Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otvoreno pismo

Evo što su iz HNS-a poručili čovjeku koji je prijavio 'Za dom spremni'

U Hrvatskom nogometnom savezu teško se mire s kaznom UEFA-e za utakmicu protiv Italije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Odluka UEFA-e da se utakmica Hrvatska - Italija mora igrati pred praznim tribinama te da HNS uz to mora platiti i 55.000 eura izazvala je lavinu negodovanja među čelnicima hrvatskog nogometa.

Šukerove akrobacije bez legitimacije

VIDEO Splićani razočarani: 'Ovo je ruganje, Šuker je sigurno znao!'

Kako su iz UEFA-e naveli u svom objašnjenju, razlozi za kaznu su rasističko ponašanje navijača i upotreba pirotehnike. Prvo se odnosi na ustaški pozdrav 'Za dom spremni', ali i skandiranja 'HNS pederi, nogomet ste sje....' te 'Mamiću cigane' što UEFA također tretira kao rasizam, a drugo na bacanje petardi.

Cijela priča pokrenuta je nakon prijave udruge FARE (Football Against Racism in Europe) čiji je predstavnik u Hrvatskoj Zoran Stevanović. Njemu su se iz HNS-a obratili otvorenim pismom naslova 'Vidoviti Zorane, maske su pale' koje prenosimo u cijelosti.

"G. Stevanović,

jasno nam je da Vaša organizacija živi od prijavljivanja hrvatskih navijača Uefi. Jasno nam je da u toj borbi nećete prezati ni pred čim i da ćete pod krinkom borbe protiv rasizma bez ikakve grižnje savjesti raditi na tomu da hrvatska reprezentacija svoje domaće utakmice igra bez navijača.

Isto tako, jasno nam je da Vas neće biti sram ići "niz vjetar", iako sami u intervjuu tvrdite suprotno, pa raznim insinuacijama pokušavate baciti blato na Hrvatski nogometni savez, misleći da pritom podižete imidž sami sebi.

No, moramo priznati da smo iznenađeni da ste spremni vrijeđati i organizaciju od koje dobivate veliki novac za financiranje svojih uglavnom nepoznatih, a time i neuspješnih projekata.

Naime, zlonamjernom insinuacijom da su čelnici HNS-a mogli ili trebali znati detalje Uefine drastične kazne jer se "o tomu već tjedan dana priča u kuloarima", uvrijedili ste prije svih - Uefu!

Uvrijedili ste neovisnost njenih disciplinskih tijela, jer biste dobro trebali znati da niti jedna komisija, niti Izvršni odbor, a ni predsjednik Uefe, nemaju utjecaj niti informacije od Disciplinske komisije. Prijevod Vaših izjava poslat ćemo Uefi, a dobro znate što Uefa misli o ovakvim insinuacijama na račun njenih tijela od ljudi i organizacija kojima daje novac.

Čini se da ne možete pobjeći od jednog mentaliteta s kojim se ova država krenula obračunavati početkom devedesetih, pa mislite da je "neovisnost" takvih tijela samo floskula.

Sugeriramo da nam idući puta upravo Vi na vrijeme kažete kakvu ćemo kaznu dobiti.

Ne, Zorane Stevanoviću, na Disciplinsku komisiju Uefe ne može se utjecati, a Hrvatski nogometni savez - i svaki pojedinac u njemu - za kaznu su saznali onoga trenutka kada smo to vrlo transparentno pokazali - u srijedu 8. travnja u 18:25 sati.

Tvrditi, ali i insinuirati sve drugo ne samo da je maliciozno već je opasno, bezobrazno i ispod svakog nivoa, a služi samo potpirivanju niskih strasti i poticanju svega onoga protiv čega se, navodno, borite.

Time ste duboko uvrijedili Hrvatski nogometni savez i omalovažili pozitivnu inicijativu odigravanja utakmica reprezentacije u Splitu.

Kada ste tako protiv rasizma i diskriminacije, zašto ne podijelite s javnošću koji su točno to Vaši projekti pomaknuli stvari na bolje?

Je li to možda situacija na Euru 2012. kada ste tražili zabranu izvođenja pjesme "Lijepa li si" jer je "izvođač Thompson fašist", a tekst pjesme ima "geografske pretenzije prema susjednim zemljama"? HNS je morao uložiti puno truda kako bi pokazao da je "Lijepa li si" domoljubna pjesma i s razlogom jedna od najpopularnijih među hrvatskim navijačima.

Koliko je nama poznato, od kada ste aktivno uključeni na hrvatsku nogometnu scenu, stvari su samo postale - lošije.

Hvala na takvom doprinosu.

I ako ste uistinu otvoreni prema pozitivnim projektima, ako ste za suradnju i napredak, zašto primjerice na Vašoj web ili Facebook stranici nije objavljen niti jedan spot #mojetribine, kampanje HNS-a protiv rasizma, diskriminacije i nasilja?

Možda je vrijeme za promjenu imena Udruge iz "Korak ispred" u - "Korak iza".

Komu pokušavate prodati priču da je "loše ukazivati na navijače već treba na HNS koji je organizator utakmice"? Pa upravo ste Vi ti koji proteklih godina prokazujete hrvatske navijače kao najveće rasiste u Europi!

A HNS je kao organizator utakmice od Uefinog delegata dobio isključivo riječi pohvale.

Kažete kako "žalba nema smisla". Dopustite ipak Hrvatskom nogometnom savezu da to procjenjuje, jer nama se čini da itekako ima smisla boriti se za to da Vatreni protiv Italije imaju podršku 30.000 gledatelja.

Vi očito mislite drugačije.

Borba protiv rasizma i diskriminacije je jedno, a borba za maksimalne uvjete hrvatskoj reprezentaciji je nešto sasvim drugo.

No, kako biste Vi o tomu nešto znali kada s hrvatskim nogometom ili hrvatskom reprezentacijom nikada niste imali veze niti vam je interes hrvatski nogomet.

Smatramo da je u ovakvoj borbi važno isticati pozitivno. U kontekstu dosadašnjih utakmica hrvatskih reprezentacija, dvoboj s Norveškom bio je značajan napredak, i da je sve ostalo na izvještaju delegata, HNS bi bio kažnjen s 5.000 eura za nekoliko petardi.

I vjerujemo da je važno zahvaliti se policiji i svim navijačima koji su bili korektni na tomu, njih istaknuti kao pozitivne primjere i na njima graditi budućnost, a ne po tko zna koji put izdvajati ono negativno.

Hrvatski nogometni savez već se stotinu puta, a učinit će to koliko još puta treba, ogradio od svih rasističkih, fašističkih i drugih sličnih diskriminatornih poruka. I ovim putem osuđujemo rasizam, ustaštvo i sve oblike diskriminacije.

No, možda jednoga dana shvatite da kada sve ankete pokazuju da je hrvatska javnost u najmanju ruku podijeljeljena po pola po pitanju određenih povika, da to ne može biti samo problem Hrvatskog nogometnog saveza. Kada djeca u Vinkovcima ili Osijeku iz sveg glasa viču "Za dom spremni", da to ne može biti samo problem Hrvatskog nogometnog saveza.

To je problem ove države, njenog obrazovnog i vrijednosnog sustava, a na edukaciji i ispravljanju moraju raditi svi, od sudova koji moraju biti transparentniji i dosljedniji, preko javnih dužnosnika i medija, do civilnih udruga poput Vaše.

Pa je možda vrijeme da se počnete time i baviti, umjesto zločestim insinuacijama te zarađivanjem novca i vlastitom promidžbom na način da kažnjavate one hrvatske navijače koji dostojanstveno, korektno i vatreno prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Od srca,

rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza", stoji u otvorenom pismu HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider