Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HNS traži odštetu

VIDEO Splićani razočarani: 'Ovo je ruganje, Šuker je sigurno znao!'

Najdrastičnija kazna u povijesti hrvatskog nogometa - igranje pred praznim stadionom protiv Italije - izazvala je mnogobrojne reakcije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Plitvicama je zasjedao Izvršni odbor HNS-a koji je potvrdio da je UEFA prihvatila promjenu domaćinstava utakmica protiv Italije i Bugarske, no prazan Poljud Splićanima više nije zanimljiv. HNS će se žaliti na UEFA-inu odluku, a dio javnosti obrušio se na predsjednika Šukera sumnjajući da je možda već i ranije znao kakva kazna slijedi.

Uzalud je bilo radovanje Splićana zbog velikog spektakla u lipnju. Samo 20-ak minuta nakon što je UEFA prihvatila Split kao domaćina, stigao je dopis o kazni. Osim iznenađenja o najvećoj nogometnoj kazni do sada, najviše se razgovaralo o insinuacijama koje su se odmah pojavile. Je li Davor Šuker kao član Izvršnog odbora UEFA-e mogao unaprijed znati što nam se sprema?



"Ne želim to ni komentirati. Dobili ste mailove, ne bih baš tako išao i mislim da predsjednik nogometnog saveza ne bi trebao ići na taj nivo", kaže Šuker.

Razočarani Hajduk odbio je organizirati utakmicu bez navijača: "Mi ćemo ovu utakmicu organizirati kao što je organiziramo i u drugim gradovima u tehničko-organizacijskom smislu samostalno. Naravno da bi nam pomoć Hajduka i svih ljudi koji su lokalno vezani u Splitu pomogla, ali bez obzira na to mi ćemo tu utakmicu organizirati samostalno ili sa Hajdukom", uvjeren je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Mamić: U Splitu ćemo igrati još utakmica

Prvi potpredsjednik HNS-a Zdravko Mamić tvrdi kako će Split i u budućnosti biti domaćin utakmica reprezentacije: "Samo o Splitu ovisi. Split neće biti manji od Zagreba, Osijeka, Rijeke. U budućnosti neće biti manje utakmica igrano. Može biti samo više jer, hvala Bogu, imaju lijepi stadion, imaju bolju infrastrukturu i tako dalje."

Mamiću je stiglo i pitanje kako je uopće došlo do ovakvog obrata u odnosu prema Splitu i Hajduku: "Pa to vam se može, samo jedan dan se probudite i potpuno počnete drugačije razmišljati. To je vrlo jednostavno. Nisam ni stigao predsjednika pitati što se to desilo kad mi je rekao za tu ideju. Bila je velika srijeda, veliki četvrtak, veliki petak, subota, praštanje, zajedništvo i sjajna inicijativa. Moramo negdje početi, negdje moramo krenuti s vraćanjem povjerenja."

Savez će tražiti odštetu od prekršitelja

Odaslana je i poruka navijačima: Savez će tražiti isplatu odštete od onih koji su snimljeni kako uzvikuju rasističke i fašističke povike zbog kojih je reprezentacija i ranije kažnjavana: "Radi se o prekršajima koji se vode pred Prekršajnim sudovima. Niti je nama cilj da netko bude nešto drastično kažnjen ili ne kažnjen. Nama je cilj da mi procesuiramo one koji su nositelji protupravnog ponašanja i što šteti direktno hrvatskoj reprezentacije", ističe Vrbanović.

Šuker je najavio da će se Savez žaliti na UEFA-inu kaznu, ali su šanse za njezino smanjenje vrlo male.

Teško je zaključiti da bi se UEFA odlučila na ovakav potez samo zbog izgreda na utakmici s Norveškom. S Plitvica, sa svojevrsnog nogometnog summita javio se reporter Nove TV Saša Lugonjić.

"Naravno da nije, budimo iskreni bilo je utakmica s mnogo većim navijačkim izgredima, ali kada ste godinama tako ustrajni u nečemu kao što je dio hrvatskih navijača ustrajan u rasističkom skandiranju onda je samo pitanje vremena kada ćete naletjeti na volej Disciplinskoj komisiji UEFA-e. Glavni krimen na utakmici s Norveškom apsolutno je skandiranje 'Za dom spremni' koje se nažalost godinama može čuti na našim stadionima, ali mnogi u tome ne vide ništa problematično i tako se onda sve vrti u krug. UEFA i FIFA imaju nultu stopu tolerancije na takve stvari, a dovoljno se prisjetiti kazne Josipu Šimuniću. Nakon svega toga, mnogi taj pozdrav doživljavaju kao dio nekakvog navijačkog folklora, a čak je i predsjednik HNS-a izdao priopćenje kojim je pohvalio navijače i atmosferu na Maksimiru. UEFA će sada dodatno pratiti što se događa na utakmicama hrvatske reprezentacije i to može biti dodatni razlog za brigu jer nakon ovog iduće sankcije mogu biti oduzimanje bodova i izbacivanje iz kvalifikacija. Nadamo se da takvo što neće dogoditi."

Reporterka Nove TV Sofija Preljvukić donijela je reakcije građana Splita na ovakvu odluku.

"Sigurno je znao jer on je u Izvršnom odboru UEFA-e", smatra jedan stariji Splićanin, a slično razmišlja i njegov mlađi sugrađanin:

"Više-manje ruganje, HNS se ruga nama, Hajduku i Splitu."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider