskoro, Luis Suarez bit će treći najplaćeniji nogometaš Barcelone, odmah iza Lionela Messija i Neymara, tvrde španjolski mediji.

Leo Messi "šokirao" na okupljanju reprezentacije

Suarez je trenutačno u platnom razredu zajedno s Andreasom Iniestom, Sergijom Busquetsom i Gerardom Piqueom, koji zarađuju 14 milijuna eura bruto godišnje, što je sedam milijuna neto.

Po novom ugovoru Suarez bi trebao imati plaću od čak 16 milijuna eura neto godišnje. Kada se uzme u obzir da Barcelona svojim igračima prepušta sva marketinška prava, dok Real dijeli ta prava u omjeru 50 – 50 samo sa svojom najvećom zvijezdom Cristianom Ronaldom, dok svi ostali imaju daleko nepovoljniji omjer, Suarez bi na godišnjoj razini mogao zarađivati tek nešto manje od Ronalda.

Portugalac je u ponedjeljak potpisao novi ugovor s Realom i imate će godišnju plaću, ovisno o izvoru, u rasponu od 20 do 25 milijuna eura, najvjerojatnija je cifra bliža ili točno 25 milijuna eura, te će dobivati 50 posto od marketinški prava, takozvanih „image rightsa“.

Navodno je Ronaldo zahtijevao da ima barem pola milijuna eura veću plaću od Messija, za kojeg se pretpostavlja da trenutačno ima oko 23-24 milijuna eura neto godišnje. Ako je taj podatak točan, Ronaldo je postao najplaćeniji nogometaš na svijetu, ali ne zadugo, jer Messi će uskoro po deveti put potpisati novi ugovor s Barcelonom i dobit će astronomsku povišicu. Navodno bi mu plaća trebala progresivno narasti u zadnjoj godini ugovora do blizu 40 milijun eura godišnje. Već u prvoj godini trebao bi imati 30 milijuna eura godišnje.

Prema najnovijim spekulacijama Neymar je potpisao ugovor prema kojem će imati plaću 20 milijuna eura neto godišnje, s time što će Neymarov otac navodno na ime posebnih „premija“ zaraditi deset milijuna eura godišnje u sljedećih pet godina.

Ovaj posljednji detalj možda je i razlog zbog čega je Neymarov otac ljetos naprasno stopirao pregovore s PSG-om koji su, prema navodima Neymarova menadžera Wagnera Ribeira, već daleko odmakli i trebali su rezultirati velikim transferom.

Budući da su plaće Barceloninih profesionalaca već odavno probile granicu od 65 posto ukupnog budžeta kluba, postavlja se pitanje kako Katalonci planiraju ostati u unutar dozvoljenih granica koje propisuje UEFA. Ako želi zadržati sve igrače, Barcelona bi morala drastično povećati prihode.

Usprkos novim sponzorskim ugovorima koje je Barcelona potpisala ili namjerava potpisati, neki su analitičari mišljenja da to neće biti dostatno. Drugi riječima rečeno, Barcelona će možda morati prodati barem jednu od najveće tri zvijezde kako bi održala uravnoteženi proračun i ostala u granicama održivog razvoja kuba.

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu otvoreno je poručio da Barcelonini igrači moraju biti svjesni kako plaće ne mogu rasti u beskonačnost te da je prioritet kluba financijska stabilnost, a tek onda sve ostalo.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider