Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gigant do giganta

Konačno snažna Europa liga: Na jesen nas čeka pravi show

Natjecanje koje je u sjeni Lige prvaka u svom idućem izdanju moglo bi malo živnuti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još otkako je UEFA krenula u reorganizaciju klupskih natjecanja i ukinula Kup pobjednika kupova te Intertoto kup, preimenovavši Kup Uefa u Europa ligu, ovo natjecanje u sjeni je Lige prvaka.

To je logično s aspekta jer u Ligi prvaka ipak igraju najbolji, ali i nepravedno zbog činjenice da sama UEFA degradira Europa ligu višestruko manjim iznosima za ostvarene rezultate. Primjerice, klub koji se plasira u skupinu Lige prvaka i izgubi svih šest utakmica ima zajamčenih 12 milijuna eura dok nagrada za osvajača Europa lige iznosi 6.5 milijuna eura.

U takvom odnosu snaga nije ni čudo što oni najbolji se žestoko trude kroz svoja prvenstva osigurati plasman u LP-u. Neki od najuglednijih europskih klubova u tome ne uspiju svaki put pa završe u Europa ligi, a u sezoni 2017./2018. bi ih moglo biti dosta. Situacija u najjačim europskim ligama je takva da bi u Europa ligi mogli završiti klubovi koje smo navikli gledati u Ligi prvaka.

I Mourinho i Pep u Europa ligi? Da, moguće je

Izvan kvote od četiri kluba koliko daje Engleska zasad su Liverpool i Manchester United, a tek su neznatno ispred Manchester City i Arsenal. Bio bi to pravi debakl za Josea Mourinha i Pepa Guardiolu ukoliko se ne plasiraju u Ligu prvaka, a to uopće nije nerealno s obzirom na brojne oscilacije Crvenih vragova i Građana.

Atletico Madrid je dvaput u posljednje tri sezone igrao finale Lige prvaka i s obzirom na razmak za vodećom trojkom u Primeri vrhunac bi mu moglo biti četvrto mjesto koje donosi plasman u kvalifikacije za LP. Samo bod iza momčadi Diega Simeonea je Real Sociedad s kojim će Atletico voditi veliku bitku za četvrtu poziciju.

Slična je priča s Borussijom Dortmund u Njemačkoj. I oni su trenutno četvrti, iza Bayerna i dva hita sezone - RB Leipziga i Kovačeva Eintrachta, a za vratom im pušu Hoffenheim, Hertha i Köln.

Atletico, Borussia Dortmund, Inter, Marseille...

Lazio, Inter i netko iz trojca Atalanta-Fiorentina-Milan - to bi mogli biti talijanski predstavnici u Europa ligi na jesen. Ukoliko Rossoneri uhvate šesto mjesto, priključit će se Laziju i gradskim rivalima i time kompletirati respektabilni trio s Apenina.

U finalu Liga kupa Francuske igrat će Monaco i PSG, a budu li i u finalu Kupa igrali klubovi iz samog vrha, tada će u Europa ligu kao francuski predstavnici četvrti, peti i šesti klub Ligue 1, a to su trenutno Lyon, Saint-Etienne (rekorder s 10 naslova prvaka) i Marseille koji se diže na krilima američkog kapitala.

Da ovog trenutka završe prvenstva u Nizozemskoj, Turskoj i Rusiji u Europa ligu bi išli PSV, Galatasaray, Fenerbahče i CSKA Moskva, također klubovi s pregršt odigranih utakmica u Ligi prvaka.

Naravno, sve ovo su samo kalkulacije na temelju sadašnjih stanja u prvenstvima diljem Europe gdje se ima za odigrati svugdje barem po 10 kola. Međutim, ukoliko bi se sve ovo poklopilo, imali bismo Europa ligu u definitivno najzanimljivijem izdanju dosad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider